Ο Όρμπαν απειλεί να στείλει στις Βρυξέλλες λεωφορεία γεμάτα μετανάστες!

Αφορμή το πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 200.000.000 ευρώ που «έφαγε» η Ουγγαρία από την Ε.Ε.

Must Read

Έτοιμη να κάνει πράξη την απειλή της, να στείλει στις Βρυξέλλες όλους τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα σύνορά της με τη Σερβία, φέρεται να είναι η Ουγγαρία, καθώς σήμερα παρουσίασε επίσημα τα λεωφορεία με τα οποία λέει ότι θα τούς μεταφέρει στη βελγική πρωτεύουσα.

«Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει την Ουγγαρία να επιτρέπει να μπαίνουν οι παράτυποι (μετανάστες) τους οποίους σταματάμε στα νότια σύνορα της χώρας. Ωραία λοιπόν! Αφού εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές διαδικασίες, θα τους προσφέρουμε μια δωρεάν απλή μετάβαση στις Βρυξέλλες. Αν οι Βρυξέλλες τους θέλουν, θα τους έχουν», δήλωσε σχετικά ο υφυπουργός Εσωτερικών Μπένσε Ρετβάρι. Η συγκεκριμένη απειλή αρχικά είχε διατυπωθεί από την ουγγρική κυβέρνηση τον Αύγουστο, αλλά τις τελευταίες ημέρες πήρε νέες διαστάσεις τις, αφού αποκαλύφθηκαν τα κίτρινα λεωφορεία της δημόσιας εταιρείας συγκοινωνιών, τα οποία φέρεται να νοικιάστηκαν για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Η Ουγγαρία «απαντά» με αυτόν τον τρόπο στο πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, που τής επιβλήθηκε τον Ιούνιο από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, επειδή δεν τηρεί τις διεθνείς συνθήκες, όσον αφορά στο δικαίωμα στο άσυλο. Ένα πρόστιμο το οποίο, μάλιστα, συνοδεύεται και από χρηματική ποινή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως, που η Βουδαπέστη αρνείται επίσης να πληρώσει, χαρακτηρίζοντας «άδικη» και «σκανδαλώδη» την εν λόγω απόφαση.

Η απειλή αυτή είναι «απαράδεκτη», ήταν η αντίδραση της υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Νικόλ ντε Μόορ. «Αυτού του είδους η αλαζονική συμπεριφορά είναι ατυχής και αντιπαραγωγική», ενώ «υπονομεύει την αλληλεγγύη και τη συνεργασία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι, εάν υλοποιηθεί θα πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών και διεθνών συνθηκών».

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Χάτζα Λαχμπίμπ, έκανε λόγο για «πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις». «Η μεταναστευτική πολιτική είναι μια κοινή πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τάξη και αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη», ανέφερε σχετικά. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος των Βρυξελλών, Φιλίπ Κλος, ζητεί από τον Βέλγο πρωθυπουργό, Αλεξάντερ Ντε Κρόο και την υπουργό εσωτερικών, Αννελιές Βερλίντεν, «να μπλοκάρουν αυτά τα λεωφορεία στα σύνορα», διερωτώμενος «μέχρι πότε θα ανεχόμαστε αυτές τις προκλήσεις από μια χώρα που επιδοτούμε;».

Κομισιόν: «Θορυβώδεις δηλώσεις εκ μέρους της Ουγγαρίας»

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο, σημειώνοντας ότι είναι συνηθισμένη σε τέτοιες «θορυβώδεις δηλώσεις εκ μέρους της Ουγγαρίας».

Ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος υποστηρίζει ότι επιχειρείται «εθνοτική αντικατάσταση» στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, αντιτάσσεται σθεναρά στην υποδοχή μεταναστών από χώρες εκτός της Ευρώπης. Μετά την κρίση του 2015 «οχύρωσε» την Ουγγαρία, υψώνοντας φράχτες στα σύνορα και δηλώνοντας ότι θέλει «να υπερασπιστεί τη χριστιανική Ευρώπη».

Εάν, πάντως, η Βουδαπέστη δεν πληρώσει τα πρόστιμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τα εισπράξει, μειώνοντας τους πόρους που σκοπεύει να χορηγήσει στην Ουγγαρία. Εξάλλου, από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, παραμένουν ακόμη «παγωμένα» 19 δισεκ. ευρώ, για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This