Πυρηνικό ράλι: 69 πυρηνικοί αντιδραστήρες υπό κατασκευή παγκοσμίως!

Μόνο η Κίνα, ενέκρινε πρόσφατα 11 νέους αντιδραστήρες – Ανησυχίες για τα πυρηνικά εργοστάσια στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο

Must Read

Η συνεχιζόμενη επέκταση της πυρηνικής ενέργειας μπορεί για κάποιους να είναι ένα καλοδεχούμενο γεγονός, για κάποιους άλλους όμως είναι ένας δυνητικός εφιάλτης, καθώς η χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι πολλές φορές στενά συνδεδεμένη και με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ειδικά την ώρα που η ανησυχία εντείνεται για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων τόσο στην Ουκρανία, όσο και στη Ρωσία, κυρίως στα εργοστάσια της Ζαπορίζια και του Κουρσκ.

Ο ΟΗΕ κάλεσε σε μέγιστη αυτοσυγκράτηση τους αντιμαχόμενους προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή, καθώς οι επιθέσεις, οι βόμβες και τα drones «πάνε κι έρχονται» και στις δύο περιοχές.

«Επαινούμε τις προσπάθειες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, υπό την ηγεσία του Γενικού Διευθυντή (του) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, για την εξασφάλιση της πυρηνικής ασφάλειας (…) τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ουκρανία. Ζητούμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και επαγρύπνηση για να αποφευχθεί καταστροφικό πυρηνικό συμβάν», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και τις Αμερική, Μίροσλαβ Γέντσα.

Γενική άποψη του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhia στο Enerhodar, νοτιοανατολική Ουκρανία, 15 Ιουνίου 2023. EPA/SERGEI ILNITSKY

Ο χάρτης

Σύμφωνα με στοιχεία του globalenergymonitor.org (ΜΚΟ που καταλογοποιεί έργα ορυκτών καυσίμων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως), τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, 69 πυρηνικοί αντιδραστήρες ήταν υπό κατασκευή παγκοσμίως!

Από αυτούς, οι 30 βρίσκονται στην Κίνα, 7 στην Ινδία, 6 στο Ιράν, 4 σε Τουρκία και Αίγυπτο και 18 σε άλλα σημεία του πλανήτη. Δείτε τον σχετικό χάρτη που έχει πληροφορίες για την κάθε τοποθεσία, πατώντας ΕΔΩ.

Επίσης, σε ότι αφορά την παγκόσμια αγορά ενέργειας, αυτή τη στιγμή 419 πυρηνικοί αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 396.484 μεγαβάτ, παράγουν ενέργεια.

Η Κίνα ενέκρινε 11 νέους αντιδραστήρες

Όπως μετέδωσε το foronuclear.org επικαλούμενο το World Nuclear News, η Κίνα έκανε ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της ικανότητας πυρηνικής ενέργειας, με το Κρατικό Συμβούλιο να εγκρίνει πέντε μεγάλα πυρηνικά έργα που περιλαμβάνουν συνολικά 11 αντιδραστήρες.

Αυτή η απόφαση είναι μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Πεκίνου να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας, με αυτούς τους νέους αντιδραστήρες να παράγουν τόσο ηλεκτρική ενέργεια, όσο και βιομηχανική θέρμανση.

Το εργοστάσιο Xuwei θα πρωτοπορήσει στη νέα πυρηνική τεχνολογία

Ένα από τα έργα που ξεχωρίζουν είναι το εργοστάσιο Xuwei στην επαρχία Jiangsu. Η China National Nuclear Corporation (CNNC) λέει ότι αυτή η μονάδα θα είναι η πρώτη στον κόσμο που θα συνδυάζει έναν αντιδραστήρα αερόψυκτου υψηλής θερμοκρασίας με έναν αντιδραστήρα νερού υπό πίεση.

Αυτό σημαίνει ότι το εργοστάσιο όχι μόνο θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια αλλά και θα παρέχει βιομηχανικό ατμό, κάτι που αποτελεί σημαντική πρόοδο στην πυρηνική τεχνολογία.

Όταν είναι πλήρως λειτουργικό, το εργοστάσιο Xuwei αναμένεται να παρέχει 32,5 εκατομμύρια τόνους ατμού κάθε χρόνο και να παράγει πάνω από 11,5 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Το CNNC εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να εξοικονομήσει 7,26 εκατομμύρια τόνους τυπικού άνθρακα και να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 19,6 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Επιπλέον, περισσότερα πυρηνικά έργα έχουν εγκριθεί για την China General Nuclear (CGN) και την State Power Investment Corporation (SPIC), σύμφωνα με το World Nuclear News.

Η CGN θα κατασκευάσει αντιδραστήρες σε διάφορες τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων Zhaoyuan, Lufeng και San’ao, ενώ η SPIC πρόκειται να κατασκευάσει δύο αντιδραστήρες στην αυτόνομη περιοχή Guangxi Zhuang. Αυτή θα είναι η πρώτη πυρηνική επιχείρηση της SPIC σε αυτήν την περιοχή.

Ο πυρηνικός σταθμός Ling Ao, που λειτουργεί από την China Guangdong Nuclear Power Company, βρίσκεται δίπλα στον κόλπο Daya στη χερσόνησο Dapeng, στην περιοχή Longgang, Shenzhen, στην επαρχία Guangdong, Κίνα, 03 Μαρτίου 2015. EPA/STR

Η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Κίνα

Η δέσμευση της Κίνας για επέκταση των πυρηνικών της δυνατοτήτων είναι σαφής από τον αυξανόμενο αριθμό αντιδραστήρων που εγκρίνονται κάθε χρόνο.

Από το 2019 έως το 2023, ο αριθμός των νέων αντιδραστήρων που εγκρίθηκαν στην Κίνα ήταν έξι, τέσσερις, πέντε, 10 και 10 αντίστοιχα (35 συνολικά), «δείχνοντας μια συνολική θετική, ασφαλή και ομαλή αναπτυξιακή δυναμική», ανέφερε το κρατικό China Energy News.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση στις 19 Αυγούστου, το Κρατικό Συμβούλιο τόνισε ότι η ασφάλεια είναι το θεμέλιο της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας της Κίνας.

Τονίστηκε ακόμα η ανάγκη να συνεχιστεί η βελτίωση της τεχνολογίας πυρηνικής ασφάλειας, να ενισχυθεί η πρόληψη των κινδύνων και να διασφαλιστεί η αυστηρή εποπτεία για τη διατήρηση της ασφάλειας όλων των πυρηνικών επιχειρήσεων.

Επί του παρόντος, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, η Κίνα λειτουργεί 56 πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής χωρητικότητας 54,3 γιγαβάτ (GW).

Υπάρχουν επίσης 30 ακόμη αντιδραστήρες υπό κατασκευή, οι οποίοι θα προσθέσουν άλλα 32,5 GW στην ενεργειακή δυναμικότητα της χώρας, υπογραμμίζοντας τα φιλόδοξα σχέδια της Κίνας για το πυρηνικό της μέλλον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This