Ισραήλ: Η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπάθησε πανικόβλητη να «μπλοκάρει» τη μεγάλη πανεργατική απεργία της Δευτέρας

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν απόψε στο Τελ Αβίβ, απαιτώντας την παραίτηση Νετανιάχου

Must Read

Μεγάλη 24ωρη πανεργατική απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου τα εργατικά συνδικάτα του Ισραήλ, με στόχο να «παραλύσει» ολόκληρη η χώρα, ώστε να πιεστεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για να προχωρήσει άμεσα σε συμφωνία επιστροφής των υπολοίπων Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς από τη Γάζα, με την ισραηλινή κυβέρνηση να τρέχει πανικόβλητη να τη βγάλει παράνομη.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Μπετζαλέλ Σμότριτς, ζήτησε σήμερα από την Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα, γενική εισαγγελέα της χώρας, να υποβάλει ένα αίτημα με τη μορφή του κατεπείγοντος στα δικαστήρια, καλώντας τα να μπλοκάρουν την προγραμματισμένη απεργία. Στην επιστολή του προς την γενική εισαγγελέα, ο Σμότριτς υποστηρίζει ότι δεν έχει νομική βάση, δεδομένου ότι στοχεύει να επηρεάσει αθέμιτα σημαντικές πολιτικές αποφάσεις σε ζητήματα που σχετίζονται με την κρατική ασφάλεια.

Παράλληλα τόνισε ότι μια ευρύτερη απεργία -η οποία θα «έκλεινε» τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των εξερχόμενων πτήσεων- θα είχε σημαντικές οικονομικές συνέπειες, που θα προκαλούσαν περιττές οικονομικές ζημιές εν καιρώ πολέμου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν έχει υπάρξει κάποια άμεση απάντηση από την Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα.

Σημειώνεται πως το κάλεσμα σε γενική απεργία από τον Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, του οποίου το συνδικάτο Histadrut εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, υποστηρίχθηκε από τους κύριους κατασκευαστικούς κλάδους και επιχειρηματίες του Ισραήλ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας. Η μεγάλη απεργία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το πρωί, τοπική ώρα.

Χιλιάδες πολίτες ζήτησαν την παραίτηση Νετανιάχου εάν δεν εξασφαλίσει συμφωνία επιστροφής των ομήρων

Μετά από 331 ημέρες αγωνίας, οι οικογένειες των έξι ομήρων πληροφορήθηκαν την τραγική είδηση του θανάτου των αγαπημένων τους. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ανέκτησε τις σορούς τους από σήραγγα στη Ράφα και πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς μία με δύο ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς. Oι σοροί τους βρέθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στη Ράφα, σε υπόγεια σήραγγα, σχεδόν ένα χιλιόμετρο από το σημείο που διασώσαμε τον Φαρχάν Αλκάντι, πριν από λίγες ημέρες», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος των IDF, Ντάνιελ Χάγκαρι.

Από την πλευρά της, η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο των ομήρων λόγω της άρνησής του να δεχτεί εκεχειρία. Ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης υποστήριξε ότι κάποιοι από τους ομήρους που σκοτώθηκαν ήταν από αυτούς που είχαν εγκριθεί για ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, όμως, κατηγορούν και οι οικογένειες των ομήρων για τον θάνατο των δικών τους, με τις σφοδρές διαμαρτυρίες στο Ισραήλ να συνεχίζονται με πάγιο αίτημα την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων. Ειδικότερα, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν σήμερα στους δρόμους του Τελ Αβίβ, σε ένα προμήνυμα της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που έχει προγραμματιστεί για αύριο, με αίτημα την άμεση σύναψη συμφωνίας για εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων.

Αυτή ήταν μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα πριν από σχεδόν 11 μήνες, και, αναμενόμενα δεν αποφεύχθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας, καθώς πολλοί Ισραηλινοί πολίτες και διαδήλωσαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση οργάνωσης που εκπροσωπεί τις οικογένειες, ο θάνατος των ομήρων ήταν αποτέλεσμα της στάσης του Νετανιάχου να απορρίψει τις προτάσεις για εκεχειρία και της απαίτησής του να διατηρηθεί ο στρατός στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας. «Για να σωθούν ζωές, ο Νετανιάχου πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως. Για να επιστρέψουν οι όμηροι, ο Νετανιάχου πρέπει να φύγει αμέσως. Μέλη του συνασπισμού σταθείτε στο ύψος σας και πάρετε μέτρα ή θα μείνετε στην ιστορία ως συνεργοί της εκτέλεσης των ομήρων», ανάφερε σχετικά εκπρόσωπος των συγγενών των ομήρων στη σημερινή μαζική διαδήλωση που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Ισραήλ.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This