Ιστορική επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου στην Τουρκία – Πανηγυρίζει ο Ερντογάν

Η απόλυτη αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς ο σουλτάνος θα επαναφέρει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Must Read

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 4 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα δεχθεί αύριο, Τετάρτη, στην Άγκυρα τον Αιγύπτιο ομόλογό του σε μια ιδιαίτερη επίσκεψη που έχει στόχο να επισφραγίσει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε απάντηση αυτής στα μέσα Φεβρουαρίου του Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο, διευκρίνισε η προεδρία στην ανακοίνωσή της.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν επιδεινωθεί λόγω της υποστήριξης της Τουρκίας προς την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Μοχάμεντ Μόρσι, η οποία ανατράπηκε το 2013. Μετά την Αραβική Άνοιξη το 2010, η Τουρκία στράφηκε προς μια εξωτερική πολιτική, ελπίζοντας να ισχυροποιηθεί ως ένας περιφερειακός ηγέτης υποστηρίζοντας κινήματα υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αυτή η προσέγγιση έφτασε στα άκρα τις σχέσεις με την Αίγυπτο και αρκετές χώρες του Κόλπου, οι οποίες θεωρούσαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ως σημαντική απειλή για τη σταθερότητά τους.

Τουρκία και Αίγυπτος βρέθηκαν σε αντίθετες πλευρές διαφόρων περιφερειακών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και των πολιτικών συγκρούσεων στη Λιβύη.

Η συνάντηση αυτή επηρεάζει και την Ελλάδα. Όταν η Αίγυπτος υπέγραψε ναυτιλιακή συμφωνία με την Ελλάδα, δεν πέρασε απαρατήρητο από την Άγκυρα ότι η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ ακύρωνε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και έβαζε φρένο στον Ερντογάν. Αν και η Τουρκία συνεχίζει να υποστηρίζει την κυβέρνηση της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, η πρόσφατη ανακοίνωσή της να ανοίξει ξανά το προξενείο στη Βεγγάζη υποδηλώνει μια πιθανή αλλαγή στη λιβυκή πολιτική της. Με την κλιμάκωση των εντάσεων στη Λιβύη για τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και των πόρων πετρελαίου, το θέμα θα είναι σίγουρα θέμα συζήτησης στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών.

Αλ Σίσι και Ερντογάν είχαν προχωρήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και του Καΐρου, οι οποίες διακόπηκαν απότομα μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία το 2013.

Η αποπομπή από τον Σίσι του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Αιγύπτου, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος προερχόταν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και μεγάλου συμμάχου της Τουρκίας, έκανε τότε τον πρόεδρο Ερντογάν να ορκιστεί ότι δεν θα μιλήσει ποτέ σε κάποιον όπως ο Σίσι.

Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών βελτιώθηκαν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, καθώς τα συμφέροντά τους συγκλίνουν πλέον σε αρκετά περιφερειακά θέματα, όπως ο πόλεμος στη Γάζα.

Στα μέσα Φεβρουαρίου στο Κάιρο, Σίσι και Ερντογάν υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες και τάχθηκαν υπέρ μιας ενίσχυσης των εμπορικών ανταλλαγών και μιας διπλωματικής συνεργασίας στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ουδέποτε σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας απομάκρυνσης: η Άγκυρα είναι ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου και το Κάιρο είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Όποιος έχει διαβάσει τον αλχημιστή του Παολο Κοελο, ξέρει ότι την ευκαιρία που έχασε ο ένας την εκμεταλλεύεται ο άλλος που πιστεύει βαθιά σ’αυτήν.
    «Και όταν θέλεις κάτι, όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να το καταφέρεις».
    «Είναι η πιθανότητα της πραγματοποίησης ενός ονείρου που κάνει την ζωή ενδιαφέρουσα».
    Ο ερντο το ζει

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This