Γερμανία: Για πρώτη φορά -από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο- το δεξιό αντισυστημικό μέτωπο έρχεται δημοσκοπικά πρώτο σε δύο κρατίδια

Ο γρίφος της επόμενης μέρας

Must Read

Εφόσον στις σημερινές κρατιδιακές εκλογές σε Θουριγγία και Σαξονία επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα αναδειχθεί η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων -κυρίως στην ανατολική Γερμανία– για την παραδοσιακή πολιτική, υπό τον Σολτς. Στραμμένο και το ρωσικό βλέμμα στην όλη δικαδικασία. Πώς ευνοείται το δεξιό αντισυστημικό μέτωπο.

Εάν κερδίσει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ακόμη και αν δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση στα κρατίδια, θα έχει πετύχει μία από τις σημαντικότερες ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά την επανένωσή της.

Στη Θουριγγία, η AfD προηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό κοντά στο 30%, με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να περιορίζεται στην δεύτερη θέση και στο 23%. Στις εκλογές αναμένεται να επιβεβαιωθεί επιπλέον, η καθιέρωση της νεοσύστατης «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), με το πρώην ηγετικό στέλεχος της Αριστεράς να υιοθετεί φιλορωσική στάση και να επικρίνει την κυβέρνηση για την πολιτική στη μετανάστευση και στην οικονομία.

Στη Σαξονία, το CDU προηγείτο στην τελευταία δημοσκόπηση με 33% έναντι 31% της AfD, η οποία αναμένεται να καταγράψει άνοδο των ποσοστών από το 2019 τουλάχιστον κατά 5 μονάδες. Όπως και στη Θουριγγία, έτσι και εδώ η BSW εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει εύκολα την τρίτη θέση, με διψήφιο ποσοστό, αποκτώντας ρόλο-κλειδί για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη μέρα. Σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη δυσκολία των κομμάτων του ομοσπονδιακού κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) να περάσουν το όριο του 5%, θα μιλάμε για «χαστούκι» στην κυβέρνηση Σολτς και για σοβαρή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν σήμερα στις εκλογές με το βλέμμα στους μετανάστες και κυρίως σε όσους από αυτούς διαπράττουν βαριά εγκλήματα, όπως πριν από 10 ημέρες στο Ζόλινγκεν ο 26χρονος Σύρος, που σκότωσε με μαχαίρι τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους οκτώ. Μετά από αυτό και υπό την απειλή του καταποντισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα. Οι ανακοινώσεις «συνέπεσαν» μάλιστα με την πρώτη απέλαση παραβατικών μεταναστών από το 2021.

Στους «κερδισμένους» των εκλογών θα συγκαταλέγεται για τους δικούς του λόγους πιθανότατα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. AfD και BSW μπορεί να βρίσκονται στα αντίθετα άκρα, συναντώνται ωστόσο χωρίς προσχήματα τόσο στην προσφυγική όσο και στη φιλορωσική πολιτική τους. Το Κρεμλίνο προσπαθεί συστηματικά να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Γερμανίας και δεν αποκλείεται να έχει λόγους να πανηγυρίσει.

Με δεδομένο το κατακερματισμένο σκηνικό, ο σχηματισμός κυβερνητικών συμμαχιών για την επόμενη μέρα προδιαγράφεται εξόχως περίπλοκη υπόθεση. Αν διατηρηθεί το «δόγμα» του πάση θυσία αποκλεισμού της AfD από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις, δεν αποκλείεται να δούμε και τις πιο παράδοξες συνεργασίες, όπως του CDU με την BSW. Παρόλα αυτά, αν η AfD κερδίσει τουλάχιστον το 1/3 των εδρών σε κρατιδιακό κοινοβούλιο, θα είναι σε θέση να μπλοκάρει αποφάσεις που απαιτούν ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, όπως π.χ. ο διορισμός δικαστών. Η εικόνα θα συμπληρωθεί στις 22 του μηνός, με τις εκλογές στο Βρανδεμβούργο, όπου επίσης προηγείται το δεξιό αντισυστημικό μέτωπο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Το τείχος του Βερολινου να ξαναχτιστεί και να τους βάλουν πάλι μέσα ΑΙ ΣΙΧΤΙΡ Απο κομουνιστές μας έγιναν ακροδεξιοί κομουνιστές

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This