Το Πεκίνο αποτέλεσε σημείο συνάντησης ανώτερων Αμερικανών και Κινέζων διπλωματικών αξιωματούχων με σκοπό την προετοιμασία συνομιλιών ανάμεσα στον πρόεδρο Μπάιντεν και τον Σι Τζινπίνγκ, συνομιλίες που έχουν ως στόχο την σταθεροποίηση των τεταμένων σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα.
Ένα μεγάλο ερώτημα στις συζητήσεις είναι το πώς ή πότε οι δύο ηγέτες θα μπορούσαν να συνομιλήσουν τους επόμενους μήνες. Ο χρόνος για τον προγραμματισμό της επόμενης συνάντησης εξαντλείται, καθώς ο κ. Μπάιντεν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την προεδρία τον Ιανουάριο του 2025.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν και ο Γουάνγκ Γι, ο κορυφαίος αξιωματούχος εξωτερικής πολιτικής της Κίνας, συναντήθηκαν για σχεδόν 11 ώρες μέσα σε δύο ημέρες, ολοκληρώνοντας τον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων σε λιγότερο από 18 μήνες μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων.
Οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι συμφώνησαν στην διεξαγωγή βιντεοκλήσης μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι μια τέτοια κλήση θα πραγματοποιηθεί στο «εγγύς μέλλον», αλλά η Κίνα ήταν πιο αδέσμευτη, λέγοντας ότι θα πραγματοποιηθεί «σε κατάλληλο χρόνο». Προτιμώντας να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της και να αναμένει κίνηση από τις ΗΠΑ
Οι ανησυχίες για κλιμάκωση κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης έχουν αυξηθεί καθώς η Κίνα έχει αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις όλο και πιο κοντά σε μακροχρόνιους αμερικανικούς εταίρους στην περιοχή, όπως η Ταϊβάν, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.
Την Δευτέρα 26/09, ένα κινεζικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε για πρώτη φορά τον ιαπωνικό εδαφικό εναέριο χώρο, σύμφωνα με την Ιαπωνία, για αδιευκρίνιστους λόγους. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι οι δύο χώρες συζητούν το θέμα και ότι «τα κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη δεν έχουν καμία πρόθεση να εισβάλουν στον εναέριο χώρο οποιασδήποτε χώρας».
Οι περιφερειακές και παγκόσμιες φιλοδοξίες της Κίνας αποτελούν ένα από τα σημεία αντιπαράθεσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Η κινεζική δήλωση μετά τις συναντήσεις μεταξύ του κ. Σάλιβαν και του κ. Γουάνγκ ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν μια «σωστή κατανόηση» της σχέσης τους προκειμένου να συνυπάρξουν ειρηνικά. Η κινεζική δήλωση τόνισε επίσης τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου για τους αμερικανικούς περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας και τη στάση των ΗΠΑ για το ζήτημα της Ταϊβάν. Η όλο και αυξανόμενη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ταϊβάν, η οποία διεκδικείται από την Κίνα ως κομμάτι της επικράτειας της, αποτελεί και το βασικό αγκάθι στις σχέσεις των δύο κρατών, καθώς πρόκειται για ένα νησί στις ακτές της Κίνας, το οποίο, πέραν της στρατηγικής του σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Κίνας, αποτελεί και έναν από τους βασικούς παραγωγούς προϊόντων τεχνολογίας αιχμής όπως είναι οι ημιαγωγοί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες με την σειρά τους εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την συνεργασία της Κίνας με την Ρωσία στον τομέα των εξοπλισμών καθώς και την στήριξη που η Κίνα παρέχει στην ρωσική αμυντική βιομηχανία. Η Κίνα αρνείται αυτές τις κατηγορίες και δεν θεωρεί πως οι σχέσεις της με την Ρωσία οφείλουν να επηρεάζουν την στάση των ΗΠΑ απέναντι τους. Παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος επαναδιατύπωσε το χρόνιο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, καθώς οι προερχόμενες από την Κίνα κυβερνοεπιθέσεις απέναντι σε αμερικανικούς στόχους αποτελούν αυτή τη στιγμή βασικό ζήτημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να λαμβάνουν όλο και πιο δραστικά οικονομικά μέτρα απέναντι στη Κίνα σκοπεύοντας στη διαφύλαξη της αμυντικής και τεχνολογικής τους Βιομηχανίας.
Παρά τις υπάρχουσες συζητήσεις οι διαφορές ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις παραμένουν αγεφύρωτες, σε μία περίοδο όπου οι κρίσεις στην Ουκρανία και την Γάζα απειλούν την παγκόσμια ασφάλεια και η παγκόσμια οικονομία παραμένει ασταθής. Η παράταση των οικονομικών και διπλωματικών διαφορών Πεκίνου-Ουάσινγκτον συνεισφέρει στις ευρύτερες διεθνείς εντάσεις και οι πολιτικές ηγεσίες φαίνονται αδύναμες οι απρόθυμες να συζητήσουν και να βρουν λύσεις στα κοινά τους προβλήματα.