Οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας από το 2006 μέχρι σήμερα είναι οι πιο σκληρές που έχουν εφαρμοστεί ποτέ σε κράτος. Η γκάμα των μέτρων εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες «τιμωρίες», με τον ίδιο ρυθμό που, όπως αποδεικνύεται, ο Κιμ Γιονγκ Ουν εμπλουτίζει το ουράνιό του για την παρασκευή πυρηνικών όπλων.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Εξαρχής, ο στόχος αυτών των -κυρίως δυτικών- μέτρων ήταν η Βόρεια Κορέα να πιεστεί τόσο, ώστε να υποχρεωθεί να επιτρέψει την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις παρασκευής πυρηνικών όπλων. Οπως για δεκαετίες με το Ιράν ή τώρα με τη Ρωσία, διαπιστώνεται εύκολα ότι ο τρόπος της διπλωματικής απομόνωσης και των κυρώσεων δεν οδηγεί στη λύση των παγκόσμιων προβλημάτων, αλλά σε νέες, ολοένα πιο ισχυρές συμμαχίες κατά της Δύσης.
Στη Β. Κορέα έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στην προμήθεια υλικών που σχετίζονται με όπλα, αγαθών, πολυτελών προϊόντων στοχεύοντας στις ελίτ, περιουσιακών στοιχείων ατόμων του καθεστώτος, σε τραπεζικές συναλλαγές, ταξίδια και εμπόριο. Αν απέδιδαν τα μέτρα «αποκλεισμού» της Βόρειας Κορέας από τον υπόλοιπο κόσμο, τότε ο Κιμ δεν θα ήταν σε θέση να παρουσιάσει χθες σε όλο τον κόσμο την πρώτη φωτογραφία από το εντυπωσιακό εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων της χώρας του.
Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έκανε επίδειξη ισχύος άνευ προηγουμένου με αυτή την κίνησή του. Η Δύση σοκαρίστηκε από τις εικόνες που πρόβαλε η κρατική τηλεόραση του Κιμ. Τα πολυδιαφημισμένα μέτρα κατά της Πιονγιάνγκ δεν λειτούργησαν, όπως συνέβη με την Τεχεράνη ή σήμερα με τη Μόσχα.
Στην πραγματικότητα, αντί για τον στραγγαλισμό της Βόρειας Κορέας που επιθυμούν ΗΠΑ και Ευρώπη, ευνοούνται οι συνθήκες για τη δημιουργία μπλοκ συνεργασίας των υποτιθέμενων «περιθωριοποιημένων». Κι αυτό οδηγεί, όπως ήδη βιώνει ο πλανήτης, σε ακόμα πιο ακραίες αναταράξεις και σε παγκόσμια αστάθεια. Αν και έχει αποτύχει η συνταγή της Δύσης, επαναλαμβάνεται διαρκώς, παρά το γεγονός ότι φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα και μεγαλύτερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.
Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων από το πυρηνικό εργοστάσιο χθες, ο Κιμ υποδεχόταν με θέρμη και θριαμβευτική διάθεση τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού. Ρωσία και Βόρεια Κορέα έχουν ήδη υπογράψει αμοιβαία αμυντική συμφωνία. Και δεν είναι οι μόνες σε αυτό το μπλοκ.
Εχοντας κοπεί οι δίαυλοι κάθε επικοινωνίας της Δύσης με την Ανατολή, τέτοιες αρνητικές «εκπλήξεις», όπως η εικόνα από το τεράστιο εργοστάσιο που παρουσίασε χθες ο Κιμ Γιονγκ Ουν, θα αυξάνονται. Αν η Β. Κορέα θεωρείται «εχθρός» ή ο «Διάβολος», όπως αποκαλούν τον ηγέτη της οι Αμερικανοί πολιτικοί, τότε θα γιγαντώνεται ακόμα πιο εύκολα κάτω από τη μύτη και εν αγνοία πλέον του δυτικού κόσμου.
Οσο για τους τρόπους που «ακυρώνονται» στην πράξη οι κυρώσεις, η τεχνογνωσία υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Την ίδια χρησιμοποιούν άλλωστε και το Ιράν, πιο μετά η Βόρεια Κορέα, σήμερα η Ρωσία.
