Κίνα: Ο σαρωτικός τυφώνας Γιάγκι ανάγκασε σε φυγή σχεδόν 400.000 ανθρώπους από το νησί Χαϊνάν

Πλήττεται η Ασία

Must Read

Σαρωτικό πέρασμα! Ο τυφώνας Γιάγκι έπληξε την πόλη Γουεντσάνγκ στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού Χαϊνάν, με ανέμους ταχύτητας 223 χλμ/ώρα, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Γιάγκι είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έπληξε το Χαϊνάν μετά τον Ραμασούν το 2014, ο οποίος άφησε πίσω του 46 νεκρούς. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας ανέφερε ότι είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει φτάσει στη στεριά το φθινόπωρο. Περίπου 400.000 άνθρωποι στο νησί Χαϊνάν απομακρύνθηκαν σε ασφαλές έδαφος πριν από την άφιξη του Γιάγκι. Τα τρένα, τα πλοία και οι πτήσεις ανέστειλαν λειτουργία, ενώ τα σχολεία έκλεισαν.

Ο Γιάγκι, ο οποίος διπλασίασε την ισχύ του, αφού προκάλεσε σφοδρές καταστροφές στις βόρειες Φιλιππίνες στις αρχές της εβδομάδας, είναι ο δεύτερος ισχυρότερος τυφώνας φέτος. Οι μετεωρολόγοι λένε ότι ο Γιάγκι μπορεί να προκαλέσει «καταστροφικές» ζημιές στο Χαϊνάν και στη γειτονική Γκουανγκντόνγκ, η οποία είναι και η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας.

Ο Γιάγκι είναι ένας «εξαιρετικά επικίνδυνος και ισχυρός» σούπερ τυφώνας, ο οποίος θα μπορούσε να σημειώσει «δυνητικά καταστροφική» προσγείωση, προειδοποίησε το Κέντρο Προειδοποίησης Τροπικών Κυκλώνων του Ινδο-Ειρηνικού. Η μεγαλύτερη θαλάσσια διάβαση στον κόσμο, η κύρια γέφυρα που συνδέει το Χονγκ Κονγκ με το Μακάο και το Ζουχάι στην Γκουανγκντόνγκ, έκλεισε επίσης.

Η Χαϊνάν, η οποία διαθέτει αμμώδεις παραλίες και καθαρά νερά, δεν είναι άγνωστη στους τυφώνες. Αλλά μόλις εννέα από τους 106 τυφώνες που έχουν «προσγειωθεί» στο Χαϊνάν από το 1949 χαρακτηρίστηκαν ως σούπερ τυφώνες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο Γιάγκι δεν πρόκειται να πλήξει μόνο την Κίνα, αλλά αναμένεται επίσης να προσγειωθεί στο βόρειο Βιετνάμ.

Ο στρατός έχει κινητοποιήσει περίπου 460.000 αξιωματικούς για να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπτώσεων της καταιγίδας, μετέδωσαν βιετναμέζικα μέσα ενημέρωσης. Τέσσερα αεροδρόμια στο βόρειο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου Νόι Μπάι του Ανόι, θα κλείσουν το Σάββατο εν όψει της καταιγίδας, ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας του Βιετνάμ.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι τυφώνες και οι κυκλώνες γίνονται ισχυρότεροι και συχνότεροι με την κλιματική αλλαγή. Τα θερμότερα νερά των ωκεανών σημαίνουν ότι οι καταιγίδες παίρνουν περισσότερη ενέργεια, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες ταχύτητες ανέμων. Μια θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί επίσης περισσότερη υγρασία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο έντονες βροχοπτώσεις. Ο Γιάγκι ήρθε μια εβδομάδα μετά τον τυφώνα Σανσάν που έπληξε την Ιαπωνία, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυματίζοντας εκατοντάδες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This