Διαστημοδρόμιο αξίας δισεκατομμυρίων σχεδιάζει η Τουρκία στη Σομαλία

Τα σχέδια έχουν καταστρωθεί εδώ και χρόνια και βιώνουν σημαντικές καθυστερήσεις και επαναπροσδιορισμούς των στόχων

Must Read

Το ανακοινωμένο διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, το οποίο στοχεύει στην ομαλή προσεδάφιση στο φεγγάρι το 2028, θα κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια και θα απαιτήσει την κατασκευή ενός χώρου εκτόξευσης πυραύλων στη Σομαλία, δήλωσε στο Middle East Eye μια τουρκική πηγή που γνωρίζει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κάνει λόγο στο παρελθόν για ένα διαστημικό πρόγρααμα, με στόχο την επαφή με το φεγγάρι σε μη επανδρωμένες αποστολές. Η Άγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σκληρή προσεδάφιση στο φεγγάρι με έναν υβριδικό πύραυλο τοπικής παραγωγής που θα εκτοξευθεί σε τροχιά. Το δεύτερο στάδιο στοχεύει στην ομαλή προσεδάφιση στο φεγγάρι το 2028 (στόχος που φαίνεται απίθανος αν αναλογιστεί κανείς τις καθυστερήσεις του προγράμματος) με τις δυνατότητες της Τουρκίας, η οποία θα περιλαμβάνει ένα διαστημικό λεωφορείο που θα διεξάγει επιστημονικές έρευνες στον φυσικό δορυφόρο της Γης.

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με το κόστος του προγράμματος και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει. Η τουρκική αντιπολίτευση έσπευσε να επισημάνει ότι ο εξουσιοδοτημένος από την κυβέρνηση φορέας για το έργο αυτό, η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (TUA), έχει ετήσιο προϋπολογισμό λίγο πάνω από 40 εκατ. δολάρια, ο οποίος δεν επαρκεί για τόσο υψηλούς στόχους. Τα αρχικά σχέδια που υποβλήθηκαν στον Ερντογάν πριν από μερικά χρόνια έδειχναν ότι η ελάχιστα γνωστή θυγατρική της τουρκικής προεδρίας Deltav (Space Technologies Incorporated Company) θα ήταν ο αποδέκτης του μεγαλύτερου μέρους των δαπανών, με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Arif Karabeyoglu, πρόεδρος της Deltav, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία παρήγαγε ήδη έναν πυραυλοκινητήρα που χρησιμοποιεί υγρό οξυγόνο και παραφίνη.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα χώρο εκτόξευσης πυραύλων στη Σομαλία, βασικό εταίρο της Τουρκίας στον τομέα της ασφάλειας από το 2011, η οποία φιλοξενεί επίσης τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στον κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η δημιουργία και η συντήρηση του διαστημοδρομίου στη Σομαλία θα κοστίσει περισσότερα από 350 εκατ. δολάρια. Η κυβέρνηση σκοπεύει επίσης να χορηγήσει υποτροφίες σε Τούρκους διδακτορικούς φοιτητές για να μεταβούν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν αστροφυσική και θα παράσχει χρηματοδότηση έρευνας και ανάπτυξης για τα τουρκικά πανεπιστήμια, συνολικά περίπου 150 εκατ. δολάρια.

Προσφάτως έχουν γίνει πιο έντονες οι συζητήσεις Τουρκίας-Σομαλίας για τον διαστημικό σταθμό και η Τουρκία σχεδιάζει και την δημιουργία πυραυλικών βάσεων στο Κέρας της Αφρικής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This