Αναβαθμισμένη εκτίμηση
Το 2010 είχε διαρρεύσει μια φωτογραφία -όχι τόσο σαφής και εντυπωσιακή όσο η χθεσινή- από το κύριο πυρηνικό συγκρότημα Yongbyon. Τώρα, ο Κιμ επιδεικνύει μια εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου για να ασκήσει πίεση και να προκαλέσει φόβο στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους. Η μάχη τώρα για τη Δύση είναι, βλέποντας τις νέες εικόνες, να επιχειρήσει μια αναβαθμισμένη εκτίμηση της ποσότητας πυρηνικών συστατικών και όπλων που κατέχει η Β. Κορέα.
Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Κιμ Γιονγκ Ουν στις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών υλικών για όπλα, ο Κιμ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση επανειλημμένα για την υπέροχη τεχνογνωσία και δύναμη της χώρας. Θέλουμε να αυξήσουμε τα πυρηνικά μας όπλα για αυτοάμυνα». Το KCNA ανέφερε ότι ο Κιμ περιηγήθηκε στο δωμάτιο ελέγχου της εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου, σε ένα εργοστάσιο που θα επεκτείνει την ικανότητα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Οι φωτογραφίες των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας έδειχναν τον Κιμ να ενημερώνεται από επιστήμονες, ενώ περπατούσε σε μεγάλες σειρές φυγοκεντρητών.
Τα πυρηνικά όπλα μπορούν να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας είτε ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού είτε πλουτώνιο. Η Βόρεια Κορέα έχει εγκαταστάσεις για να παράγει και τα δύο. Ορισμένοι Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες ειδικοί πιστεύουν ότι η Πιονγιάνγκ διαχειρίζεται κρυφά τουλάχιστον ένα ακόμα εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου. Οι εκτιμήσεις για το πόσες πυρηνικές βόμβες μπορεί να προσθέτει ετησίως η Βόρεια Κορέα στο οπλοστάσιό της ποικίλλουν. Κυμαίνονται από 6-18. Σύμφωνα με δυτικά think tanks, «μέχρι το 2027 η Βόρεια Κορέα μπορεί να διαθέτει 200 πυρηνικές κεφαλές και έως 300 το 2030».
Πυρηνικά όπλα κατέχουν εννέα χώρες: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ινδία, Ισραήλ, Βόρεια Κορέα, Πακιστάν και Ηνωμένο Βασίλειο. Κάποιες εξ αυτών θέλουν τα πυρηνικά όπλα για να παγιώσουν το status quo. Αλλες για να το αλλάξουν.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων, η Ρωσία διαθέτει συνολικά 5.977, με δεύτερες τις ΗΠΑ με 5.428. Ακολουθούν η Κίνα με 350, η Γαλλία με 290, η Βρετανία με 225, το Πακιστάν με 165, η Ινδία με 160, το Ισραήλ με 90 και η Β. Κορέα με 20. Εφόσον η Β. Κορέα φτάσει τις 200 κεφαλές έως το 2027, θα γίνει η 6η παγκόσμια υπερδύναμη στα πυρηνικά όπλα.
Βιογραφικό
Ανώτατος ηγέτης Λαοκρατικής Δημοκρατίας Βόρειας Κορέας
Γεννήθηκε το 1982 στην Πιονγιάνγκ. Είναι το δεύτερο παιδί του Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον οποίο διαδέχθηκε μετά τον αιφνίδιο θάνατό του. Το 2011 έγινε ο νεότερος αρχηγός κράτους παγκοσμίως και ο πρώτος Βορειοκορεάτης αρχηγός που γεννήθηκε μετά την ίδρυση της χώρας. Στις 18 Ιουλίου 2012 προήχθη στον ανώτατο βαθμό του στρατάρχη, κι έκτοτε είναι ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων. Του ανήκουν 17 πολυτελή παλάτια, ένα ιδιωτικό τζετ, ένα γιοτ 30 μέτρων και τουλάχιστον 100 αυτοκίνητα. Το 2018 ανακηρύχθηκε από το περιοδικό «Forbes ο 36ος πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»
Μόνον διοτι ειναι αντιαμερικανος, εχει φανατικους οπαδους και θαυμαστες στην Ελλαδα.
Ειναι ο παρανοϊκοτερος ηγετης κρατους παγκοσμιως, ο πλεον αιμοβορος και αιμοσταγης.