Ο θρασύς Φιντάν «κούνησε το δάχτυλο» στην ΕΕ μέσα στο «σπίτι» της

Τα αιτήματα της Άγκυρας έθεσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος δεν πήγε στις Βρυξέλλες για να ακούσει, αλλά για να υποβαθμίσει τη σημασία του Κυπριακού

Must Read

Επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προσκλήθηκε (και με κυπριακή συναίνεση) για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια να συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Χακάν Φιντάν φρόντισε να «ανταποδώσει», στους «οικοδεσπότες» με θράσος και προκλητικότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας όχι μόνο δεν άκουσε γρι από τα όσα (χλιαρά πάντως) ελέχθησαν στις Βρυξέλλες, αλλά φρόντισε να υπενθυμίσει σε όλους ότι η αδιαλλαξία είναι βασικό γνώρισμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Φιντάν σε δηλώσεις του μετά το Gymnich (Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ), απέρριψε μετά βδελυγμίας τη σύνδεση του Κυπριακού με τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ και μάλιστα «κούνησε και το δάχτυλο» στους Ευρωπαίους!

«Πιστεύουμε ότι η αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων. Ωστόσο, τονίσαμε ότι η δημιουργία σύνδεσης μεταξύ του Κυπριακού και των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ δεν είναι υγιής μέθοδος και δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα», δήλωσε συγκεκριμένα στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, λύση που θα βασίζεται «στην κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Τονίζοντας ότι η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία, είπε ακόμα ότι η Άγκυρα θέλει να σημειώσει πρόοδο σε μια θετική ατζέντα. «Εάν η ΕΕ υιοθετήσει επίσης μια παρόμοια θετική προσέγγιση, αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν σημείωσε ακόμα: «Σήμερα, σχεδόν όλοι οι συνάδελφοί μου στην ΕΕ τόνισαν ότι ο διαρθρωτικός και τακτικός διάλογος και οι διαβουλεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να συνεχιστούν σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας και άμυνας».

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν στον Χακάν Φιντάν ότι η Τουρκία «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, στον πόλεμο στη Γάζα, τη Συρία, το Ιράκ, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τον Νότιο Καύκασο».

Τόνισαν ακόμα τη σημασία της διεξαγωγής στενότερων και βαθύτερων διαβουλεύσεων και διαμόρφωσης κοινών πολιτικών από την Τουρκία και την ΕΕ, ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα βήματα σε τεχνικά ζητήματα προκειμένου οι σχέσεις να αποκτήσουν δυναμική.

«Πρώτα απ’ όλα πρέπει να επανενεργοποιηθούν οι καθιερωμένοι μηχανισμοί διαλόγου που ανεστάλησαν το 2019. Οι προσδοκίες μας για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν συνέχισε λέγοντας ότι ένα από τα ζητήματα που δόθηκε προτεραιότητα ήταν η απελευθέρωση του καθεστώτος βίζα, προσθέτοντας ότι πληρούνται τα σχετικά 66 κριτήρια και ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τους αρμόδιους θεσμούς για να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα έξι κριτήρια.

«Μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την εξάλειψη των δυσκολιών και των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μας κατά τη διαδικασία αίτησης βίζας Σένγκεν. Συνεχίζουμε τις επαφές μας με την ΕΕ και τα κράτη μέλη για να επεκτείνουμε τις θεωρήσεις πολλαπλών εισόδων και μακροπρόθεσμων βίζας», πρόσθεσε.

Ο διάλογος για την απελευθέρωση των θεωρήσεων αποσκοπεί στην άρση της υποχρέωσης θεώρησης Σένγκεν για τους Τούρκους πολίτες κατά τη σύντομη παραμονή τους στον χώρο Σένγκεν.

Μόλις οριστικοποιηθεί, όλοι οι Τούρκοι πολίτες με βιομετρικά διαβατήρια θα μπορούν να ταξιδεύουν για σύντομες διαμονές στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα, για επαγγελματικούς, οικογενειακούς ή τουριστικούς σκοπούς.

Η βίζα Σένγκεν ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία. Αν και η Ελβετία, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν δεν είναι μέλη της ΕΕ, περιλαμβάνονται στο σύστημα Σένγκεν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This