Μια εταιρεία με έδρα το Τόκιο, η Helical Fusion, πρόκειται να θέσει σε λειτουργία έναν πρώτο στο είδος του αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης σταθερής κατάστασης, ανέφερε το Interesting Engineering. Θα αντιμετωπιστεί ως ένας «πιλοτικός» αντιδραστήρας, αλλά αν επιτύχει, το έργο θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της καθαρής ενέργειας.
Οι υπάρχοντες πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν με τη δημιουργία ενέργειας μέσω της σχάσης – της πυρηνικής αντίδρασης κατά την οποία τα άτομα διασπώνται. Ωστόσο, οι επιστήμονες επιδιώκουν εδώ και καιρό να δημιουργήσουν έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που να αξιοποιεί τη δύναμη της σύντηξης, όπου δύο άτομα συγκρούονται μεταξύ τους. Ένας αντιδραστήρας σύντηξης θα μιμούνταν την ίδια διαδικασία που τροφοδοτεί τον ήλιο και θα μπορούσε θεωρητικά να παράγει σχεδόν απεριόριστη καθαρή, ανανεώσιμη ενέργεια. Η σύντηξη δεν παράγει επίσης τα ίδια ραδιενεργά παραπροϊόντα που παράγει η σχάση, καθιστώντας την συνολικά ασφαλέστερη.
«Σκοπεύουμε να εγκαταστήσουμε τον πρώτο αντιδραστήρα συνδυασμού σταθερής κατάστασης στον κόσμο και να δημιουργήσουμε ηλεκτρική ενέργεια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της Helical Fusion Takaya Taguchi. «Αν λειτουργήσουμε τον πιλοτικό αντιδραστήρα από το 2034 για μερικά χρόνια … θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός εμπορικού αντιδραστήρα και να τον έχουμε λειτουργικό το νωρίτερο γύρω στο 2040».
Αν και οι επιστήμονες έχουν επιτύχει την πυρηνική σύντηξη, έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής να την παράγουν χωρίς να ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια από όση καταφέρνουν να δημιουργήσουν, καθιστώντας τις προηγούμενες προσπάθειες εμπορικά μη βιώσιμες. Ωστόσο, οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο σημειώνουν συνεχώς πρόοδο στον πυρηνικό τομέα, αφήνοντας την εντύπωση ότι ένας εμπορικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης είναι αναπόφευκτος.
Χωρίς την πιλοτική εφαρμογή πυρηνικών αντιδραστήρων νέου τύπου δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθεί κατά πόσο η εμπορική τους χρήση είναι ασφαλής.