Ουκρανία: Ακόμη και… βουλευτές το σκάνε από τη χώρα για να μην πάνε να πολεμήσουν τους Ρώσους!

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει τις εξαντλημένες δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης

Must Read

*Αναδημοσίευση από naftemporiki.gr

Η είδηση έγινε πρωτοσέλιδο στον ουκρανικό Τύπο: Ο Ουκρανός βουλευτής Αρτέμ Ντμίτρουκ το έσκασε από τη χώρα του και κατέφυγε στην Ιταλία, διαφωνώντας με την πολιτική του προέδρου Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ο 31χρονος βουλευτής κατέφυγε από την Οδησσό αρχικά στη γειτονική Μολδαβία και στη συνέχεια πέταξε από την πρωτεύουσα Κισινάου στη Ρώμη. Η Γενική Εισαγγελία απήγγειλε, μάλιστα, κατηγορίες σε βάρος του βουλευτή για τραυματισμό αστυνομικού στην Οδησσό, καθώς προσπάθησε να κλέψει το υπηρεσιακό του όπλο.

Ο Ντμίτρουκ είχε εκλεγεί βουλευτής ως ανεξάρτητος το 2019, στη συνέχεια έγινε μέλος του κόμματος του Ζελένσκι και μετά τη ρωσική εισβολή εντάχθηκε στη φιλορωσική αντιπολίτευση. Πρόσφατα μάλιστα, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην απαγόρευση από τον Ζελένσκι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η διαφυγή του βουλευτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ουκρανού προέδρου, που ζήτησε να εφαρμοστεί μέσα σε δύο εβδομάδες ένα αυστηρό σχέδιο αποτροπής της παράνομης διέλευσης των συνόρων. Το σχέδιο αυτό έχει άλλωστε στόχο να αποτρέψει φυγή στο εξωτερικό όσων δεν θέλουν να πολεμήσουν. Που δεν είναι λίγοι.

Μυστική γλώσσα διαφυγής

Σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει τις εξαντλημένες δυνάμεις της στο πεδίο της μάχης ενάντια σε έναν μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο αντίπαλοΠολλοί Ουκρανοί όμως, για να αποφύγουν τη στράτευση τρέπονται σε φυγή.

Όπως αναφέρει ο «Guardian», έχουν εμφανιστεί πολλά κανάλια στο Telegram, στα οποία παρέχονται πληροφορίες για το πώς κάποιος θα το σκάσει από τη χώρα με ασφάλεια, αποφεύγοντας τις φρουρές στα σύνορα. Χρησιμοποιείται, μάλιστα, μια «μυστική γλώσσα» στο Telegram, δανεισμένη από τις μετεωρολογικές προβλέψεις: οι αξιωματούχοι στα σύνορα έχουν το παρατσούκλι «σύννεφα» ή «βροχή».

Σε μια τυπική ανταλλαγή μηνυμάτων, διατυπώνεται το ερώτημα «αν έχουν παρατηρηθεί σύννεφα σε ένα συγκεκριμένο σημείο της πόλης και αν τα σύννεφα έχουν καλύψει κάποια περιοχή».

Για να αντισταθμιστεί αυτό το έλλειμμα, το Κίεβο έθεσε σε ισχύ νέο νόμο για την επιστράτευση, που μειώνει το όριο της υποχρεωτικής στράτευσης από τα 27 στα 25 έτη. Ωστόσο, στοχεύει επίσης τους Ουκρανούς άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Ο Ζελένσκι κάλεσε μάλιστα τις ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν καταφύγει Ουκρανοί πρόσφυγες στρατεύσιμης ηλικίας, να τους εντοπίσουν και να τους στείλουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν.

Ο Πέτρο, ένας 40χρονος Ουκρανός που ζει στην Ελβετία, λέει μάλιστα: «Αν επέστρεφα στην Ουκρανία σήμερα, θα με σταματούσαν οι υπηρεσίες στα σύνορα και θα με πήγαιναν απευθείας στο στρατιωτικό κέντρο». Υπάρχουν πολλές ιστορίες Ουκρανών που προτίμησαν να φύγουν από τη χώρα παρά να στρατευτούν: Ο Μίρολαβ τον Οκτώβριο του 2023 αγόρασε έναν χάρτη για 500 δολάρια, πληρώνοντας σε έναν ιστότοπο κρυπτονομισμάτων. Εφοδιασμένος μόνο με ένα μικρό σακίδιο, περπάτησε για 24 ώρες μέχρι την Ουγγαρία, διασχίζοντας ολόκληρα δάση.

Ο Μίροσλαβ τα πήγε καλά, και τώρα ζει στη Βαρσοβία, αλλά πολλοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε μια προσπάθεια να δραπετεύσουν από την Ουκρανία. Πολλοί πνίγηκαν στον ποταμό Τίσα ή αιχμαλωτίστηκαν ως λιποτάκτες. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί από αυτούς που επιχείρησαν να διαφύγουν, κάπου 40.000 άνθρωποι μέχρι το καλοκαίρι του 2023, δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα.

Πολλοί Ουκρανοί λένε μάλιστα ότι τους στέλνουν στο μέτωπο χωρίς επαρκή εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Τζακ Γουάτλινγκ, στο Royal United Services Institute, η εκπαίδευση που παρέχεται στους νεοσύλλεκτους Ουκρανούς είναι μόλις πέντε εβδομάδες, πολύ λιγότερο από τις 22 που είχαν οι Βρετανοί στρατιώτες που πολεμούσαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This