Ερντογάν – Σίσι: «Προχωράμε περισσότερο την συνεργασία με τον αδελφό μου»

Υπέγραψαν συνολικά 17 συμφωνίες συνεργασίας

Must Read

Mε λαμπρότητα υποδέχθηκε την Τετάρτη στην Άγκυρα τον ομόλογό του της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος τον αποκάλεσε «αδελφό» και τον διαβεβαίωσε ότι οι διμερείς σχέσεις θα αναπτυχθούν περαιτέρω το επόμενο διάστημα.

Ο Αλ Σίσι πραγματοποίησε μια ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία, έπειτα από 12 χρόνια έντασης και έντονων διαφωνιών. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν εκ νέου 7 μήνες μετά και υπέγραψαν συνολικά 17 συμφωνίες συνεργασίας.

Μετά τι συνομιλίες που είχαν οι Ερντογάν – Σίσι και την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου, ακολούθησε η κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σε νέα καμπή μετά την επίσκεψή του στο Κάιρο.

«Η επίσκεψή μου στο Κάιρο ήταν μια νέα καμπή στις σχέσεις μας. Έκτοτε, κρατήσαμε τον διάλογο και την συνεργασία μας στο υψηλότερο επίπεδο. Ήμασταν πάντα σε στενή διαβούλευση για θέματα που αφορούν στην περιοχή μας. Προχωράμε ακόμη περισσότερο την αναπτυσσόμενη συνεργασία μας σε κάθε τομέα με την επίσκεψη του αγαπητού μου αδελφού.

Έχουμε κοινή ιστορία και στενούς δεσμούς φιλίας με την Αίγυπτο, που χρονολογούνται αιώνες πίσω. Του χρόνου θα γιορτάσουμε τα 100 χρόνια από την σύναψη των διπλωματικών μας σχέσεων. Είμαστε δύο αρχαίες χώρες που υπήρξαν το λίκνο των πολιτισμών που διαμόρφωσαν την ανθρώπινη ιστορία. Ενισχύουμε συνεχώς τις βαθιά ριζωμένες και πολυδιάστατες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας μέσω των κοινών μας προσπαθειών» δήλωσε ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να αυξηθεί στα 15 δισ. δολάρια το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών ενώ έστειλε μήνυμα για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Από την πλευρά του Αλ Σίσι δήλωσε:

«Αυτή η επίσκεψη είναι μια ένδειξη ότι οι βαθιά ριζωμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περαιτέρω. Υπάρχει κοινή ιστορία και πολλοί κοινοί παρονομαστές που ενώνουν την Τουρκία και την Αίγυπτο.

Για το Παλαιστινιακό ανέφερε: «Ως Τουρκία και Αίγυπτος, τονίσαμε την άμεση καθιέρωση εκεχειρίας, τον τερματισμό των ισραηλινών παραβιάσεων στη Δυτική Όχθη και την πραγματοποίηση του δικαιώματος της Παλαιστίνης να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, το συντομότερο».




 

Δείτε επίσης:

Πηγή φωτό: Print Screen

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This