Γαλλία: Η επιλογή του Μπαρνιέ από τον Μακρόν έβαλε τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων;

Με πρόταση μομφής απειλή η Αριστερά

Must Read

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ φεύγει και ο Μισέλ Μπαρνιέ ήρθε. Μετά από μαραθώνιες προσπάθειες εύρεσης πρωθυπουργού στη Γαλλία, ο Εμανούελ Μακρόν διόρισε τον Μισέλ Μπαρνιέ στη σημαντική αυτή θέση της χώρας. Ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει την απόφαση αυτή του Μακρόν ως παραχώρηση στην αντισυστημική δεξιά.




 

Ο ηλικίας 73 ετών κ. Μπαρνιέ ηγήθηκε των συνομιλιών της Ε.Ε. με τη Βρετανία για την έξοδό της από το μπλοκ κατά την περίοδο 2016-2021. Ο φιλοευρωπαίος συντηρητικός πολιτικός είχε ρόλους σε διάφορες γαλλικές κυβερνήσεις (τέσσερις φορές υπουργός) και ήταν επίσης επίτροπος στις Βρυξέλλες.




 

Στις πρώτες αντιδράσεις των κύριων κομμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τον διορισμό του Μισέλ Μπαρνιέ ως νέου πρωθυπουργού της χώρας, ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν καταδίκασε την επιλογή αυτή, εξαπολύοντας επίθεση στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) φάνηκε να κρατά στάση αναμονής απέναντι στις πολιτικές κινήσεις του νεοδιορισθέντος συντηρητικού πρωθυπουργού.

«Οι εκλογές κλάπηκαν από τον γαλλικό λαό», κατήγγειλε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, που συμμετέχει στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο, μια ευρεία συμμαχία κομμάτων, από τους Σοσιαλιστές μέχρι την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, που ήρθε πρώτο στις εκλογές. «Ο πρόεδρος μόλις αποφάσισε να αρνηθεί επίσημα το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ο ίδιος είχε προκηρύξει. Δεν είναι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο στις εκλογές, που θα έχει τον πρωθυπουργό… Οι εκλογές λοιπόν εκλάπησαν από τον γαλλικό λαό. Το μήνυμα απορρίφθηκε», συνέχισε ο Μελανσόν.

Ο επικεφαλής του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι το κόμμα του «(θα κρίνει) την πολιτική ομιλία» του νέου πρωθυπουργού πριν αποφασίσει τη στάση του. «Θα ζητήσουμε να αντιμετωπιστούν επιτέλους οι μεγάλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των Γάλλων, η αγοραστική δύναμη, η ασφάλεια, το μεταναστευτικό και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε οποιοδήποτε πολιτικό μέσο δράσης εάν αυτό δεν συμβεί τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε στο X. Το RN ήρθε τρίτο στις βουλευτικές εκλογές.

Ο Μακρόν ανέθεσε στον Μπαρνιέ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας να μπει έτσι τέλος σε ένα πολιτικό αδιέξοδο εβδομάδων, το οποίο ακολούθησε τις πρόωρες εκλογές του φετινού καλοκαιριού.

 

Αν επιβιώσει της προαναγγελθείσας από την Αριστερά πρότασης μομφής ο Μπαρνιέ θα πρέπει να πέσει με τα μούτρα στη δουλειά. Σε πρώτη φάση η Γαλλία θα πρέπει να καταθέσει μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στην ΕΕ τις προτάσεις της για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, αν και μπορεί να πάρει παράταση μέχρι τον ερχόμενο μήνα.

Tα γαλλικά ΜΜΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάντια της Γαλλίας

Το αυριανό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Libération για τον διορισμό του ευρωτεχνοκράτη Μισέλ Μπαρνιέ στο πρωθυπουργικό αξίωμα από τον Μακρόν. Τίτλος: «Ο Mισέλ Μπαρνιέ στο πρωθυπουργικό μέγαρο: Εγκρίθηκε από την Μαρίν Λεπέν».

Το θέμα είναι πως η Libération, όπως και στην πλειονότητά τους όλα τα γαλλικά ΜΜΕ, φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάντια της Γαλλίας. Εκτός από αντιπολίτευση από τα… Lidl, έχουμε τώρα στην Γαλλία και δημοσιογραφία από τα Lidl, όπως στις περισσότερες σχεδόν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι, αντί η 4η εξουσία να καταπολεμά τον τεχνοφασισμό και τον νεοφεουδαρχισμό, τους καλλιεργεί το έδαφος στοχεύοντας τους πιο αδαείς που εξακολουθούν να πιστεύουν πως υπάρχουν ακόμη Δεξιά, Αριστερά, Ακροδεξιά, Ακροαριστερά και Κέντρο…

Εάν υπήρχαν, κάπου θα διακρίναμε όραμα, σχέδιο, ελπίδα. Αντ’ αυτών χειραγώγηση, ψέματα, υποκρισία, λογοκρισία, διαφθορά, επιβολή, αυταρχισμός, ανέχεια, καταστροφή, διαίρει και βασίλευε μαζί με άρτον και θεάματα.

Για όσους δυσκολεύονται να το καταλάβουν… εδώ που φθάσαμε, υπάρχουν αυτοί κι εμείς. Οι Άνθρωποι, οι Άπληστοι και οι Άνοες. Εδώ που φθάσαμε φοβάμαι πως δεν υπάρχει επιστροφή.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This