ΗΠΑ: Ρυθμιστής των εκλογών οι σφαίρες κατά του Τραμπ!

Σκληρό ροκ των Ρεπουμπλικάνων κατά των Δημοκρατικών μετά τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου

Must Read

Λιγότερες από 50 ημέρες πριν από την ώρα της αλήθειας για τον Λευκό Οίκο η προεκλογική εκστρατεία περνά σε άλλο επίπεδο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε «ενότητα» μετά την πρώτη απόπειρα δολοφονίας του. Όχι αυτή τη φορά, καθώς το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο: «Η ρητορική των Δημοκρατικών έθεσε τη ζωή μου σε κίνδυνο».

Σε συνεντεύξεις, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και προεκλογικά μηνύματα τα πρώτα 24ωρα αφότου οι μυστικές υπηρεσίες άνοιξαν πυρ εναντίον ενός ύποπτου ενόπλου που κρυβόταν στους θάμνους γύρω από το γκολφ κλαμπ του Τραμπ στη Φλόριντα, ο πρώην πρόεδρος και οι σύμμαχοί του κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι επί χρόνια υποδαύλιζαν τις απειλές και τη βία εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον απειλή για τη δημοκρατία. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι έτοιμος να επωφεληθεί από τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του τους τελευταίους μήνες, χρησιμοποιώντας τη σοκαριστική εξέλιξη για να προσπαθήσει να αρπάξει πίσω την πολιτική δυναμική που απολαμβάνει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Παρουσιάζοντας τον Τραμπ ως μαχητή και επιζώντα, η εκστρατεία του ελπίζει να τραβήξει την κατακερματισμένη προσοχή των Αμερικανών και να επιρρίψει την ευθύνη για ακόμα μία απόπειρα δολοφονίας στη Χάρις και στους Δημοκρατικούς. Ο Τραμπ δήλωσε στο Fox News, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ότι η «άκρως εμπρηστική» ρητορική της Χάρις ενέπνευσε τον ένοπλο, ισχυρισμός για τον οποίο δεν παρείχε καμία απόδειξη.

Οι κατηγορίες του Τραμπ κατά των Δημοκρατικών αποτελούν μια σημαντική απόκλιση από την αντίδρασή του μετά τα πυρά που άνοιξε ένοπλος τον Ιούλιο στη συγκέντρωσή του στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, τραυματίζοντας τον πρώην πρόεδρο και άλλους δύο, και σκοτώνοντας έναν παρευρισκόμενο. Με ένα έθνος εμβρόντητο και μια προεκλογική εκστρατεία σχεδόν παγωμένη, ο Τραμπ περιγράφηκε από τους συμμάχους του ως «ηπιότερος» και «σκεπτόμενος», καθώς κάλεσε τη χώρα να ενωθεί. Αλλά ο Τραμπ σύντομα επανήλθε στον παλιό, καλό του εαυτό.

Την τελευταία νύχτα του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων οι εκκλήσεις του υποψηφίου για ενότητα έδωσαν γρήγορα τη θέση τους σε γνωστές γραμμές επίθεσης της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς ο Τραμπ παρέκκλινε από το σενάριο που είχε επανασχεδιάσει η ομάδα του μετά τους πυροβολισμούς. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν άρχισε να κατηγορεί τους αντιπάλους του και να ενισχύει τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν από τους πυροβολισμούς. Τώρα, ύστερα από μια πιθανή δεύτερη απόπειρα δολοφονίας, ο Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένος να τιμωρήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Πίστεψε τη ρητορική του Μπάιντεν και της Χάρις και έδρασε σύμφωνα με αυτήν» δήλωσε για τον δράστη ο Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News Digital. «Η ρητορική τους προκαλεί να με πυροβολούν, ενώ εγώ είμαι αυτός που θα σώσει τη χώρα, ενώ αυτοί είναι αυτοί που καταστρέφουν τη χώρα – τόσο από μέσα όσο και από έξω».

Η προεκλογική του εκστρατεία ακολούθησε το παράδειγμά του, κυκλοφορώντας μια λίστα με «εμπρηστικά» σχόλια που έκαναν οι Δημοκρατικοί εναντίον του Τραμπ και δημοσιεύοντας ένα βίντεο στο διαδίκτυο με αποσπάσματα λόγων κορυφαίων Δημοκρατικών που αποκαλούσαν τον πρώην πρόεδρο «απειλή». Ενα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την κοινή επιτροπή συγκέντρωσης κεφαλαίων του κατηγόρησε τη Χάρις ότι «προσπαθεί να υποκινήσει τα πιο ακραία στοιχεία της βάσης της».

Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, ο γερουσιαστής του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς, ενίσχυσε το μήνυμα αυτό κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Συνασπισμού Πίστης και Ελευθερίας στη Τζόρτζια. «Η μεγάλη διαφορά μεταξύ συντηρητικών και φιλελευθέρων είναι ότι κανείς δεν προσπάθησε να σκοτώσει την Κάμαλα Χάρις τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ δύο άνθρωποι τώρα προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Ντόναλντ Τραμπ τους τελευταίους δύο μήνες» δήλωσε ο Βανς.

