Η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στη Σελήνη – Ενδιαφέρον από Κίνα και Ινδία για συμμετοχή στο φιλόδοξο σχέδιο

Εχθροί στη Γη, φίλοι στη Σελήνη, Η Κίνα με την Ινδία

Must Read

Οι αντίπαλες χώρες Ινδία και Κίνα φέρονται να επιθυμούν να συμμετάσχουν από κοινού σε ένα ρωσικό σχέδιο για την κατασκευή ενός εργοστασίου ατομικής ενέργειας για χρήση σε μία μελλοντική ανθρώπινη βάση στη Σελήνη.

Η ρωσική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom λέει ότι ο σεληνιακός αντιδραστήρας θα κατασκευαστεί με «ελάχιστη ανθρώπινη συμμετοχή» και θα τοποθετηθεί γύρω στο 2036. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Alexey Likhachev δήλωσε σε συνάντηση του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ στις αρχές του μήνα ότι τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα έχουν δείξει ενδιαφέρον για το εγχείρημα.

«Το έργο πάνω στο οποίο εργαζόμαστε είναι η δημιουργία ενός σεληνιακού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας με ενεργειακή ισχύ έως και μισό μεγαβάτ», δήλωσε ο Likhachev στη συγκέντρωση δυνητικών επενδυτών. «Τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ινδοί εταίροι μας ενδιαφέρονται πολύ για συνεργασία, καθώς θέτουμε τις βάσεις για διάφορα διεθνή διαστημικά έργα», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom.

Ενώ η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής όπλων και εταίρος της σε πολλά διαστημικά εγχειρήματα, τα ινδικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκπλαγεί από το ενδεχόμενο η Ινδία να συνεργαστεί με την Κίνα. Αναφερόμενη στις ανεπίλυτες συνοριακές διαφορές που οδήγησαν την Ινδία και την Κίνα σε πόλεμο το 1962 και σε σποραδικές συγκρούσεις τα επόμενα χρόνια, η τοπική εφημερίδα Business Standard αποκάλεσε τις δύο χώρες «εχθρούς στη Γη, φίλους στη Σελήνη».

Ο προτεινόμενος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα ενσωματωθεί σε ένα ευρύτερο κινεζικό-ρωσικό σχέδιο για τη δημιουργία μιας βάσης που θα ονομάζεται Διεθνής Σεληνιακός Ερευνητικός Σταθμός (ILRS), είτε στο σεληνιακό έδαφος είτε σε σεληνιακή τροχιά. Το ILRS θα χρησιμεύσει ως κομβικό σημείο της επιστημονικής έρευνας και θα είναι ανοικτό σε όλες τις χώρες και τους «διεθνείς εταίρους» αφού τεθεί σε λειτουργία μεταξύ 2035 και 2045. Θα χρειαζόταν όμως μια σταθερή παροχή ενέργειας – την οποία μόνο ένας πυρηνικός αντιδραστήρας μπορεί να παρέχει, καθώς οι μακρές σεληνιακές νύχτες της Σελήνης καθιστούν την ηλιακή ενέργεια αναξιόπιστη.

Πρόκειται για ένα παράτολμο και επίδοξο εγχείρημα που σε περίπτωση επιτυχίας θα αποτελέσει τομή για την παρουσία της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This