Η συμμετοχή της Τουρκίας στην Αραβική Ένωση διχάζει: Αποχώρησε ο Σύρος Υπουργός Εξωτερικών την ώρα που μιλούσε ο Φιντάν

Υπάρχουν και ηγεσίες που σηκώνουν κεφάλι στις βλέψεις του Σουλτάνου

Must Read

Η συριακή αντιπροσωπεία που συμμετείχε στην 162η σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου, την Τρίτη, αποχώρησε μόλις άρχισε να μιλάει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν τη συριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Faisal Mekdad, να αποχωρεί από την αίθουσα όταν ο Τούρκος ομόλογός του Χακάν Φιντάν άρχισε την ομιλία του.

Η αντιπροσωπεία φέρεται να αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων και επέστρεψε μόνο αφού ο Φιντάν είχε ολοκληρώσει τις παρατηρήσεις του. Η Τουρκία προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών του Συνδέσμου στο Κάιρο, σηματοδοτώντας την πρώτη συμμετοχή της μετά από 13 χρόνια. Η τουρκική κυβέρνηση διέκοψε τους δεσμούς της με τη Συρία λίγο μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου εκεί το 2011 και η Άγκυρα υποστηρίζει εδώ και καιρό αντάρτες και ισλαμιστικές ομάδες που πολεμούν το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ερντογάν δήλωσε τον Ιούλιο ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του. Πρόσφατα πρότεινε τη δημιουργία μιας ισλαμικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση του Ισραήλ, λέγοντας ότι τα πρόσφατα βήματα που έχει κάνει η χώρα του για τη βελτίωση των δεσμών με την Αίγυπτο και τη Συρία αποσκοπούν στη «διαμόρφωση μιας γραμμής αλληλεγγύης ενάντια στην αυξανόμενη απειλή του [ισραηλινού] επεκτατισμού». Αλλά ο Άσαντ έχει θέσει ως όρο για την διπλωματική επαναπροσέγγιση την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την βόρεια Συρία.

Φαίνεται πως ο Σουλτάνος πιστεύει πως μπορεί να έχει απαιτήσεις από όλους τους ηγέτες, ακόμη και αυτούς που αμφισβητεί ανοιχτά και κατέχει παράνομα εδάφη τους. Η συμμετοχή της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά από αρκετά χρόνια που αυτή βρισκόταν απομονωμένη, σηματοδοτεί τις επιδιώξεις του Ερντογάν για την απόκτηση ηγετικού ρόλου στον Αραβικό κόσμο. Ωστόσο η Συρία φαίνεται πως δεν έχει την υπομονή και την ανοχή που δείχνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον Τούρκο Πρόεδρο, δυσκολεύοντας έτσι τις επιδιώξεις του.

Διαβάστε Επίσης:

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This