Μαρόκο: Μαζικές συλλήψεις σε όσους υποκινούν τις εισβολές λαθρομεταναστών στην Ε.Ε

Υπάρχουν και χώρες που αντί να υποκινούν την παράνομη μετανάστευση την εμποδίζουν

Must Read

Το Μαρόκο συνέλαβε 152 άτομα, τα οποία θα δικαστούν τώρα με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υποκινήσουν μια απόπειρα μαζικής παράνομης μετανάστευσης στον παρακείμενο ισπανικό θύλακα της Θέουτα, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τις τελευταίες ημέρες, χιλιάδες νεαροί κυρίως Μαροκινοί άνδρες έσπευσαν στη βόρεια πόλη Fnideq, που συνορεύει με τη Θέουτα, για να επιχειρήσουν να μπουν παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι προσπάθειές τους ανατράπηκαν από την πιο ισχυρή ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας που έχει δει ποτέ η πόλη. «Όλες οι απόπειρες ματαιώθηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος Mustapha Baitas σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ της Πέμπτης. «Περίπου 3.000 άνθρωποι επιχείρησαν να εισέλθουν παράνομα σε ισπανικό έδαφος», δήλωσε, σε ένα πρώτο επίσημο σχόλιο λίγες ημέρες μετά την απόπειρα διέλευσης.

Οι δύο θύλακες της Ισπανίας στη μεσογειακή ακτή του Μαρόκου, η Θέουτα και η Μελίλια, μοιράζονται τα μοναδικά χερσαία σύνορα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικής. Βιώνουν σποραδικά κύματα απόπειρας διέλευσης από μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Το Μαρόκο και η Ισπανία έχουν ενισχύσει τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης από τότε που η Μαδρίτη υποστήριξε ένα μαροκινό σχέδιο αυτονομίας για τη διαφιλονικούμενη Δυτική Σαχάρα το 2022.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, το Μαρόκο εμπόδισε 45.015 άτομα να μεταναστεύσουν παράνομα στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες μετανάστες εκμεταλλεύτηκαν την πυκνή ομίχλη για να κολυμπήσουν προς τη Θέουτα, ανέφερε η ισπανική αστυνομία.

Η συνεργασία που έχει το Μαρόκο με την Ισπανία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δείχνει πως όταν υπάρχει πολιτική θέληση μπορεί να επιτευχθεί η παρεμπόδιση της εισόδου λαθρομεταναστών στην Ε.Ε. Στην περίπτωση της Ελλάδας τουλάχιστον φαίνεται πως ούτε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ούτε η Ένωση επιθυμούν να θέσουν όρους στην Τουρκία για να σταματήσει την υποκίνηση των λαθρομεταναστευτικών ροών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This