Ο πρωθυπουργός της χώρας με δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), έκρουσε σήμερα (18/09) τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος δύο εβδομάδες μετά τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Μακρόν συνεχίζει της διαβουλεύσεις του για τον σχηματισμό της πρώτης του κυβέρνησης.
«Η δημοσιονομική κατάσταση που ανακαλύπτω είναι πολύ κρίσιμη. Ζήτησα όλα τα δεδομένα για να έχω μία πλήρη εικόνα. Τα λόγια δεν αρκούν. Χρειάζεται υπευθυνότητα», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι «η επαναφορά της Γαλλίας στο δρόμο της ανάπτυξης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων, των οποίων η φορολογική επιβάρυνση είναι ήδη πολύ μεγάλη».
Ωστόσο παράθυρο για την αύξηση των φόρων άφησε χθες, Τρίτη (17/09), το βράδυ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, ο οποίος δήλωσε πως, όταν θέτεις ως στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2027, δεν είναι ρεαλιστικό να αποκλείεις οποιαδήποτε αύξηση της φορολόγησης.
Στο πολιτικό επίπεδο τέλος, ο βουλευτής της αριστεράς και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Εθνοσυνέλευσης Ερίκ Κοκρέλ, καθώς και ο εισηγητής για τον προϋπολογισμό του 2025 Σαρλ ντε Κουρσόν επισκέφτηκε χθες, Τρίτη, το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας πληροφορίες για το σχέδιο προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους, το οποίο ελλείψει κυβερνήσεως δεν έχει ακόμα δημοσιοποιηθεί.
Ωστόσο επέστρεψαν άπρακτοι αφού, όπως τους ανακοινώθηκε, δεν υπάρχουν προς το παρόν οριστικά στοιχεία. Την ανάγκη να έχει η Εθνοσυνέλευση όλα τα στοιχεία που απαιτούνται υπογράμμισε η πρόεδρός της Γιαέλ Μπραούν Πιβέ, που πρόσκειται στην παράταξη του Μακρόν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αποδεκτή έγινε η πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά Μακρόν από την Εθνοσυνέλευση
Η γαλλική Εθνοσυνέλευση επικύρωσε την πρόταση μομφής κατά Μακρόν με ψήφους 12 υπέρ και 10 κατά, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Δικαιωμάτων της Δημοκρατίας, Eric Ciotti, σύμφωνα με τη Le Parisien.
Το ψήφισμα πρέπει να εγκριθεί από τη νομοθετική επιτροπή των 73 βουλευτών, όπου η Αριστερά κατέχει μόλις 24 έδρες. Η διαδικασία μέχρι να γίνει πράξη μία παραίτηση Μακρόν από την προεδρία, έχει αρκετά ακόμα βήματα. Στη συνέχεια, πρέπει να ψηφιστεί από τα δύο τρίτα της Εθνοσυνέλευσης (385 βουλευτές) εντός δύο εβδομάδων.
Τα δύο τελευταία στάδια πρέπει επίσης να περάσουν από την Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου, τη Γερουσία, όπου η Αριστερά δεν έχει πλειοψηφία.
Εάν η Γερουσία εγκρίνει το ψήφισμα (με 232 ψήφους), τότε και τα δύο σώματα θα συνεδριάσουν σε κοινή συνεδρίαση και 617 από τους 925 βουλευτές και από τα δύο σώματα θα πρέπει να υποστηρίξουν το ψήφισμα.
Εάν συμβεί αυτό, ο πρόεδρος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί αμέσως.
Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή του Γάλλου προέδρου να διορίσει πρωθυπουργό τον κεντροδεξιό Μισέλ Μπαρνιέ, προκάλεσε την οργή των ψηφοφόρων της Αριστεράς, περίπου δύο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα.
Σε ανάρτησή του, ο Ζαν Λικ Μελανσόν σχολιάζει: «Το πρώτο βήμα έγινε, ραντεβού στους δρόμους».
🔴🔥 Victoire !
La commission des lois débattra de #MacronDestitution !
Déjà + de 300 000 signatures populaires de la pétition : https://t.co/7zbcMfDWVx
Rendez-vous dans la rue le 21 septembre ! On lâche rien. pic.twitter.com/bb83bIb5S8
— La France Insoumise #NFP à l’Assemblée (@FiAssemblee) September 17, 2024
Η εν λόγω εξέλιξη πάντως ενδεχομένως να φέρει ακόμη πιο κοντά τον Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πιθανότατα θα χρειαστεί την στήριξη της ακροδεξιάς προκειμένου να μείνει στην θέση του.
Διαβάστε ακόμα:
- Ρεσιτάλ ασέβειας του Μακρόν στους Παραολυμπιονίκες!
- Σεζουρνέ για τη θέση του Μπρετόν στην Κομισιόν, προτείνει η Γαλλία
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