Στη δίνη της κακοκαιρίας Boris βρίσκονται οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις να προκαλούν πλημμύρες, που στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους.
Οι υπηρεσίες διάσωσης της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τέσσερις νεκρούς σε επιχείρηση έρευνας στην πλέον πληγείσα περιοχή, αυτή του Γκαλάτι (νοτιοανατολικά), όπου επηρεάστηκαν 5.000 νοικοκυριά.
Τα καιρικά φαινόμενα ήταν τόσο ισχυρά, ώστε 700 σπίτια πλημμύρισαν μόνο στο χωριό Σλομπόζια Κονάτσι, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Εμίλ Ντράγκομιρ, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Digi24, κάνοντας λόγο για «καταστροφή ασυνήθιστης κλίμακας». «Είχαμε πλημμύρες και πριν από 11 χρόνια, αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρό», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως ο κεντρικός δρόμος μοιάζει με χείμαρρο.
Από την πλευρά του, ο 52χρονος Ντράγκου Στεφάν, που εργάζεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προσπάθησε «να σώσει κάτι αλλά ήταν μάταιος κόπος γιατί το νερό έφθασε πολύ γρήγορα».
Την ίδια ώρα, ο Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, σε ανακοίνωσή του, απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα».
Σε κλοιό κακοκαιρίας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Αλλά και στην Τσεχία, έχουν κινητοποιηθεί 100.000 πυροσβέστες και σχεδόν 50.000 νοικοκυριά έμειναν χθες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ηλεκτροδότησης CEZ. Μάλιστα, αγνοούνται τέσσερις άνθρωποι, μετά τις καταρρακτώδεις βροχές και την άνοδο της στάθμης των υδάτων στα ποτάμια λόγω της καταιγίδας Boris.
Νοσοκομείο στην πόλη Μπρνο (νοτιοανατολικά) εκκενώθηκε χθες το πρωί, ενώ η περιφέρεια της Μοραβίας (βορειοανατολικά) κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην πόλη Ολομόουτς (ανατολικά), ο Ρόμπερτ Χούμπινακ πήγε να προμηθευτεί σάκους για να προστατεύσει το σπίτι του. «Έφερα σχεδόν τρεις τόνους άμμους από χθες», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Το ίδιο ανατριχιαστικό σκηνικό επικρατεί και στην Σλοβακία, με τις Αρχές να κηρύσσουν την Μπρατισλάβα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στην Πολωνία, ένας άνθρωπος πνίγηκε, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ειδικά στο νοτιοδυτικό τμήμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση. «Η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει και δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα σταματήσει να βρέχει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφία Οβσιάνκα, 65 ετών, κάτοικος του Γκλουχολάζι.
Την ίδια ώρα, στην Αυστρία καταγράφηκαν θυελλώδεις άνεμοι που έφταναν τα 146 χλμ/ώρα στο νότιο τμήμα και οι βροχοπτώσεις έφθασαν τα 170 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο στο βόρειο τμήμα της χώρας. Στη Βιέννη, οι πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν σε σχεδόν 150 περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ άλλων για απάντληση υδάτων από κελάρια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ένα τμήμα του πάρκου Σένμπρουν έκλεισε για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο πρακτορείο APA, ενώ κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα νεκροταφεία.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός, ότι στα βουνά της δυτικής Αυστρίας, το χιόνι δυσκόλευε την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους και οι διασώστες αναζητούσαν έναν άνδρα, η τύχη του οποίου αγνοείται ύστερα από χιονοστιβάδα. Το Τιρόλο καλύπτεται από στρώμα χιονιού που σε κάποια σημεία φθάνει το ένα μέτρο, κάτι ασυνήθιστο για τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.