ΗΠΑ: Διπλή εκτέλεση θανατοποινιτών – Οι δύο διαφορετικές ιστορίες

Αμφότερες οι περιπτώσεις στην πρώτη γραμμή της αμερικανικής επικαιρότητας

Must Read

Δύο θανατοποινίτες εκτελέστηκαν χθες στον Νότο των ΗΠΑ. Ο ένας ήταν ο Μαρσέλους Γουίλιαμς, που διατράνωνε για πολλά χρόνια την αθωότητά του και είχε ευρεία υποστήριξη, ακόμη και από την εισαγγελία! O άλλος ήταν ο περιβόητος Μάλις.

Αφροαμερικανός, ηλικίας 55 ετών, ο Γουίλιαμς είχε καταδικαστεί σε θάνατο το 2001, στην δίκη για την δολοφονία -το 1998- μίας (λευκής) πρώην δημοσιογράφου. Το θύμα, Φελίσια Γκέιλ, δολοφονήθηκε με φρικιαστικό τρόπο στο Σεντ Λούις. Ήταν τότε, μία είδηση που είχε σοκάρει. Ο Γουίλιαμς εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση, όπως και ο Τράβις Μάλις, που είχε καταδικαστεί από την δικαιοσύνη στο Τέξας για τον φόνο το 2008 του νεογέννητου παιδιού του. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι υπηρεσίες φυλακών των δυο πολιτειών.

Με αυτές τις δύο περιπτώσεις το σύνολο των εκτελέσεων που έχουν γίνει φέτος στις ΗΠΑ αυξήθηκε στις 16, από τις οποίες οι δύο έγιναν μετά την 20ή Σεπτεμβρίου. Άλλες δύο προβλέπεται να γίνουν σήμερα.

Ο Γουίλιαμς, ήδη καταδικασμένος για ληστείες, τελικά κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για τον φόνο, παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε το DNA του στο μαχαίρι, ούτε αποτύπωμά του, ή ίχνος αίματος, ή τρίχες του στον τόπο του εγκλήματος. Η εκτέλεσή του είχε ανασταλεί από το πολιτειακό ανώτατο δικαστήριο το 2015, από τον τότε κυβερνήτη του Μιζούρι, Έρικ Γκρέιτενς. Το 2003 μολαταύτα ο διάδοχός του Μάικ Πάρσον διέλυσε την επιτροπή, προτού καταλήξει σε συμπέρασμα και οι αρχές ενεργοποίησαν την διαδικασία για την εκτέλεσή του. Γι’ αυτό και υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, για μία ιστορία που πάντα είχε πολλά ερωτηματικά. Η περίπτωση Μάλις ήταν ένα εντελώς άλλο στόρι με πιο σαφή και ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης.

Στο μεταξύ τοπικός εισαγγελέας, στη βάση κυρίως αναλύσεων γενετικού υλικού, κίνησε το 2024 διαδικασία ακύρωσης της καταδίκης. Την παραμονή πρόσφατης ακροαματικής διαδικασίας για το αίτημα ακύρωσης, έγινε γνωστό πως το DNA που είχε βρεθεί στο μαχαίρι του φόνου στην πραγματικότητα ανήκε σε δυο μέλη της ομάδας που διενεργούσε την έρευνα για την υπόθεση.

Παρ’ όλ’ αυτά, η δικαιοσύνη στο Μιζούρι απέρριψε οριστικά τη Δευτέρα το αίτημα ακύρωσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτέλεση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This