Τα βήματα της Ρωσίας στην Αφρική ένα χρόνο μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Yevgeny Prigozhin, η εκστρατεία επιρροής της Ρωσίας στην Αφρική συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς - αλλά μπορεί να έχει νέο ανταγωνισμό

Must Read

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του ιδρυτή του Wagner Group, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, το Κρεμλίνο έχει «επιτύχει τον πλήρη έλεγχο» της μισθοφορικής οργάνωσης, σύμφωνα με έναν πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η παραστρατιωτική μονάδα, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό μετατραπεί στο Σώμα Αφρικής του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, συνεχίζει να υφίσταται κυρίως ως το κύριο μέσο άσκησης επιρροής της Ρωσίας στην ήπειρο. Ενώ ο αριθμός των μαχητών Βάγκνερ που έχουν αναπτυχθεί εκεί είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που ήταν στην κορύφωσή του το 2023, η Μόσχα συνέχισε να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε χώρες όπως το Μάλι, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.

Ένα από τα τελευταία γνωστά βίντεο του ιδρυτή του Wagner Group, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, τον δείχνει να φορά καμουφλάζ και να κάθεται σε ένα κινούμενο όχημα. Φαίνεται ότι τραβήχτηκε λίγο λιγότερο από δύο μήνες αφότου ηγήθηκε ένοπλης εξέγερσης κατά του ρωσικού στρατού. «Βρίσκομαι στην Αφρική, οπότε για όσους θέλουν να κάνουν εικασίες σχετικά με την εξόντωσή μου, […] όλα είναι μια χαρά, για την ακρίβεια», λέει στην κάμερα. Λίγες ημέρες αργότερα, πέθανε σε ένα φλεγόμενο αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, όπου μπορεί να είχε ταξιδέψει για να συζητήσει το μέλλον των δραστηριοτήτων του Wagner Group στην Αφρική με αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατο του Πριγκόζιν, ορισμένοι αναλυτές έκαναν εικασίες σχετικά με το αν ο θάνατος του μισθοφόρου ηγέτη θα σήμαινε την καταστροφή για το μέλλον των συναλλαγών της Μόσχας με την Αφρική. Μέχρι στιγμής, το αντίθετο φαίνεται να έχει συμβεί. Στα τέλη του 2023, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημιούργησε μια νέα οντότητα με την ονομασία Africa Corps, η οποία προοριζόταν να αντικαταστήσει τις δομές του Wagner Group (Ο Όμιλος Wagner έπαψε επίσημα να υφίσταται μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, αλλά τα μέλη και τα έργα του Africa Corps εξακολουθούν συχνά να χρησιμοποιούν το όνομα και το λογότυπο του Wagner). Την άνοιξη του 2024, η παραστρατιωτική ομάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εκστρατεία επιστράτευσης που είχε ποτέ επικεντρωθεί στην Αφρική, στρατολογώντας μαχητές για να υπηρετήσουν στο Μάλι. Τον περασμένο μήνα, το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι η Βάγκνερ «διατηρεί πλέον με μεγάλη πιθανότητα περίπου 5.000 άτομα συνολικό προσωπικό» στη Λευκορωσία και την Αφρική, σε σύγκριση με τους περίπου 50.000 στρατιώτες που είχε στην κορύφωσή της (στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν δεκάδες χιλιάδες μαχητές στην Ουκρανία).

Πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, ο Όμιλος Βάγκνερ ήταν ίσως περισσότερο γνωστός για τις επιχειρήσεις του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ). Για χρόνια, η κυβέρνηση της χώρας βασιζόταν στις ρωσικές δυνάμεις για την ασφάλεια και τη στρατιωτική εκπαίδευση, παραχωρώντας στη Μόσχα πρόσβαση σε ορυχεία χρυσού και διαμαντιών σε αντάλλαγμα. Ωστόσο, αμέσως μετά την απόπειρα ανταρσίας του Πριγκόζιν το 2023, οι αξιωματούχοι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία «πανικοβλήθηκαν» και απευθύνθηκαν σε μια αμερικανική εταιρεία ασφαλείας που ονομάζεται Bancroft Global Development, σύμφωνα με νέα έκθεση του Associated Press. Η Bancroft υπέγραψε συμφωνία με τη χώρα τρεις μήνες αργότερα και σήμερα βοηθά την κυβέρνηση με «συστήματα πληροφοριών, συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών και επιβολή του νόμου», αναφέρει το AP, αν και η εταιρεία λέει ότι έχει «λιγότερους από 30» υπαλλήλους που εργάζονται εκεί.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι δεν εμπλέκεται στη συμφωνία, αν και ένας πρώην εργολάβος στην Αφρική δήλωσε στο AP ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να αποκρύπτει το ρόλο της. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι ΗΠΑ «πιέζουν εδώ και χρόνια την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία να βρει μια εναλλακτική λύση αντί της Βάγκνερ». Ο ιδρυτής της Bancroft Michael Stock δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία «περίμενε ότι η Ρωσία θα φρικάρει» με την είδηση της νέας συνεργασίας της CAR, οπότε για να μετρήσει την αντίδραση της Μόσχας, η αμερικανική εταιρεία έστειλε έναν ρωσόφωνο υπάλληλο στην πρωτεύουσα της χώρας για να «μην κάνει τίποτα άλλο από το να κάθεται στον κήπο του ξενοδοχείου και να διαβάζει ένα βιβλίο όλη μέρα». Ο υπάλληλος συνελήφθη τελικά από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες είναι βαθιά ενσωματωμένες στις δυνάμεις επιβολής του νόμου της ΚΑΡ, και δεν απελευθερώθηκε παρά μόνο όταν παρενέβη προσωπικά ο πρόεδρος της χώρας, Faustin Archange Touadera.

Ο Samuel Ramani, αναλυτής στο Royal United Service Institute του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο AP ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκτήσει «μεγαλύτερη οικονομική και πολιτική επιρροή» στην Αφρική, εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να «ανακτήσουν τα ερείσματά τους» εκεί. Ταυτόχρονα, είπε, πως η ΚΑΔ είναι το «μοντέλο-ναυαρχίδα» της Ρωσίας στην περιοχή και η απώλεια της χώρας θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «φαινόμενο ντόμινο για την επιρροή της Ρωσίας σε άλλες χώρες».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This