Απεβίωσε, σε ηλικία 76 ετών, ο συγγραφέας Ελίας Χούρι, ένας από τους σπουδαιότερους Λιβανέζους μυθιστοριογράφους της γενιάς του και ένθερμος υπερασπιστής της παλαιστινιακής υπόθεσης.
Πηγές που πρόσκεινται στην οικογένειά του δήλωσαν σήμερα ότι ο Ελίας Χούρι πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια στη Βηρυτό, όπου νοσηλευόταν για πολλούς μήνες.
Το έργο του, το οποίο πραγματεύεται τα θέματα των αναμνήσεων, του πολέμου και της εξορίας, έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, όπως γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, εβραϊκά και ισπανικά.
Ένα από τα πιο γνωστά μυθιστορήματά του, «Η Πύλη του Ήλιου», πρωτοεκδόθηκε το 1998, 50 χρόνια μετά τον πόλεμο του 1948, «της ανεξαρτησίας», για τους Ισραηλινούς, και της Νάκμπα («καταστροφής») για τους Παλαιστινίους. Μάλιστα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Αιγύπτιο σκηνοθέτη Γιούσρι Νασράλα.
Εκτός από το παλαιστινιακό ζήτημα που πραγματεύεται σε πολλά άλλα μυθιστορήματα, συμπεριλαμβανομένης της τριλογίας «Τα Παιδιά του Γκέτο» εξιστόρησε επίσης τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου σε πολλά από τα έργα του όπως το «Το Μικρό Βουνό» ή «Yalo».
Ποιός ήταν ο Ελίας Χούρι
Γεννημένος στη Βηρυτό το 1948, ο Ελίας Χούρι ενεπλάκη πολύ νωρίς στην παλαιστινιακή υπόθεση. Από το 1975 έως το 1979 ήταν αρχισυντάκτης της επιθεώρησης Palestinian Affairs συνεργαζόμενος με τον σπουδαίο ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς.
Διετέλεσε επίσης διευθυντής σύνταξης του πολιτιστικού τμήματος της λιβανέζικης εφημερίδας As-Safir και αρχισυντάκτης του πολιτιστικού ενθέτου της An-Nahar. Επίσης δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια συμπεριλαμβανομένου του Columbia στις ΗΠΑ.
Το 2000 κέρδισε το Βραβείο Παλαιστίνης για το βιβλίο του Gate of the Sun και κέρδισε το βραβείο Al Owais για τη γραφή μυθοπλασίας το 2007.
Συνέχισε να γράφει μέχρι το τέλος της ζωής του, παρά τη νοσηλεία και την ταλαιπωρία του.
Σε ένα άρθρο που έγραψε μέσα από το νοσοκομείο τον Ιούλιο, με τίτλο «Ένα έτος πόνου», ανέφερε: «Η Γάζα και η Παλαιστίνη βομβαρδίζονται άγρια για σχεδόν ένα χρόνο και αντιστέκονται… είναι ένα πρότυπο που με διδάσκει κάθε μέρα να αγαπώ τη ζωή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Wikipedia