Δυτική Όχθη: Αποχωρούν από την Τζενίν οι ισραηλινές δυνάμεις

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»

Must Read

Μετά από ευρεία επιχείρηση δέκα ημερών οι Ισραλινοί εγκαταλείπουν τον προσφυγικό καταυλισμό στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί. Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τον καταυλισμό, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.




 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αφήσει πίσω τους σοβαρές ζημιές στις υποδομές της πόλης. Σε ανάρτησή του στο Facebook το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μεταφέρει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη βίαιη καταστροφή και την ερήμωση που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο την κατάσταση στις πόλεις Τζενίν και Τουλκάρεμ, όπως και στους καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»

Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πέρα από καταστροφική», προειδοποίησε την Πέμπτη (05/09) ο ΟΗΕ. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι δεν έλαβαν επισιτιστική βοήθεια μέσω ανθρωπιστικών οργανώσεων τον Αύγουστο στο νότιο και κεντρικό τμήμα της Γάζας, τόνισε ο Στεφάν Ντιζαρίκ εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

 

«Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να παρέχουν ζωτικής σημασίας βοήθεια στους Παλαιστίνιους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από τις 19 Αυγούστου ως το τέλος του μήνα ετοιμάστηκαν 450.000 γεύματα σε 130 κουζίνες, τα οποία μοιράζονταν καθημερινά σε οικογένειες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Πρέπει να επαναλάβουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει πέρα από καταστροφική, ενώ ακόμη δεν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να στηρίξουμε τους ανθρώπους στην κλίμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη», υπογράμμισε ο Ντιζαρίκ.

Οι εντολές εκκένωσης που εξέδωσαν οι ισραηλινές αρχές για διάφορες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα ανάγκασαν 70 κουζίνες να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους ή να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, για δεύτερο συνεχόμενo μήνα οι προμήθειες δεν θα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, κάτι που σημαίνει ότι οικογένειες στην κεντρική και νότια Γάζα θα λάβουν μόνο ένα πακέτο με τρόφιμα.

Ο Ντιζαρίκ πρόσθεσε εξάλλου ότι εδώ και 11 μήνες το Ισραήλ εξακολουθεί να μην επιτρέπει στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να εισέλθουν στη Γάζα για να μεταδώσουν τις επιπτώσεις των συγκρούσεων.

Την ίδια ώρα οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούν «να χρησιμοποιούν φονικές τακτικές που προσομοιάζουν με πόλεμο» και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατήγγειλε ο Ντιζαρίκ επικαλούμενος τις εκθέσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

«Οι ιατρικές εγκαταστάσεις ουσιαστικά πολιορκούνται εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα, με αυστηρούς περιορισμούς να επιβάλλονται στις μετακινήσεις των ασθενοφόρων και του υγειονομικού προσωπικού», τόνισε ο ίδιος.

«Το Ocha προειδοποιεί ότι αυτό επιδεινώνει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων όπως και την ανασφάλεια, ενώ εγείρει ανησυχίες για υπερβολική χρήση βίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμα: Γάζα: Ύστατη προσπάθεια για κατάπαυσης πυρός – Το 90% της συμφωνίας έχει κλείσει λέει ο Λευκός Οίκος

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This