Η εκστρατεία της Χάρις δεν έχει απαντήσει στους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων. Αλλά τις ώρες μετά το περιστατικό η αντιπρόεδρος επαίνεσε τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και καταδίκασε την πολιτική βία. Είναι ένα μήνυμα που οι Δημοκρατικοί σε όλο το κόμμα έχουν σε μεγάλο βαθμό επαναλάβει, ακόμη και όταν κάποιοι σημειώνουν ότι ο Τραμπ χρησιμοποιεί εδώ και καιρό εμπρηστική γλώσσα και ψευδείς ισχυρισμούς για να ενεργοποιήσει τη βάση του και τις τελευταίες ημέρες απειλεί να διώξει και να φυλακίσει αντιπάλους που θεωρεί ότι επιδίδονται σε «αδίστακτη συμπεριφορά» στις εκλογές.

Η ραγδαία αλλαγή των δεδομένων λίγο πριν από τις κάλπες

Η προσέγγιση της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ αντανακλά τις σαφώς διαφορετικές πολιτικές συνθήκες που αντιμετωπίζει τώρα ο πρώην πρόεδρος σε σχέση με την εποχή που η σφαίρα ενός σκοπευτή χτύπησε το αυτί του, μόλις πριν από δύο μήνες. Τότε ο Τραμπ αντιμετώπιζε έναν αποδυναμωμένο αντίπαλο, του οποίου η εκστρατεία είχε εκτροχιαστεί τόσο πολύ από μια καταστροφική επίδοση στο ντιμπέιτ που θα οδηγούσε τελικά στην πτώση του. Το αιματοβαμμένο πρόσωπο του Τραμπ και η υψωμένη γροθιά του ένωσαν ένα κατακερματισμένο κόμμα που όδευε προς το εθνικό συνέδριο του κόμματος. Τώρα ο Τραμπ εισέρχεται στις τελευταίες εβδομάδες των προεδρικών εκλογών εγκλωβισμένος σε κούρσα απέναντι σε έναν νέο αντίπαλο, που δυσκολεύεται να φέρει στα μέτρα του.

Η μάχη για την ψήφο των ισπανόφωνων στις αμφίρροπες πολιτείες

Και ενώ οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν πάλι την ευγνωμοσύνη τους για την ασφάλεια του Τραμπ, δεν διέκοψαν την προεκλογική τους εκστρατεία, όπως έκαναν μετά την πρώτη απόπειρα κατά της ζωής του τον Ιούλιο – άλλο ένα σημάδι του υψηλού κινδύνου που αντιμετωπίζουν και οι δύο πλευρές τόσο κοντά στην ημέρα των εκλογών.

Η Κάμαλα Χάρις στρέφει την προσοχή της στους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την υποστήριξη ενός από τα βασικά μπλοκ του Δημοκρατικού Κόμματος, μιας ομάδας με σημαντικούς πληθυσμούς σε κρίσιμες, αμφίρροπες πολιτείες και μεταξύ των οποίων ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος Ντόναλντ Τραμπ έχει κερδίσει έδαφος. Αυτή η προσωπική προσέγγιση αναδεικνύει τη σημασία των ισπανόφωνων ψηφοφόρων, οι τάξεις των οποίων αυξάνονται και ήταν ζωτικής σημασίας για να νικήσει ο Μπάιντεν τον Τραμπ το 2020.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών Pew, ο αριθμός των Λατίνων που έχουν δικαίωμα ψήφου αυξήθηκε σε περίπου 36.200.000 φέτος από 32.300.000 το 2020. Στην ταλαντευόμενη πολιτεία της Νεβάδα οι Λατίνοι αντιπροσωπεύουν το 22% των ψηφοφόρων με δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με το Pew, και το 25% στην Αριζόνα, ένα άλλο πεδίο μάχης. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Χάρις έχει βελτιωθεί έναντι του Μπάιντεν μεταξύ των ισπανόφωνων ως η νέα υποψήφια των Δημοκρατικών, αλλά η υποστήριξη που εξακολουθεί να διατηρεί ο Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει πολιτείες, όπως η Νεβάδα και η Αριζόνα.

Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο βρίσκει τη Χάρις να προηγείται κατά 57% έναντι 39% στους Λατίνους – μια μετατόπιση από τον Ιούλιο, όταν η έρευνα είχε δείξει ότι η υποστήριξη μοιράζεται εξίσου μεταξύ του Μπάιντεν και του Τραμπ. Η προσέγγιση του Τραμπ απειλεί να υπονομευτεί από τη στάση του στο Μεταναστευτικό, το οποίο έχει καταστήσει κεντρικό θέμα της εκστρατείας του, υποσχόμενος να ολοκληρώσει το τείχος στα σύνορα και να προβεί σε μαζικές απελάσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά.

Δημοσκόπηση της UnidosUS διαπίστωσε ότι η μετανάστευση αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους, αλλά μετά τις οικονομικές ανησυχίες και την υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This