Forbes: Αποτυχημένος αντιπερισπασμός το Κουρσκ – Προελαύνουν οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Must Read

Το Forbes αναλύει το πιθανό σκεπτικό Ζελένσκι για την Ουκρανική εισβολή σε ρωσικό έδαφος και συγκεκριμένα το Κούρσκ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή πανωλεθρία σε ουκρανικό έδαφος καθώς τα στρατεύματα της Ρωσίας, προελαύνουν και καταλαμβάνουν χωριά και πόλεις σχεδόν αμαχητί.

Το Forbes γράφει σχετικά στο άρθρο με τίτλο «Αν η Ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ ήταν αντιπερισπασμός, τότε έχει ήδη αποτύχει»:

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό Novohrodivka στην ανατολική Ουκρανία την Τετάρτη. Αυτό τους τοποθετεί σε απόσταση μόλις πέντε μιλίων από το Ποκρόβσκ, που αποτελεί τον κύριο στόχο της σχεδόν δωδεκάμηνης επίθεσης της Ρωσίας στα Ανατολικά.

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει επιπλέον στρατεύματα για να αναπτύξει στο μέτωπο του Ποκρόβσκ. Πολλές από τις εφεδρικές ταξιαρχίες που διέθετε πριν από έναν μήνα συμμετέχουν τώρα στην αιφνιδιαστική εισβολή της Ουκρανίας στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας.

Οι Ουκρανοί ηγέτες αρχίζουν επιτέλους να αντιλαμβάνονται τον επείγοντα χαρακτήρα της ισορροπίας δυνάμεων στον άξονα Ποκρόβσκ. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη», παραδέχτηκε την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επερχόμενη μάχη για το Ποκρόβσκ, μια πόλη με πληθυσμό 60.000 πριν τον πόλεμο – πολλοί από τους οποίους έχουν τώρα τραπεί σε φυγή – είναι στην πραγματικότητα μια επέκταση της μάχης στην Avdiivka που έληξε με μια ουκρανική υποχώρηση τον Φεβρουάριο. Η Avdiivka, 24 μίλια ανατολικά του Ποκρόβσκ, ήταν ένα προπύργιο που προστάτευε τους οικισμούς, τους σιδηροδρόμους και τους δρόμους στα δυτικά.

Όταν η ουκρανική φρουρά στην Avdiivka ξέμεινε από πυρομαχικά στα μέσα Φεβρουαρίου και τράπηκε σε φυγή, άφησε εκτεθειμένη τη υλικοτεχνική υποδομή στις Ρωσικές επιθέσεις.

Ναι, αυτές οι επιθέσεις ήταν εξαιρετικά δαπανηρές για τους Ρώσους. Αλλά το Κρεμλίνο ήταν πρόθυμο να ανταλλάξει χιλιάδες ζωές και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα για την προέλαση στο Ποκρόβσκ και είχε έναν καλό λόγο για να το πράξει.

Το Ποκρόβσκ βρίσκεται «σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι πολλαπλών σιδηροδρομικών γραμμών», εξήγησε η ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight. «Έχει γίνει βασικός κόμβος παράδοσης και σιδηροδρομικής διανομής, διευκολύνοντας τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων σε μια ευρεία γραμμή του μετώπου, από το Vuhledar μέχρι τα βόρεια του Ντόνετσκ και πέρα ​​από αυτό».

Καταλαμβάνοντας το Ποκρόβσκ, η Ρωσία θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ουκρανική άμυνα σε όλο το ανατολικό μέτωπο, στόχος που αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για μια ευρύτερη ρωσική προέλαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πλήρη κατάληψη της Περιφέρειας του Ντόνετσκ.

Όταν η ουκρανική διοίκηση, με επικεφαλής τον στρατηγό Oleksandr Syrskyi, επέλεξε να εισβάλει στο Κουρσκ με μια ισχυρή δύναμη χιλιάδων στρατευμάτων που προέρχονται από οκτώ ή περισσότερες ταξιαρχίες, εξέπληξε ορισμένους παρατηρητές. Γιατί αυτά τα στρατεύματα δεν ενίσχυαν το Ποκρόβσκ, αντ’ αυτού;

Μια καλοπροαίρετη ανάγνωση της ουκρανικής στρατηγικής στο Κουρσκ είναι ότι η εισβολή είχε σκοπό να απομακρύνει τα ρωσικά συντάγματα από τα ανατολικά, ανακουφίζοντας την πίεση στο Ποκρόβσκ. Υπό αυτή την έννοια, η εισβολή στο Κουρσκ μπορεί να ήταν αντιπερισπασμός.

Αν όντως ήταν αντιπερισπασμός, τότε απέτυχε. «Η επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ όχι μόνο απέτυχε να προκαλέσει την αναδιάταξη ορισμένων ρωσικών δυνάμεων από το Ντόνετσκ, αλλά επιδείνωσε επίσης την έλλειψη ουκρανικών στρατευμάτων στην περιοχή», συμπεραίνει η Ομάδα Πληροφοριών για τη σύγκρουση της Ουκρανίας.

Αντί να στείλει τα καλύτερα στρατεύματά του στο Κουρσκ για να αμβλύνει την ουκρανική προέλαση, το Κρεμλίνο συγκέντρωσε μια ετερόκλητη δύναμη για να αντιμετωπίσει την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων πολλών νεαρών και κακώς εκπαιδευμένων στρατεύσιμων. Αυτές οι ενισχύσεις έχουν επιβραδύνει αλλά δεν έχει σταματήσει την ουκρανική εισβολή. Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα όμως για τη ρωσική στρατηγική, είναι ότι επέτρεψε στο Κρεμλίνο να διατηρήσει ανέπαφες τις ανατολικές του δυνάμεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ουκρανίας στο Κουρσκ, η ρωσική επίθεση στα ανατολικά όχι μόνο συνεχίζεται αλλά κερδίζει εδάφη. «Αν και περιμέναμε ότι η πόλη Novohrodivka θα καταληφθεί τις επόμενες ημέρες», σημείωσε η CIT, «ο ρυθμός της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, όχι μόνο δεν επιβραδύνθηκε καθώς πλησίαζε στην πόλη, αλλά επιταχύνθηκε»!

Οι έξι περίπου ουκρανικές ταξιαρχίες που υπερασπίζονται το Ποκρόβσκ αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιες ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς βοήθεια, μπορεί να μην έχουν άλλη επιλογή από το να παραδώσουν την στρατηγικής σημασίας πόλη και σύντομα. «Εάν η ουκρανική διοίκηση δεν λάβει μέτρα για να σταθεροποιήσει την κατάσταση, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να βρεθούν στα περίχωρα του Ποκρόβσκ μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε αντίθεση με μήνες όπως πιστεύαμε προηγουμένως», προειδοποίησε η CIT.

Εξέλιξη, που σύμφωνα με το Forbes θα καταστήσει την κατάληψη ολόκληρου του Ντόνετσκ, αναπόφευκτη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ..
    Σας παρακαλούμε εκεί στο newsbreak..
    ..
    Aφήνετε τα άρθρα με το συγκεκριμένο παλιοτόμαρο λιγάκι παραπάνω,να μπορέσει και ο κόσμος να ρίξει την ροχάλα του με την ησυχία του..
    Μην τ αποσύρετε αμέσως..
    ..
    Μου ήθελαν κ αντιπερισπασμό στο κούρσκ τα παρακρατικά σιχάματα του νάτο και του μπάιντεν..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This