«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή: Η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ – Φόβοι για αντίποινα

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του λιβανικού σιιτικού κινήματος

Must Read

Καζάνι που βράζει είναι η Μέση Ανατολή μετά την ανταλλαγή πυρών, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ. Το σφοδρό πλήγμα στο κέντρο της Βηρυτού από τον ισραηλινό στρατό το απόγευμα της Παρασκευής άφησε πίσω του 14 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο Ibrahim Aqil, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χεζμπολάχ, καθώς και 10 ακόμη αξιωματούχοι της οργάνωσης, ενώ τουλάχιστον 66 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το λιβανικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ σκότωσαν τον Ibrahim Aqil, Ανώτερο μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ και Διοικητής της Μονάδας της Επίλεκτης Δύναμης Ραντβάν.

Ο Ibrahim Aqil, «από τους μεγάλους ηγέτες μας σκοτώθηκε στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ όταν αναφέρεται στα θύματα ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η Χεζμπολάχ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δολοφονία του ωστόσο περιέγραψε την επίθεση ως «έγκλημα» προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα.

Ποιός ήταν ο Ibrahim Aqil

Ο Ibrahim Aqil καταζητείτο από τις ΗΠΑ για την συμμετοχή του σε βομβιστιές επιθέσεις που έλαβαν χώρα το 1983. Μάλιστα τον είχαν επικηρύξει και προσέφεραν το ποσό των 7 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα ογηδούσαν στον εντοπισμό του, καθώς είχε συμμετοχή στις επιθέσεις που είχαν γίνει στη Βηρυτό το 1983, αφήνοντας πίσω τους περισσότερους από 300 νεκρούς.

Ο Ibrahim Aqil, γνωστός και ως «παγκόσμιος τρομοκράτης» είχε υπηρετήσει στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ.

Πλην του Ibrahim Aqil, όπως επιβεβαίωσε η Χεζμπολάχ, νεκρός από την χθεσινή επιδρομή των Ισραηλινών σε προάστια της Βηρυτού, έπεσε και ο υψηλόβαθμος διοικητής Αχμέτ Ουάχαμπι, που ήταν υπεύθυνος του στρατιωτικού σκέλους των ειδικών δυνάμεων Ραντουάν στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα μέχρι τις αρχές του 2024.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Al-Arabiya ότι «εάν η Χεζμπολάχ δεν σταματήσει τις επιθέσεις της, θα επεκτείνουμε τους στόχους μας. Οι προηγούμενες κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν πλέον».




Έκτακτη συνεδρίαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε εκτάκτως χθες το βράδυ για την κρίση στην Μέση Ανατολή με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον, να διαμηνύει πως η χώρα του θα συνεχίσει να «αμύνεται» έναντι της Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Χεζμπολά να συνεχίσει τις προκλήσεις της. Οι ενέργειές της παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το Ισραήλ θα αμυνθεί», είπε ο κ. Ντάνον.

Ανέφερε πως από την 8η Οκτωβρίου, όταν η Χεζμπολάχ άνοιξε μέτωπο στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, οι μαχητές της έχουν εκτοξεύσει πάνω από 8.000 ρουκέτες εναντίον της χώρας του. «Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε.

Ακόμη, ο κ. Ντάνον επέκρινε τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ επειδή δεν ανέφερε στην ομιλία του ούτε μια φορά το όνομα του ηγέτη της Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα: «Αντί να κατηγορείτε εμάς, ειρηνικοί μας γείτονες θα έπρεπε να αναλάβετε δράση τώρα για να περιορίσετε τη Χεζμπολάχ». Κατήγγειλε ακόμη πως «επιτρέψατε» μια «τρομοκρατική οργάνωση να δημιουργήσει κράτος εν κράτει».

«Ξέρουμε πως το αληθινό πρόβλημα δεν είναι ο Λίβανος, το αληθινό πρόβλημα είναι η Χεζμπολάχ», πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως προσφέρεται να «καθίσουμε (…) και να βρούμε συμβιβαστική λύση κάποιου είδους».

«Αν συνεχίσετε να αγνοείτε την επιθετικότητα της Χεζμπολάχ, εσείς θα είσαστε υπεύθυνοι για τα δεινά του λιβανικού λαού», τόνισε και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του δεν θέλει «ευρύτερο πόλεμο» αλλά να «προστατεύσει» τους πολίτες της.

Όταν ρωτήθηκε για τις επιθέσεις στον Λίβανο με τη χρήση βομβητών και ασυρμάτων που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά απέφυγε να σχολιάσει λέγοντας «αλλά μπορώ να σας πω πως θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε να κάνουμε για να στοχοποιήσουμε τους τρομοκράτες αυτούς».

Νωρίτερα, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου Χαμπίμπ αξίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη χώρα του», προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει «μεγάλη έκρηξη» στην περιοχή, από την οποία «πρέπει να καταλάβετε πως δεν θα γλιτώσει ούτε η Δύση, ούτε η Ανατολή – θα μας γυρίσει πίσω στον Μεσαίωνα».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This