Βαθαίνει η κρίση στη Λιβύη: Ανάμειξη των ΗΠΑ και του ΟΗΕ

Νέα κρίση με αφορμή τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας

Must Read

Η κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία ως η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης έχει προχωρήσει εδώ και καιρό σε αντιθεσμικές ενέργειες που βαθαίνουν την κρίση στη χώρα και απειλούν την εγχώρια και διεθνή οικονομία και ειρήνη.

Η κρίση στη λιβυκή οικονομία που προκλήθηκε από μια τη βίαιη διαμάχη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας της χώρας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της διπλωματίας, δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λιβύη, καθώς υποστήριξε τις προσπάθειες του ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση των εμπλεκόμενων ομάδων. Η πρεσβεία, με επικεφαλής τον πρέσβη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, παρακάλεσε όλες τις πλευρές να ακολουθήσουν την έκκληση του ΟΗΕ για συνομιλίες, λέγοντας ότι η διαμάχη για τη διοίκηση της τράπεζας «υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Λιβύης στα μάτια των Λίβυων πολιτών και της διεθνούς κοινότητας και αυξάνει την πιθανότητα επιβλαβούς αντιπαράθεσης».

Η πρεσβεία πρόσθεσε: «Οι αναφορές για αυθαίρετες συλλήψεις και εκφοβισμό υπαλλήλων της κεντρικής τράπεζας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές – οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν αυστηρά». Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υποστηριζόμενα από τον ΟΗΕ θεσμικά όργανα στα δυτικά της Λιβύης, με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντιμπέιμπα, έκαναν πίσω όσον αφορά την αποπομπή του διοικητή της τράπεζας των τελευταίων 20 ετών και την τοποθέτηση νέας ηγεσίας.

Η τράπεζα κυριαρχεί στη λιβυκή οικονομία, καθώς κατέχει τις δύο κύριες εμπορικές τράπεζες, καθώς και αποθέματα ύψους 27 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Ο Sadiq al-Kabir, ο αποπεμφθείς διοικητής, άρχισε πρόσφατα να επιτίθεται στις υπερβολικές δαπάνες των τοπικών αρχών και θεωρείται πλέον ότι ευνοεί τις δυνάμεις του Χαφτάρ στα ανατολικά της χώρας.

Η Κυβέρνηση Χαφτάρ έχει αντιταχθεί στην απόλυση του Καμπίρ και δήλωσε την Τρίτη ότι θα συνεχίσει να «αναστέλλει κάθε παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου μέχρι να επαναδιοριστεί ο Καμπίρ», επικαλούμενη «ανωτέρα βία». Οι πετρελαιοπηγές που επηρεάζονται αποτελούν περίπου το 90% των πετρελαιοπηγών και των τερματικών σταθμών της χώρας.

Ο Kabir δήλωσε την Τρίτη ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα η τράπεζα δεν μπορούσε να λειτουργήσει λόγω απειλών από πολιτοφυλακές και της απαγωγής τεσσάρων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να προειδοποιήσει ότι οι μισθοί του Αυγούστου ενδέχεται να μην καταβληθούν. Η δήλωσή του ανέφερε ότι η δυνατότητα της τράπεζας να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είχε διακοπεί παράνομα από εκείνους που προσπαθούν να ανατρέψουν την ηγεσία της τράπεζας.

Ο άνθρωπος που είχε αρχικά διοριστεί ως αντικαταστάτης του διοικητή της τράπεζας, ο Μοχάμεντ αλ-Σούκρι, αρνήθηκε τώρα να αναλάβει το ρόλο, εκτός εάν ο διορισμός του εγκριθεί και από το ανατολικό κοινοβούλιο, τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Είπε: «Η επαγγελματική και επαγγελματική μου ιστορία και η ηθική μου δεν μου επιτρέπουν να συμμετέχω σε αυτό το χάος. Μα το Θεό, μια σταγόνα από το αίμα των παιδιών μας είναι πιο πολύτιμη για μένα από όλα τα λάφυρα του κόσμου και τις θέσεις εργασίας του λιβυκού κράτους. Θεέ μου, είμαι αθώος για ό,τι κάνουν οι καταπιεστές».

Διαβάστε Επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This