Το «μπάσιμο» της Ρωσίας στην Ανατολική Ασία – Αλλάζουν οι ισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας

Η στρατηγική της Ρωσίας για την σύσφιξη θέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες της Ανατολικής Ασίας

Must Read

Η ρωσική κυβέρνηση έχει «προσδιορίσει την ανάπτυξη της Άπω Ανατολής ως εθνική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την Πέμπτη στη σύνοδο ολομέλειας του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

«Η σημασία και η ορθότητα αυτής της απόφασης έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων που αντιμετωπίσαμε πρόσφατα, καθώς και των αντικειμενικών τάσεων… που ενισχύονται στην παγκόσμια οικονομία, όπου οι κύριες επιχειρηματικές συνδέσεις, οι εμπορικές οδοί και γενικά το σύνολο του φορέα της ανάπτυξης αναπροσανατολίζονται όλο και περισσότερο προς την Ανατολή και τον Παγκόσμιο Νότο», δήλωσε ο Πούτιν. Οι περιοχές της Άπω Ανατολής της Ρωσίας παρέχουν στη Ρωσία «άμεση πρόσβαση σε αυτές τις αναπτυσσόμενες, πολλά υποσχόμενες αγορές και μας επιτρέπουν να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ορισμένες δυτικές ελίτ προσπαθούν να επιβάλουν σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Πούτιν, αναφέροντας ότι η Άπω Ανατολή αποτελεί παρθένο έδαφος για την ανάπτυξη σύνθετων νέων οικονομικών έργων και τη δημιουργία ολόκληρων νέων βιομηχανιών.

Μιλώντας μαζί με τον Πούτιν στην ολομέλεια του EEF, ο Κινέζος αντιπρόεδρος Han Zheng υπογράμμισε τον προσωπικό ρόλο του Πούτιν μαζί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην προώθηση των ρωσοκινεζικών σχέσεων προς μια «νέα εποχή». «Είμαστε έτοιμοι, μαζί με τη ρωσική πλευρά και με γνώμονα τις βασικές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σε ανώτατο επίπεδο, να επιταχύνουμε τη διασύνδεση, τόσο στις διασυνοριακές υποδομές όσο και στην εναρμόνιση των κανόνων και των προτύπων, να αυξήσουμε την κλίμακα και την ποιότητα της συνεργασίας, να ενισχύσουμε τα θεμέλια για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη των σινορωσικών σχέσεων στη νέα εποχή, να συμβάλουμε στη διασφάλιση της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Χαν.

Η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος και η πηγή ξένων επενδύσεων στη ρωσική Άπω Ανατολή εδώ και πολλά χρόνια, με το εμπόριο να φτάνει το 2023 το ισοδύναμο των 33,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας άλμα 54% μέσα σε ένα μόνο έτος, δήλωσε ο Χαν. Τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% του συνολικού εμπορικού κύκλου εργασιών της Ρωσίας και της Κίνας ύψους 240+ δισεκατομμυρίων δολαρίων εκείνο το έτος, αυξημένο κατά 26% από το 2022. Οι παράτολμες προσπάθειες των δυτικών δυνάμεων «να περιορίσουν την Κίνα» και να «πολεμήσουν» τη Ρωσία έχουν μετατρέψει τις γειτονικές, τεταμένες ή ακόμη και προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε θερμές και φιλικές σχέσεις, δήλωσε στο Sputnik ο βετεράνος εμπειρογνώμονας σε θέματα εμπορίου και οικονομίας της Κίνας και συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα Ασίας-Ειρηνικού Thomas W. Pauken II, σχολιάζοντας τις επιπτώσεις της οικονομικής στροφής της Ρωσίας προς τα ανατολικά.

Σε μία περίοδο όπου πολλές δυτικές οικονομίες και κοινωνίες ταλανίζονται από πολλαπλές κρίσεις, χώρες της Ανατολής, όπως η Κίνα, σημειώνουν σημαντική οικονομική άνοδο και προσπαθούν να παγιώσουν την θέση τους στη παγκόσμια σκηνή. Με βάση τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις μένει να φανεί αν πράγματι η πολεμική αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας από την Ε.Ε και της ΗΠΑ θα αποδώσει καρπούς ή αν απλά θα ενισχύσει ακόμη παραπάνω τους «εχθρούς» της Δύσης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This