Προκλητικά ανιστόρητοι, διαστροφικά αγνώμονες και κατάπτυστα ασεβείς αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι, που με τις πιέσεις τους στη διοίκηση του μουσείου του Αουσβιτς-Μπίρκεναου, απέκλεισαν τη Ρωσία από τον εορτασμό της 80ης επετείου από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου.
Γράφει η Μαρία Δεναξά
Σύμφωνα με την κρίση των υπευθύνων του μουσείου, η παρουσία Ρώσων αντιπροσώπων στην εκδήλωση θα ήταν «κυνική» δεδομένης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αυτή είναι η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που οι υπεύθυνοι του μουσείου αποκλείουν από τους εορτασμούς τη Ρωσία, που πλέον έχει γίνει «persona non grata» απ’ όλες τις ιστορικές εκδηλώσεις μνήμης μεγάλων γεγονότων που αφορούν τον B’Παγκόσμιο πόλεμο, παρά το γεγονός ότι η πρώην Σοβιετική Ένωση, με την καθοριστική συμβολή της, άλλαξε τη ροή της ιστορίας.
Πρόκειται για μια ασύλληπτη ιστορική ύβρη στη συλλογική μνήμη, αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από βδελυρούς ηγέτες όπως είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν, που σε μια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, είχε δηλώσει πως το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, είχε απελευθερωθεί από τις συμμαχικές δυνάμεις κι όχι από τον Κόκκινο Στρατό.
Eίναι βλέπετε απαγορευτικό στις μέρες μας για τους Ευρωπαίους, να θυμούνται ή να μαθαίνουν πως εκατοντάδες στρατιώτες της πρώην σοβιετικής ένωσης, σκοτώθηκαν για να σωθούν από τους αιμοδιψίες ναζί 7.000 κρατούμενοι στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου και στη συνέχεια οι σοβιετικές δυνάμεις τους παρείχαν φαγητό και ιατρική περίθαλψη.
Στον τραγικό κυνισμό των παραχαρακτών της ιστορίας, συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός πως οι φρουροί και οι φύλακες του στρατοπέδου του Αουσβιτς, ήταν Γερμανοί, Πολωνοί, Ουκρανοί και συνεργάτες τους, οι οποίοι επιδίδονταν επίσης σε βασανιστήρια των κρατουμένων στις «μονάδες τιμωρίας».
Εκπρόσωποι αυτών των χωρών θα προσκληθούν φυσικά με την ιδιότητα των «ειρηνοποιών» στις τελετές, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 27 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που το 1945 οι σοβιετικοί έφτασαν στις πύλες του ναζιστικού στρατοπέδου.
Χτισμένο στην κατεχόμενη Πολωνία, το Αουσβιτς-Μπίρκεναου είναι το σύμβολο της γενοκτονίας που διέπραξε η ναζιστική Γερμανία εναντίον έξι εκατομμυρίων Ευρωπαίων Εβραίων. Ενα εκατομμύριο Εβραίοι πέθαναν στο στρατόπεδο μεταξύ 1940 και 1945, μαζί με περισσότερους από 100.000 μη Εβραίους. Περίπου 80.000 μη Εβραίοι Πολωνοί, 25.000 Ρομά και 20.000 Σοβιετικοί στρατιώτες βασανίστηκαν και πέθαναν επίσης εκεί από τους Γερμανούς Ναζί.
Μπροστά στην δοξασία της ναζιστικής φρίκης στις μέρες μας από την Ουκρανία, ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο σοβιετικός στρατός, απελευθέρωσε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Μάιντανεκ, του Μπέλζεκ, του Σόμπιμπορ, της Τρεμπλίνκα και του Άουσβιτς, καθώς και του Στούτχοφ, του Σαξενχάουζεν και του Ράβενσμπρουκ.
Η δύση και η Ευρώπη χρωστάει στους προγόνους των Ρώσων πολλές ζωές που σώθηκαν κι αυτό δεν αλλάζει με όσους αποκλεισμούς κι αν κάνουν.
Ορθώς τους απέκλεισαν τους Ρώσσους! Τα θύματα των χιτλερικών θα τα τιμήσουν, όπως αρμόζει, οι νεοναζί του Αζόφ, του Δεξιού Τομέα, τα πνευματικά τέκνα του Μπαντέρα, η “σωστή πλευρά της ιστορίας”…