«Κλείνει» η Τρύπα του Όζοντος

Must Read

Το στρώμα του όζοντος βρίσκεται σε «πορεία μακροπρόθεσμης ανάκαμψης», παρά την καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη στον Νότιο Ειρηνικό, δήλωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, μετά τις προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση των χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, το στρώμα του όζοντος είναι σε καλό δρόμο για να επανέλθει στα επίπεδα του 1980 μέχρι το 2066 περίπου στην Ανταρκτική, το 2045 στην Αρκτική και το 2040 για τον υπόλοιπο κόσμο, ανέφερε ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών. Αν και η ηφαιστειακή έκρηξη κοντά στην Τόνγκα στις αρχές του 2022 οδήγησε σε μια σύντομη περίοδο επιταχυνόμενης μείωσης του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική πέρυσι, λόγω των υψηλότερων επιπέδων ατμοσφαιρικών υδρατμών, οι συνολικές απώλειες ήταν περιορισμένες, ανέφερε η Επιτροπή στο ετήσιο δελτίο της για το όζον. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τη γη από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, η οποία συνδέεται με τον καρκίνο του δέρματος και άλλους κινδύνους για την υγεία.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 1989, συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά τους χλωροφθοράνθρακες και άλλες ουσίες που καταστρέφουν το όζον και η επιτυχία του «ξεχωρίζει ως ένα ισχυρό σύμβολο ελπίδας» σε μια εποχή που η πολυμερής συνεργασία βρίσκεται υπό πίεση, ανέφερε σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι χλωροφθοράνθρακες έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από υδροφθοράνθρακες, οι οποίοι δεν προκαλούν καταστροφή του όζοντος, αλλά είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που θερμαίνει το κλίμα.

Η Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός χλωροφθορανθράκων στον κόσμο, με τρέχουσα δυναμικότητα που ισοδυναμεί με σχεδόν 2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Περίπου το ένα τέταρτο εξάγεται.

Η Κίνα μειώνει τις κατασκευαστικές ποσοστώσεις και καταπολεμά την παράνομη παραγωγή, αλλά προειδοποίησε φέτος ότι εξακολουθεί να «αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις» όσον αφορά τη σταδιακή μείωση των χλωροφθορανθράκων , οι οποίοι χρησιμοποιούνται από ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών βιομηχανιών, πολλές από τις οποίες δυσκολεύονται να βρουν υποκατάστατα προϊόντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This