Οι γεωπολιτικές ανησυχίες για την Λιβύη αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου στις αγορές

Must Read

Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνονται να ανατρέπονται στα πλαίσια των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Λιβύη. Τις τελευταίες ημέρες η τιμή βαρελιού Μπρεντ βίωνε σταθερή πτώση, αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης πετρελαίου ΗΠΑ, με τα αποθεματικά αργού στις ΗΠΑ να υφίστανται μείωση μόνο 846.000 βαρελιών, έναντι της αναμενόμενης μείωσης 2,3 εκατομμυρίων.

Οι τιμές ωστόσο έδειξαν σημάδια ανάκαμψης στα πλαίσια των ανησυχιών που έχουν προκύψει στην αγορά εξαιτίας της αστάθειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Λιβυή, η οποία είναι αρκετά πιθανό να αναστατώσει την διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα πετρελαίου.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην διαμάχη για τον έλεγχο για την Κεντρική Τράπεζα της χώρας, με ορισμένα πετρελαιοπαραγωγικά κοιτάσματα στη περιοχή να σημειώνουν σημαντικές παύσεις στην παραγωγή. Οι ελλείψεις σύμφωνα με αναλυτές και συμβουλευτικές μπορούν να κυμανθούν από 900.000 ως 1.000.000 bpd (βαρέλια ανά ημέρα). Αριθμος εξαιρετικά σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς πως η ημερήσια παραγωγή στη Λιβύη δεν ξεπέρασε τα 1,18 εκάτ. βαρέλια κατά τον Ιούλιο.

Τα ενδεχόμενα εφοδιαστικά προβλήματα επηρεάζουν και τον ευρύτερο παραγωγικό σχεδιασμό του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ), με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να είναι πιο πρόθυμες να αυξήσουν την προσφορά σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική μείωση της παραγωγής Λιβυκού πετρελαίου σύμφωνα με ανάλυση της ING. Ωστόσο αν τα προβλήματα στη Λιβύη είναι βραχυπρόθεσμα αναμένεται να μην υπάρξει κάποια αύξηση της παραγωγής, εξαιτίας των ανησυχιών που επικρατούν στον ΟΠΕΚ για την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι όποιες αυξομειώσεις ωστόσο στις τιμές των αγορών πετρελαίου και ενέργειας ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις, τους αγρότες και τα νοικοκυριά, το οποία συνεχίζουν να ασφυκτιούν από τους τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος και το δυσθεώρητα υψηλό κόστος που έχει πλέον η ενέργεια και το πετρέλαιο στην Ελλάδα. Άλλωστε οι όποιες κρίσεις στις διεθνείς αγορές φαίνεται πλέον να αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση των τιμών και την ικανοποίηση ορισμένων συμφερόντων εις βάρος των καταναλωτών, οι οποίοι υφίστανται μία διαρκή ενεργειακή κρίση.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This