Νέα πρόταση του Ισραήλ για άμεση απελευθέρωση των ομήρων και τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα

Θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι ταυτόχρονα και θα τερματιστούν οι συγκρούσεις

Must Read

Οι συνεχιζόμενες πιέσεις και προσπάθειες για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας έφεραν τη σημερινή (19/09) νέα πρόταση που κατέθεσε το Ισραήλ για συμφωνία με τη Χαμάς με την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή.

Τι περιλαμβάνει το προτεινόμενο σχέδιο

Επικαλούμενο τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan, το Ισραήλ έχει προτείνει ένα πλαίσιο συμφωνίας με τη Χαμάς, σύμφωνα με το οποίο θα απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι ταυτόχρονα και θα τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ θα επιτραπεί η ασφαλής έξοδος από τον θύλακα στον Γιαχία Σινουάρ και τους συνεργάτες του, σύμφωνα με το Times of Israel.

Το προτεινόμενο σχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές, τον αφοπλισμό της Γάζας και ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης για την περιοχή, σύμφωνα με την αναφορά. Δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με την αναφορά, ο Γκαλ Χιρς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το θέμα των ομήρων, ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων ότι η πρόταση παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εξωτερικών, με τη γνώση της ισραηλινής πολιτικής ηγεσίας. Πηγές που συναντήθηκαν με τον Χιρς αναφέρουν ότι η πρόταση ονομάζεται «συμφωνία ασφαλούς διόδου». Ένας ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Kan ότι το σχέδιο προτάθηκε ως «Σχέδιο Β» (Plan B).

«Λόγω των δυσκολιών στις διαπραγματεύσεις και του περιορισμένου χρόνου για τις ζωές των ομήρων, θέλουμε να προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα συντομεύσει τα στάδια και θα επιτρέψει μια ταχύτερη συμφωνία», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Αυτό θα συμβεί εάν ο Γιαχία Σινουάρ εγκαταλείψει [τη Γάζα] και επιφέρει τον τερματισμό του πολέμου. Αυτό θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε τους στόχους του πολέμου και να επιτρέψουμε στην ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα να μεταβεί σε ασφαλές μέρος».

O Γιαχία Σινουάρ

 

Το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων Οικογενειών καλεί την κυβέρνηση να εκφράσει ισχυρή υποστήριξη στην πρόταση. «Χαιρετίζουμε το νέο σχέδιο του Νετανιάχου: μια μοναδική συμφωνία και τον τερματισμό των εχθροπραξιών», αναφέρει το φόρουμ σε δήλωσή του.

Στη δημοσιότητα φωτογραφίες του Ισραηλινού επιχειρηματία που στρατολογήθηκε για να δολοφονήσει τον Νετανιάχου

Στα χέρια των Ισραηλινών αρχών βρίσκεται ένας 73χρονος επιχειρηματίας, ο οποίος θεωρείται ότι στρατολογήθηκε από το Ιράν προκειμένου να δολοφονήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά και άλλους αξιωματούχους.

Πρόκειται για τον Μοτί Μαμάν, φωτογραφίες του οποίου έδωσαν στη δημοσιότητα ισραηλινά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο ίδιος σχεδίαζε να σκοτώσει και τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του ή του υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, ο 73χρονος είχε διασυνδέσεις με την Τουρκία και είχε παραστεί σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις στο Ιράν με στόχο να ζητηθεί το σχέδιο εκτέλεσης των αξιωματούχων.

Η σύλληψη έγινε τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σιν Μπετ και η ισραηλινή αστυνομία.

«Ισραηλινός πολίτης είχε στρατολογηθεί από τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών για να προωθήσει την δολοφονία Ισραηλινών προσωπικοτήτων. Αυτός εισήλθε λαθραία δύο φορές στο Ιράν και είχε πληρωθεί για να πραγματοποιήσει αποστολές», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι ο Νετανιάχου, ο Γκάλαντ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι βρίσκονταν μεταξύ των στόχων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η σύλληψη αυτή δείχνει τον πόλεμο μεταξύ υπηρεσιών Πληροφοριών που διεξάγεται παράλληλα με την κλιμακούμενη σύγκρουση στα σύνορα του Ισραήλ με τον νότιο Λίβανο.

Η ανακοίνωση για την σύλληψη έρχεται μία ημέρα αφού η Χεζμπολάχ επλήγη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα από επίθεση προηγμένης τεχνολογίας κατά την οποία πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως συσκευές επικοινωνίας προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 450.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει άμεσα την επίθεση αυτή, αλλά πολλές πηγές ασφαλείας δηλώνουν ότι έγινε από την ισραηλινή υπηρεσία εξωτερικής ασφαλείας Μοσάντ.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This