Η Κομισιόν επιθυμεί να «εξοστρακίσει» το κάπνισμα και το άτμισμα από τους εξωτερικούς χώρους

Must Read

γενικευμένη επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους θα προτείνει αύριο, Τρίτη 17/9, η Κομισιόν, σύμφωνα με διαρροή εγγράφου που επικαλείται το Euronews.

Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση των οδηγιών του 2009 οι οποίες ισχύουν μέχρι σήμερα, προκειμένου να περιοριστεί η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους και εργασιακούς χώρους, καθώς και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. Η τελευταία εκδοχή του εν λόγω εγγράφου, στο οποίο, όπως αναφέρει το Euronews, ενδέχεται να γίνουν αλλαγές, επιδιώκει να «καθαρίσει» τους δημόσιους χώρους από παντός είδους αερολύματα, όχι μόνο από τον καπνό του τσιγάρου. Κάτι που αντικατοπτρίζει την ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για τους κινδύνους που ενέχουν για την υγεία τα νέα προϊόντα καπνού, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Οι οδηγίες δεν είναι νομικά δεσμευτικές, αλλά παρέχουν ένα γενικό πλαίσιο, προκειμένου να το ακολουθήσουν οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα πρώτα χρόνια της εφαρμογής της ισχύουσας οδηγίας, από το 2009 έως το 2012, καταγράφηκε μείωση της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε διάφορους ανοιχτούς χώρους, που έως τώρα ρύθμιζε η κάθε χώρα ξεχωριστά. Ειδικότερα, με βάση τη νέα οδηγία, οι υπαίθριες ή ημιυπαίθριες περιοχές -μερικώς καλυμμένοι ή κλειστοί χώροι, όπως, για παράδειγμα, οι ταράτσες, τα μπαλκόνια, οι βεράντες και τα αίθρια- που σχετίζονται με εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών, όπως εστιατόρια, μπαρ και καφέ, θα γίνουν ζώνες στις οποίες απαγορεύεται το κάπνισμα.

Οι κόμβοι μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των αεροδρομίων, επίσης συμπεριλαμβάνονται στις νέες απαγορεύσεις. Επιπλέον, το κάπνισμα δεν θα επιτρέπεται σε υπαίθριες ζώνες που συνδέονται με χώρους εργασίας, ξενοδοχεία και οίκους ευγηρίας.

Εξάλλου, με τη νέα οδηγία απαγορεύεται το κάπνισμα σε χώρους αναψυχής όπου υπάρχουν παιδιά, συμπεριλαμβανομένων δημόσιων παιδικών χαρών, λούνα παρκ, πισινών και ζωολογικών κήπων, όπως και σε εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, από το νηπιαγωγείο, έως και το πανεπιστήμιο.

Στο στόχαστρο τα νέα προϊόντα καπνού

Οι νέες συστάσεις της Κομισιόν φιλοδοξούν να βάλουν φρένο σε μια ευρεία γκάμα νέων προϊόντων, ανάμεσά τους τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ανεξάρτητα από το εάν περιέχουν νικοτίνη ή όχι.

Επιπλέον, η Κομισιόν θέλει να συμπεριλάβει στις απαγορεύσεις «υποκατάστατα καπνού και άλλα προϊόντα που εκλύουν καπνό ή αερολύματα», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Euronews. Όπως επισημαίνει το εν λόγω έγγραφο, αυτά τα προϊόντα, τα οποία συχνά προωθούνται ως πιο ασφαλή από το παραδοσιακό κάπνισμα, εκθέτουν τους παθητικούς καπνιστές σε επιβλαβή χημικά, μέσω των αερολυμάτων. Προσθέτει δε πως είναι «ασαφείς» οι αποδείξεις για τη χρήση των νέων προϊόντων ως «βοήθημα» για τη διακοπή του καπνίσματος.

Την ίδια στιγμή, είναι ολοένα περισσότερες οι ενδείξεις για έκθεση των παθητικών καπνιστών «σε αερολύματα από ηλεκτρονικά τσιγάρα, τόσο με όσο και χωρίς νικοτίνη», δηλαδή σε «υπολογίσιμα επίπεδα σωματιδίων και βασικών τοξικών ουσιών και ρύπων».

Κάπνισμα και άτμισμα στον… Καιάδα!

Τι ισχύει στην Ελλάδα για το κάπνισμα

Με τον νόμο του 2019, επεκτάθηκαν οι απαγορεύσεις για το κάπνισμα στη χώρα μας, με την απαγόρευση του καπνίσματος και την κατανάλωση προϊόντων καπνού να αφορά έκτοτε στους εξής χώρους:

  • όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,
  • όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
  • τους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές, στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, στα παντός είδους κυλικεία, στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
  • τα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Το πρόστιμο για αυτή την παράβαση είναι 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει, ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται σε 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης. Στους οδηγούς των οχημάτων επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητος οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν τη διέπραξαν οι ίδιοι.

Επίσης, βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, στη χώρα μας απαγορεύεται:

  • η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους,
  • η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και επιχειρήσεων αναψυχής,
  • η κατασκευή, η προβολή, η εμπορία και η πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων
  • η διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών αυτών,
  • η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης,
  • η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων. Για κάθε παράβαση αυτής της διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200 ευρώ στους παρανόμως καπνίζοντες και 500 ευρώ στους υπεύθυνους διαχείρισης των παραπάνω χώρων,
  • η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος νοείται και η πρόσοψη και λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Στους εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι στρατιωτικές μονάδες, τα δικαστήρια, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα,
  • η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων προϊόντων καπνού στους κινηματογράφους.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εφόσον η ΕΕ έχει κατανοήσει ότι το κάπνισμα η το ατμισμα επιφέρει τόσα δεινά στους πολίτες, θα έπρεπε να απαγορεύσει την πώληση καπνικων προϊόντων, σε οιαδήποτε μορφή, σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν το κάνει γιατί θα χάσει όλους τους φόρους που περιλαμβάνονται στην τιμή πώλησης των καπνικων προϊόντων. Ναι λοιπόν βλάπτει το κάπνισμα, δεν θα καπνίζετε όπου θέλετε αλλά θα συνεχίσουν να πωλούνται τα καπικα προϊόντα ελεύθερα !!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This