Μπορεί το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο διόρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Μακρόν, να μη λέει πολλά στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά δεν παύει να είναι ένας παλιός «γνώριμος» της χώρας μας. Από τη ζοφερή εποχή των Μνημονίων…
- του Ανδρέα Καψαμπέλη, εφημερίδα «δημοκρατία»
Εκτός από τα διάφορα κατά καιρούς κυβερνητικά πόστα του στη Γαλλία, θήτευσε ως επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πιο κρίσιμη περίοδο (από το 2010 έως το 2014), λειτουργώντας σε πολλές περιπτώσεις ως δίδυμο με τον μακαρίτη Σόιμπλε (εάν όχι ως σκιά του), έστω και εάν δεν συνέπιπταν πάντοτε σε όλα. Στις κεντρικές κατευθύνσεις, όμως, έσφιγγαν από κοινού τη μέγγενη…
Το χαρτοφυλάκιό του ήταν ευρύτατο και εκτεινόταν από την τραπεζική ένωση και τις δημόσιες προμήθειες ως την ενιαία αγορά και την προστασία των καταναλωτών.
Στα τέλη του 2013, μάλιστα, είχε κάνει μια επίσκεψη «κορυφής» στην Αθήνα, συναντώντας ως πρωθυπουργό τον Αντ. Σαμαρά και όλους τους υπολοίπους, για να καταλήξει με τις γνωστές μνημονιακές νουθεσίες ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, ωστόσο είναι σημαντικό να μη χαλαρώσει την προσπάθειά της και να επιτύχει τους στόχους του προγράμματός της και το 2014». Έντεκα χρόνια αργότερα, η… προσπάθεια συνεχίζεται. Τι 2014, τι 2024, άλλωστε…
Έλεγε κι άλλα ωραία τότε. Για παράδειγμα ότι η «ελληνική οικονομία επιτέλους σταθεροποιείται», προέβλεπε «επιτάχυνση της διαδικασίας ανάκαμψης», ζητούσε φυσικά «να προχωρήσουν περαιτέρω οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει καλύτερα τα ατού που διαθέτει» (sic), ενώ όταν των ρωτούσαν για το ενδεχόμενο και τη χρονική στιγμή ενός νέου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους, έστριβε αλά… γαλλικά, παραπέμποντας στον (άλλο φιλέλληνα) επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν…
Στο μενού του δεν γινόταν να μη συμπεριλαμβάνονταν, βεβαίως, και οι τράπεζες, για τις οποίες υπερηφανευόταν ότι «τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη είναι πλέον πιο ισχυρές και καλύτερα κεφαλαιοποιημένες απ’ ό,τι προηγουμένως».
Εμ, βέβαια, αφού την ανακεφαλαιοποίησή τους την πληρώσαμε οι φορολογούμενοι, για να φθάσουν να έχουν μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς 2,3 δισ. ευρώ κέρδη, εξακολουθώντας με τα ληστρικά επιτόκια και τις χρεώσεις να ρουφάνε το αίμα των Ελλήνων…
Νωρίτερα, πριν από τις εκλογές του 2012, έστελνε κι αυτός τις απειλές του ότι «θα είναι δύσκολο για την Ελλάδα να συνεχίσει μόνη της», ενώ, όταν στη συνέχεια τέθηκαν στο τραπέζι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η δημιουργία ενιαίας εποπτικής Αρχής, αποδείχθηκε ότι το μεγάλο αφεντικό ήταν ο Σόιμπλε.
Γι’ αυτό και οι κρίσιμες αποφάσεις είχαν ληφθεί σε σύσκεψη υπό την προεδρία του (στο Βερολίνο!) με τους άλλους υπουργούς της Ευρωζώνης, εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, απορρίπτοντας την πρόταση των Βρυξελλών, που διεκδικούσαν για τον εαυτό τους την κεντρική αρμοδιότητα για το ζήτημα…
Δείτε επίσης:
- Tα γαλλικά ΜΜΕ φέρουν μεγάλη ευθύνη για την κατάντια της Γαλλίας
- Ο Μισέλ Μπαρνιέ ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας
Ως Ουρά του Απαίσιου Ναζιστή, διέπρεψε και αυτός ως Δολοφόνος των ΕΘΝΏΝ!!
Επιτέλους ανταμείφθηκε!!