Επανεξετάζεται σοβαρά η ουδετερότητα της Ελβετίας υπό το βάρος του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Politico, σε έκθεση βόμβα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ομάδα ειδικών συνιστά στην χώρα, που είναι ουδέτερη από το 1515, να εργαστεί για «κοινή αμυντική ικανότητα» με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στο σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού Μέσου αναφέρεται παρά την αρχή «make money, no war», η κυβέρνηση της Ελβετίας οφείλει να επανεξετάσει την αμυντική της στάση και την ουδετερότητα.
«Η Ελβετία δεν επιθυμεί να εμπλέκεται σε πολέμους, αλλά της αρέσει να βγάζει χρήματα. Η σύγκρουση μεταξύ αυτών των αξιών, καθώς και οι ανησυχίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη, ωθούν την χώρα να επανεξετάσει το αμυντικό της δόγμα» γράφει το Politico και εξηγεί:
«Από όταν ξεκίνησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η ουδετερότητα έχει γίνει και πάλι αντικείμενο πολιτικής συζήτησης, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η πίεση στην Ελβετία να ξεκαθαρίσει την θέση της αυξάνεται».
Ένας παράγοντες είναι πώς η ουδετερότητα της Ελβετίας έχει επηρεάσει τις πωλήσεις όπλων ενώ ένας άλλος είναι πώς μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα σύνορά της μια χώρα που περιβάλλεται από δύο ομάδες στις οποίες δεν ανήκει.
Η πιθανή ανατροπή της ελβετικής πολιτικής είναι ένα ακόμη δεἰγμα για το πώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 άλλαξε το τοπίο της ασφάλειας της Ευρώπης. Αυτή ώθησε, άλλωστε, την Σουηδία και την Φινλανδία να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Οι εμπειρογνώμονες της έκθεσης, ανάμεσά τους διπλωμάτες, ανώτεροι αξιωματούχοι, πρώην επικεφαλής του ελβετικού στρατού και ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, πρώην διευθυντής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, παρέδωσαν τα πορίσματά τους στην Ελβετή υπουργό Άμυνας και Ασφάλειας, Βιόλα Άμχερντ.
Τα όπλα
Οι εξαγωγές όπλων της Ελβετίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 27%, κάτω από 700 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (746 εκατομμύρια ευρώ) σε σύγκριση με το 2022, λόγω των αυστηρών διατάξεων περί εξαγωγών όπλων και του τερματισμού των παραγγελιών από το Κατάρ συστημάτων αεράμυνας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022.
Η Ελβετία απαγορεύει την πώληση όπλων σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο και αυτό είχε αντίκτυπο στις σχέσεις της με άλλες χώρες που θέλουν να στείλουν όπλα στην Ουκρανία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν ελβετικά εξαρτήματα.
«Η απαγόρευση επανεξαγωγής πρέπει να αρθεί» προτρέπει η έκθεση.
Η Ελβετία έχει εμποδίσει την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάστηκαν μήνες πιέσεων για να συμφωνήσει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Γερμανία, προκειμένου να αντικαταστήσει εκείνα που έστειλε ο Σολτς στην Ουκρανία.
Η άρνησή της να επιτρέψει την αποστολή πυρομαχικών ελβετικής κατασκευής, που υπήρχαν στα αποθέματα της Γερμανίας, στην Ουκρανία για χρήση στα αντιαεροπορικά συστήματα Gepard βοήθησε την γερμανική εταιρεία παραγωγής όπλων Rheinmetall να ενισχύσει την παραγωγή πυρομαχικών στην Γερμανία.
Οι εμπειρογνώμονες επιδιώκουν επίσης να ενισχύσουν την ελβετική βιομηχανία όπλων με την εφαρμογή των πολιτικών αντιστάθμισης και την απόκτηση πρόσβασης σε εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Δείτε επίσης:
- Τεράστιο σκάνδαλο με τα F-35 και πολιτική αναταραχή στην Ελβετία!
- Στήριξη προς την Ουκρανία από Δανία και Ολλανδία – Στέλνουν άρματα μάχης Leopard
- Ο Μητσοτάκης και τα εκατομμύρια της Rheinmetall