Η ζοφερή διάγνωση της κυβέρνησης για την κατάσταση της Βρετανίας θέτει σε κίνδυνο τις ιδιωτικές επενδύσεις που απαιτούνται για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης, προειδοποιούν στελέχη του City*, εν μέσω εκτεταμένων εκκλήσεων προς τον Keir Starmer να δώσει περισσότερη αισιοδοξία στην ομιλία του στο συνέδριο των Εργατικών αργότερα αυτό το μήνα.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πέρασε τους πρώτους μήνες της θητείας του στην εξουσία εκθέτοντας τη δεινή κληρονομιά που άφησε στο κόμμα του η απερχόμενη κυβέρνηση των Συντηρητικών, κυρίως τη μαύρη τρύπα ύψους 22 δισεκατομμυρίων λιρών στα δημόσια οικονομικά φέτος. Η επικείμενη επισκόπηση των δαπανών αναμένεται να αποκαλύψει ακόμη μεγαλύτερο έλλειμμα για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά οι δυνατότητες για τη χώρα είναι τεράστιες», δήλωσε ανώτερη πηγή του Εργατικού Κόμματος. «Μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο στους επενδυτές, στους διεθνείς εταίρους, ότι είμαστε μια σταθερή κυβέρνηση. Θέλουμε οι επενδύσεις να έρθουν εδώ. Η δημοσιονομική κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να χρωματίσει τα πάντα». Ωστόσο, η λεπτή αλλαγή του τόνου έρχεται με παράγοντες του City να προειδοποιούν ότι η δυσμενής αξιολόγηση της κυβέρνησης έχει αρχίσει να προκαλεί τριγμούς μεταξύ των επιχειρήσεων και των χρηματοδοτών που θα κληθούν να επενδύσουν σε νέες βρετανικές υποδομές.
«Υπάρχει μια μικρή γκρίνια στο City ότι όλα αυτά τα καταστροφολογικά πράγματα αποτρέπουν τους επενδυτές», δήλωσε μια πηγή που γνωρίζει τις ανησυχίες. «Υπάρχει μια αίσθηση από τους επενδυτές ότι, «ναι, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια κληρονομιά που πρέπει να αντιμετωπίσετε – καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα. Αλλά στην πραγματικότητα, η πραγματική οικονομία τα πάει καλά». Ένα άλλο σημαίνον στέλεχος των Εργατικών στο City συμφώνησε ότι υπάρχει κάποια επιφυλακτικότητα, ιδίως καθώς πλησιάζει ένας προϋπολογισμός που αυξάνει τη φορολογία.
Οι ανησυχίες αυτές αποτυπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τον Andy Haldane, τον πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η καγκελάριος Rachel Reeves θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει τη μαύρη τρύπα που αντιμετωπίζει ταυτόχρονα με την παρουσίαση των σχεδίων της για τη διόρθωσή της. «Αυτό δημιούργησε φόβο και καχυποψία και αβεβαιότητα μεταξύ των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των επενδυτών», είπε.
Μια έρευνα που διεξήχθη αυτό το μήνα από το Ινστιτούτο Διευθυντών διαπίστωσε επίσης κάμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, με τις προθέσεις των εταιρειών για επενδύσεις να σημειώνουν την πιο απότομη πτώση από την αρχή της πανδημίας.
Τα μοιρολόγια του Στάρμερ για την βρετανική οικονομία και την κατάσταση που κληρονόμησε από τους συντηρητικούς έχουν αποξενώσει τόσα τα στελέχη των εργατικών που ζητάνε από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση και να σταματήσει την γκρίνια και την καταστροφολογία, όσο και τους επενδυτές και αναλυτές που δεν βλέπουν κανένα σχέδιο από τον Στάρμερ και απλώς ακούνε την μία δυσοίωνη ανάλυση μετά την άλλη για τα δημόσια οικονομικά του Ηνωμένου Βασιλείου.
*City ή Σίτι ονομάζεται το χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου.