Τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία συρρικνώνονται

Ανησυχία στην Ουάσινγκτον για τα αποθέματα του Πενταγώνου

Must Read

Τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι μικρότερα τους τελευταίους μήνες, καθώς τα πακέτα όπλων και εξοπλισμού που το Πεντάγωνο είναι πρόθυμο να στείλει στο Κίεβο από τα δικά του αποθέματα έχουν μειωθεί.

Η μετατόπιση αυτή έρχεται εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικοί κατασκευαστές όπλων παίζουν το παιχνίδι της κάλυψης της τεράστιας ζήτησης που δημιουργεί ο πόλεμος κατά της Ρωσίας. Η έλλειψη αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξακολουθεί να διαθέτει κεφάλαια ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον οπλισμό και τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, αλλά το Πεντάγωνο δεν διαθέτει τα αποθέματα χρειάζονται οι Ουκρανοί για να συνεχίσουν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους.

«Πρόκειται για τα αποθέματα που έχουμε στις αποθήκες μας, τι ζητούν [οι Ουκρανοί] και αν μπορούμε να ικανοποιήσουμε αυτά τα αιτήματα με αυτά που διαθέτουμε σήμερα» χωρίς να επηρεαστεί η ετοιμότητα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Το Πεντάγωνο ζήτησε από το Κογκρέσο περισσότερο χρόνο για να δαπανήσει τα χρήματα αυτά πριν από τη λήξη τους στο τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον υποστράτηγο Pat Ryder, εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου. Πρόκειται για μια έντονη αντιστροφή σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα, όταν η κυβέρνηση εκλιπαρούσε τους νομοθέτες για πρόσθετη χρηματοδότηση για την υποστήριξη της Ουκρανίας κατά της εισβολής της Ρωσίας. 

«Η αναπλήρωση είναι επίσης ένα ζήτημα», δήλωσε ο αξιωματούχος. Οι ΗΠΑ αυξάνουν την παραγωγή βασικών ειδών, όπως πυρομαχικά των 155 χιλιοστών και πυραυλικά συστήματα Patriot, τόσο για να προμηθεύσουν την Ουκρανία όσο και για να αναπληρώσουν τα αμερικανικά αποθέματα. Αλλά πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια και δεν θα καλύψει γρήγορα την αυξανόμενη ζήτηση.

Η Ουκρανία αισθάνεται τον αντίκτυπο των ελλείψεων αποθεμάτων, σύμφωνα με τον Ζελένσκι. Κατά τη διάρκεια συνάντησης της Ομάδας για την Άμυνα της Ουκρανίας στη Γερμανία αυτόν τον μήνα, ο Ζελένσκι δήλωσε στις ΗΠΑ και σε άλλους συμμάχους ότι οι παραδόσεις των υποσχόμενων συστημάτων αεράμυνας προχωρούν πολύ αργά και προειδοποίησε για «σημαντική» έλλειψη βοήθειας που είναι ζωτικής σημασίας.

Τον Απρίλιο, το Κογκρέσο έδωσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν επιπλέον 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρησιμοποιηθούν ειδικά για την αποστολή στην Ουκρανία όπλων και εξοπλισμού από τα αμερικανικά αποθέματα. Όμως το υπουργείο Άμυνας δεν μπόρεσε να τα χρησιμοποιήσει όλα, λόγω έλλειψης αντίστοιχων προμηθειών που είναι διατεθειμένο να αποχωριστεί χωρίς να διακινδυνεύσει την ετοιμότητα των ίδιων των ΗΠΑ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο CNN.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι θα στείλει όπλα και εξοπλισμό αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων απευθείας από τα αμερικανικά αποθέματα στο Κίεβο, αφού το Κογκρέσο ψήφισε τελικά ένα συμπληρωματικό πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία.  Έκτοτε, ωστόσο, η αξία κάθε πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ήταν σημαντικά μικρότερη, χωρίς κανένα να υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια δολάρια και τα περισσότερα να κυμαίνονται μεταξύ 125 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2022 και το 2023, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε τακτικά πακέτα αξίας μεταξύ 600 και 800 εκατομμυρίων δολαρίων, με το υψηλότερο να είναι 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο του 2023.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να αντλήσει προμήθειες από τα αποθέματα του υπουργείου Άμυνας για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, λόγω της καθυστέρησης του Κογκρέσου να εγκρίνει συμπληρωματική χρηματοδότηση. Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μην στείλουν στην Ουκρανία πάρα πολλά με τη μία. «Υπάρχουν όρια στο πόσο γρήγορα μπορούμε να αποσύρουμε εξοπλισμό χωρίς να επηρεάσουμε τη στρατιωτική ετοιμότητα, και αυτός είναι ένας λόγος που τα πακέτα διανέμονται», δήλωσε ο αξιωματούχος. Υπάρχουν επίσης όρια, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, στο πόσο γρήγορα μπορεί η Ουκρανία να απορροφήσει τον εξοπλισμό και να τον διανείμει αποτελεσματικά. 

Την ώρα που η Ρωσία προχωράει με επιτυχία τις επιχειρήσεις στην Ανατολική Ουκρανία το Κίεβο όλο και πιο σημαντικά προβλήματα, με τις ΗΠΑ να φαίνονται διστακτικές να παραχωρήσουν πολύτιμο εξοπλισμό σε ένα καθεστώς που κινδυνεύει με κατάρρευση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This