Πέντε άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στην εντατική της πόλης Τουρ (Tours) της Γαλλίας μετά την εισαγωγή τους το περασμένο Σάββατο, με συμπτώματα όπως πεπτικά προβλήματα, αναπνευστικές δυσκολίες ακόμα και παράλυση των άκρων.
Σύμφωνα με το actualnewsmagazine.com, τα πέντε άτομα είναι μια παρέα που την προηγούμενη ημέρα είχε καταναλώσει μια σπιτική κονσέρβα που περιείχε πέστο άγριου σκόρδου.
Το προϊόν αυτό είναι «ύποπτο ως η αιτία της μόλυνσης, δεδομένου ότι τα συμπτώματα παραπέμπουν σε αλλαντίαση, σπάνια σοβαρή ασθένεια» σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για κλινική διάγνωση», διαβεβαιώνει ο καθηγητής Jean-François Dequin, εντατικολόγος στο νοσοκομείο της Τουρ. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την εξέλιξη των πραγμάτων. Μερικές φορές μπορεί να πάρει πολύ χρόνο, αλλά θα βελτιωθεί η κατάσταση τους», πρόσθεσε.
«Υπάρχει πολύς θυμός για εκείνον που έφτιαξε τα βάζα, (ειδικά) αν δεν τηρούσε τους κανονισμούς αποστείρωσης», λέει η μητέρα της Λορί που νοσηλεύεται στη εντατική αλλά η κατάσταση της παραμένει σταθερή. «Είναι διασωληνωμένη. Είναι υπό καταστολή για να αντιμετωπίσει τη διασωλήνωση. Μόλις της μιλήσαμε, προσπαθεί να κάνει χειρονομίες για να εκφραστεί».
Τα βάζα με πέστο άγριου σκόρδου πωλούνταν σε τοπικές εκθέσεις και φεστιβάλ στην Τουρ. Το ζήτημα είναι πως 600 από αυτά εξακολουθούν να κυκλοφορούν στη γαλλική αγορά. Ο παραγωγός «είναι ένας άνθρωπος που παίρνει μέρος στα φεστιβάλ και τις εκθέσεις που γνωρίζουμε εδώ και πολλά χρόνια, και δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα», λέει ο Cyrille Brayé-Lécureuil, γενικός διευθυντής του Château de la Bourdaisière όπου πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο το Εαρινό Φεστιβάλ Λουλουδιών.
Ο ίδιος ζήτησε «συγγνώμη» στα κοινωνικά δίκτυα και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τους νοσηλευόμενους. Τα αποτελέσματα του Ινστιτούτου Παστέρ, θα επιβεβαιώσουν τις επόμενες ημέρες αν το ύποπτο προϊόν είναι πράγματι η αιτία της δηλητηρίασης.