Πυρά κατά Ζελένσκι από την ουκρανική αντιπολίτευση

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στον Ουκρανό Πρόεδρο

Must Read

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκάλεσε αντιδράσεις στο Κίεβο την Τετάρτη, καθώς το ουκρανικό κοινοβούλιο προχωράει στον μεγαλύτερο ανασχηματισμό κυβερνητικών θέσεων, από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή πλήρους κλίμακας.

Καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν στην ανατολική Ουκρανίας, κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Ζελένσκι ότι στελεχώνει όλο και περισσότερο τις κυβερνητικές θέσεις με μια ομάδα στενών συμμάχων και πιστών, σε μια προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του. Ο Ουκρανός πρόεδρος κυβερνά τους τελευταίους μήνες υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου καθώς αποφάσισε να αναστείλει τις εκλογές εξαιτίας του πολέμου με την Ρωσία, μία απόφαση που ακόμα και αν προβλέπεται συνταγματικά παρ’όλα αυτά είναι αμφιλεγόμενη και έχει κατηγορηθεί ως αντιδημοκρατική. Η παράταση της θητείας του, παράλληλα με ένα κυβερνητικό ανασχηματισμό που είχε σκοπό την αντικατάσταση υπουργών με ανθρώπους του Ζελένσκι έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα.

«Όλες οι ενέργειες των σημερινών αρχών καταδεικνύουν τη συστηματική συγκέντρωση της εξουσίας από τον Πρόεδρο και το γραφείο του», δήλωσε στο POLITICO η Ivanna Klympush-Tsintsadze, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη. «Αυτός ο καταιγισμός παραιτήσεων κυβερνητικών αξιωματούχων έχει οδηγήσει τη χώρα σε σοβαρή κρίση διακυβέρνησης». Ένας πρώην κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών πιθανότατα απομακρύνθηκε λόγω σύγκρουσης με τον ισχυρό επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, τον Αντρίι Γέρμακ. «Όλοι γνώριζαν ότι βρίσκονταν σε ανοιχτή σύγκρουση. Κάποτε μάλιστα έγινα μάρτυρας ενός επεισοδίου της», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Λόγω της θέσης του, ο Κουλέμπα (πρώην υπουργός εξωτερικών) είχε άμεσες επαφές με τον Blinken, με τη Baerbock και πολλούς άλλους. Ακόμα και αν ήταν 300% πιστός, ο Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να αφήσει ένα τέτοιο κανάλι επικοινωνίας στα χέρια ενός ατόμου για το οποίο δεν είναι απολύτως σίγουρο ότι είναι δικός του άνθρωπος, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η συγκέντρωση όλο και περισσότερων εξουσιών από τον Ζελένσκι και η αναστολή των εκλογών βασίζεται πάνω στο γεγονός πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χρειάζεται σθεναρή ηγεσία, ωστόσο ο Ουκρανός Πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να πείσει πολλούς Ουκρανούς. «Θα χρειαζόμασταν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας σε αυτό το σημείο, ούτε καν εθνικής ενότητας», δήλωσε η Klympush-Tsintsadze. «Αλλά θα συμφωνούσαμε να συνεργαστούμε μόνο εάν η κυβέρνηση της Ουκρανίας επιστρέψει στο κράτος δικαίου, καθώς ακόμη και ο πόλεμος δεν αποτελεί δικαιολογία».

Η κατάσταση για τον Ζελένσκι φαίνεται πως γίνεται όλο και πιο δύσκολη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της χώρας και αν δεν υπάρξει σύντομα αλλαγή ισορροπιών κινδυνεύει να εκτεθεί βαθύτατα.

Διαβάστε Επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This