Παγκόσμια έκθεση: Σε συνεχή πτώση και ιστορικό χαμηλό η δημοκρατία και η ελευθερία στον πλανήτη

Από το κακό στο χειρότερο οι δημοκρατικοί θεσμοί

Must Read

Πέρυσι σημειώθηκε η χειρότερη μείωση της αξιοπιστίας των εκλογών και της κοινοβουλευτικής εποπτείας εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, εξαιτίας του κυβερνητικού εκφοβισμού, της ξένης παρέμβασης, της παραπληροφόρησης και της κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης στις εκστρατείες, δήλωσε την Τρίτη μια οργάνωση που προωθεί τη δημοκρατία.

Το Διεθνές Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και την Εκλογική Στήριξη, ή International IDEA, δήλωσε ότι η αξιοπιστία των εκλογών απειλείται από την πτώση της συμμετοχής και ότι τα αποτελέσματα αμφισβητούνται όλο και περισσότερο. Μία στις τρεις εκλογές αμφισβητείται με κάποιο τρόπο, ανέφερε. Ο οργανισμός με 35 κυβερνήσεις μέλη δήλωσε ότι το μέσο ποσοστό του πληθυσμού σε ηλικία ψήφου που πράγματι ψηφίζει έχει μειωθεί από 65,2% το 2008 σε 55,5% το 2023. «Οι εκλογές παραμένουν η μοναδική καλύτερη ευκαιρία για να τερματιστεί η δημοκρατική οπισθοδρόμηση και να αντιστραφεί το ρεύμα υπέρ της δημοκρατίας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της International IDEA, Kevin Casas-Zamora. «Η επιτυχία της δημοκρατίας εξαρτάται από πολλά πράγματα, αλλά καθίσταται εντελώς αδύνατη αν οι εκλογές αποτύχουν».

Ο οργανισμός που εδρεύει στη Στοκχόλμη δήλωσε ότι η Παγκόσμια Έκθεση για την Κατάσταση της Δημοκρατίας, η οποία μετρά τις δημοκρατικές επιδόσεις σε 158 χώρες από το 1975 έως σήμερα, διαπίστωσε ότι το 47% των χωρών παρουσίασε μείωση των βασικών δημοκρατικών δεικτών κατά την τελευταία πενταετία, σηματοδοτώντας την όγδοη συνεχή χρονιά παγκόσμιας δημοκρατικής οπισθοδρόμησης.

Τέτοιες εκθέσεις απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που νοιώθουν οι πολίτες σε πολλές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας φυσικά, πως δηλαδή οι σύγχρονοι δημοκρατικοί θεσμοί στην πραγματικότητα έχουν διαβρωθεί εξαιτίας της διαφθοράς και της διαπλοκής και ο λαός δεν είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις των κυβερνήσεων που απλά καλείται να εκλέξει μία φορά στα τέσσερα χρόνια. Αυτό το φαινόμενο γίνεται όλο και χειρότερο με την ανάδυση της τεχνητής νοημοσύνης και των τεχνολογικών κολοσσών που διαβρώνουν ακόμη περισσότερο τους κοινωνικούς θεσμούς και καλλιεργούν την δυσπιστία στους πολίτες, συγκεντρώνοντας όλο και περισσότερη εξουσία και πληροφορία στα χέρια λίγων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This