Στο πυρηνικό στόχαστρο του Πούτιν όσοι στηρίζουν την Ουκρανία – Σύμβουλος τον καλεί να εξετάσει την επίθεση σε χώρες του ΝΑΤΟ

Ο επιδραστικός ρώσος ειδήμων και η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος ασφαλείας της Μόσχας

Must Read

Η Ρωσία θα πρέπει να δηλώσει με σαφήνεια την προθυμία της να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον χωρών που «υποστηρίζουν την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία», σύμφωνα με ένα σημαίνον «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής που πιέζει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να υιοθετήσει μια πιο επιθετική πυρηνική στάση απέναντι στη Δύση.

Ο Σεργκέι Καραγκάνοφ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα περιορισμένο πυρηνικό πλήγμα σε μια χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς να προκαλέσει ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρόσθεσε, λένε ψέματα όταν λένε ότι εγγυώνται πυρηνική προστασία στους συμμάχους τους. Ο κύριος στόχος του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας, είπε ο Καραγκάνοφ, «θα πρέπει να είναι να διασφαλίσει ότι όλοι οι σημερινοί και μελλοντικοί εχθροί είναι βέβαιοι ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».

Σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν εβδομάδες αφότου η Ουκρανία κατέλαβε ένα τμήμα της ρωσικής περιοχής Κουρσκ, από την οποία οι δυνάμεις της Μόσχας εξακολουθούν να μάχονται για να την εκδιώξουν, είπε: «Ήρθε η ώρα να δηλώσουμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε σε οποιοδήποτε μαζικό χτύπημα στο έδαφός μας με πυρηνικό χτύπημα. Αυτό ισχύει επίσης για οποιαδήποτε κατάληψη του εδάφους μας».

Οι απόψεις του δεν αντιπροσωπεύουν την επίσημη πολιτική, αλλά το Κρεμλίνο του έχει δώσει επανειλημμένα ευκαιρίες να τις εκφράσει σε σημαίνοντα φόρουμ και να τις απευθύνει απευθείας στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Για περισσότερο από ένα χρόνο, ήταν η πιο εξέχουσα προσωπικότητα που ζητούσε αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, το οποίο η Μόσχα έχει τώρα δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει. Το ισχύον δόγμα αναφέρει ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια πυρηνική επίθεση από άλλη χώρα ή σε μια συμβατική επίθεση που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Ωστόσο, αυτό το δόγμα ήταν ανεύθυνο και ακόμη και αυτοκτονικό, είπε ο Καραγκάνοφ, επειδή δεν αποθάρρυνε επαρκώς τους εχθρούς της Ρωσίας και τους έκανε να πιστέψουν ότι δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου περιστάσεις στις οποίες η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο. Η Ρωσία οδεύει προς την καταστροφή αν δεν καταφέρει να αλλάξει αυτή την παραδοχή και να αποκαταστήσει την αποτροπή, είπε.

Ο Καραγκάνοφ έχει καλέσει στο παρελθόν τη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προληπτικού πυρηνικού πλήγματος για να «αποθρασύνει» τους εχθρούς της. Στη συνέντευξη, η δημοσιογράφος της Kommersant Έλενα Τσερνένκο ρώτησε τον Καραγκάνοφ πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι η πολιτική που υποστηρίζει δεν θα οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο. «Ο ισχυρισμός ότι οποιαδήποτε περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων θα οδηγήσει αναγκαστικά σε έναν γενικό πυρηνικό Αρμαγεδδώνα δεν αντέχει στην κριτική», είπε. «Σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν σχέδια για τη διαβαθμισμένη χρήση πυρηνικών όπλων σε ορισμένα σενάρια».

Ο Καραγκάνοφ πρόσθεσε: «Δεν καλώ σε μια επικίνδυνη πορεία, καλώ στη σωτηρία του κόσμου και της Ρωσίας. Είτε θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, είτε θα διαλυθούμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This