Κακοκαιρία Boris: Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Ευρώπη – Στους 17 οι νεκροί από τα ακραία φαινόμενα

Must Read

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με την κακοκαιρία Boris να στοιχίζει την ζωή σε τουλάχιστον 17 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Τσεχία είναι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τις φονικές πλημμύρες, καθώς μέσα σε λίγα 24ωρα έπεσε η βροχή ενός μήνα.

Πολωνία

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Πολωνίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.  Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, αφού επισκέφτηκε χθες νοτιοδυτικές περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τις πλημμύρες, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση φυσικής καταστροφής και οικονομική βοήθεια ύψους 260 εκατομμύριων δολαρίων για τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ένα άτομο πνίγηκε στην περιοχή Kłodzko, ενώ 1.600 άνθρωποι περίπου έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Χθες, ανακοινώθηκε πως τρεις ακόμη άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί. Παράλληλα, οι δημοτικές αρχές κάλεσαν τον στρατό για να υποστηρίξει τους πυροσβέστες στην περιοχή, καθώς η στάθμη του τοπικού ποταμιού ανέβηκε χθες στα 6,7 μέτρα, πολύ πάνω από το επίπεδο συναγερμού των 2,4 μέτρων.

Τσεχία

Στα σύνορα με την Τσεχία, χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ζεστό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, αφού οι αρχές έκλεισαν τις εγκαταστάσεις θέρμανσης. Στην πόλη της Οστράβα, η οποία βρίσκεται κοντά στα πολωνικά σύνορα, μια μονάδα θέρμανσης αναγκάστηκε να κλείσει εντελώς, αφήνοντας τους 280.000 κατοίκους της πόλης χωρίς ζεστό νερό.

Παράλληλα, μια γυναίκα πνίγηκε από τα ορμητικά νερά κοντά στην πόλη Μπρούνταλ, ενώ επτά ακόμη άτομα αγνοούνται. Αργότερα, χθες, ανακοινώθηκε πως ακόμη δύο άτομα βρέθηκαν νεκρά, μετά τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που πλήττουν την χώρα.

Με μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις εκκένωσης, προειδοποιώντας ότι «η αστυνομία και οι πυροσβέστες ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν, όμως η κατάσταση αλλάζει γρήγορα και δεν μπορούμε να είμαστε παντού αμέσως. Μέσα σε λίγα λεπτά, η μόνη διέξοδος μπορεί να είναι με ελικόπτερο».


Ρουμανία

Την ίδια ώρα, στη Ρουμανία επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Στο Γαλάτι, την περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στα νοτιοανατολικά της χώρας, 5.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, τόνισε ότι «βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες είναι ολοένα και πιο παρούσες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με δραματικές συνέπειες».

Εκατοντάδες άνθρωποι διασώθηκαν σε 19 περιοχές της χώρας, όπως δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, δημοσιεύοντας ένα βίντεο με πλημμυρισμένα σπίτια σε ένα χωριό δίπλα στο Δούναβη. «Πρόκειται για καταστροφή επικών διαστάσεων», τόνισε ο Εμίλ Ντργκομίρ, δήμαρχος της πόλης Σλομπόζια Κονάτσι, όπου 700 σπίτια φέρεται να έχουν πλημμυρίσει.

Αυστρία

Αλλά και στην Αυστρία, ένας πυροσβέστης σκοτώθηκε την Κυριακή και δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών βρέθηκαν νεκροί, αφού παγιδεύτηκαν στα πλημμυρισμένα σπίτια τους τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNN.

Περιοχές του Τιρόλου καλύφθηκαν από χιόνι ύψους ενός μέτρου, μια εξαιρετική κατάσταση για τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώνονταν στην περιοχή θερμοκρασίες έως και 30 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, πολλές γραμμές του μετρό έκλεισαν στη Βιέννη, ενώ ανεστάλησαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια στα ανατολικά της χώρας.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν σχεδόν 5.000 επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας στην Κάτω Αυστρία όπου οι πλημμύρες είχαν εγκλωβίσει πολλούς κατοίκους στα σπίτια τους.

Ουγγαρία

Παρόμοιο είναι το σκηνικό και στην Ουγγαρία, με πόλεις να πλημμυρίζουν από τον τεράστιο όγκο νερού που έφερε η κακοκαιρία Boris.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This