Προσπάθεια να κουκουλώσουν όσα έχουν ειπωθεί, αλλά και πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές. «Οι κατηγορίες από πλευρές σε βάρος του Αφγανιστάν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις έμφυλες διακρίσεις είναι αβάσιμες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Χαμντουλάχ Φιτράτ. Θέλοντας προφανώς να ρίξει στάχτη στα μάτια. Με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται.
Η αφγανική κυβέρνηση απέρριψε βέβαια ως «αβάσιμες» και προϊόν «προπαγάνδας» τις κριτικές για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών από τους Ταλιμπάν, κατά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. O ΟΗΕ θυμίζουμε, κατηγορεί τους Ταλιμπάν ότι έχουν εγκαθιδρύσει «έμφυλο απαρτχάιντ» μετά την επιστροφή στους στην εξουσία το 2021, εκδιώκοντας τις γυναίκες από τον δημόσιο χώρο!
«Κανείς δεν είναι θύμα διάκρισης στο Αφγανιστάν, το οποίο προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε προσπαθώντας να πείσει ο εκπρόσωπος, καταγγέλλοντας την «προπαγάνδα που βασίζεται στα λόγια κάποιων εξόριστων (Αφγανών) γυναικών, σύμφωνα με τις οποίες η κατάσταση δεν είναι καλή».
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν εξάλλου πως ξεκίνησαν διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά των Ταλιμπάν για «περιφρονητική» μεταχείριση προς τις γυναίκες. Οι τέσσερις χώρες προβάλλουν το γεγονός ότι το Αφγανιστάν δεν σέβεται την Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.
Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μπένετ, χαιρέτισε την κίνηση, κάνοντας λόγο για «σημαντικό βήμα προς την δικαιοσύνη για τα εγκλήματα των Ταλιμπάν προς τις γυναίκες και τα κορίτσια». Ο Μπένετ, στον οποίο οι Ταλιμπάν αρνούνται την είσοδο στο Αφγανιστάν, κάλεσε και άλλες χώρες να ενταχθούν στο κίνημα.
Οι Αφγανές σημειωτέον, δεν μπορούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, πέρα από τα πρωτοβάθμια σχολεία, να πηγαίνουν σε πάρκα, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, σχεδόν ούτε να βγαίνουν από το σπίτι χωρίς συνοδό… Πρόσφατος νόμος περιλαμβάνει μάλιστα κι απαγόρευση στο να ακούγεται η φωνή τους δημοσίως! Στο πλαίσιο αυστηρής εφαρμογής του ισλαμικού νόμου, όπως λέγεται.
«Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα επειδή οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες και στα κορίτσια την πρόσβαση στα δημόσια πάρκα», σχολίασε η διάσημη σταρ, Μέριλ Στριπ, στην διάρκεια συζήτησης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
In Afghanistan, it’s “the erasure of an entire gender. And I don’t think it has precedent in history, even in the natural world,” Meryl Streep tells me.
But the “Taliban failed to understand that Afghanistan has transformed,” adds former MP and negotiator @Fawziakoofi77.… pic.twitter.com/uP8i91HChe
— Christiane Amanpour (@amanpour) September 25, 2024
With #CEDAW, Afghanistan has committed itself to protecting the rights of women and girls. This commitment also applies to the Taliban. But they want to make women silent and invisible. We are fighting against these crimes against female humanity. 1/3 pic.twitter.com/i2LxHEi0pU
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) September 25, 2024