ΗΠΑ: Ακόμη δύο εκτελέσεις θανατοποινιτών – Η μία με εισπνοή αζώτου

Ο ΟΗΕ καταδικάζει την μέθοδο

Must Read

Δύο (ακόμη) καταδικασθέντες σε θάνατο εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ, ο πρώτος στην Οκλαχόμα με θανατηφόρο ένεση, ο δεύτερος στην Αλαμπάμα με ασφυξία εξαιτίας εισπνοής αζώτου. Μία μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για δεύτερη φορά σε παγκόσμια κλίμακα. Με αυτές τις εκτελέσεις αυξήθηκε σε 18 ο αριθμός όσων έχουν γίνει στην χώρα φέτος, πέντε εκ των οποίων τις τελευταίες ημέρες.

Ο Εμάνουελ Λίτλτζον, 52 ετών, εκτελέστηκε με ένεση θανατηφόρων χημικών στην Οκλαχόμα, μετά την καταδίκη του για τον φόνο του Κένεθ Μιρς κατά τη διάρκεια ληστείας μικρού σούπερ μάρκετ το 1992. Επέμενε από την αρχή να αρνείται πως τα πυρά που στοίχισαν τη ζωή στο θύμα ήταν δικά του. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη για τον φόνο του Κένι Μιρς», σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Τζέντνερ Ντράμοντ, συμπληρώνοντας πως η οικογένεια του θύματος «περίμενε 32 ατελείωτα χρόνια».

Ο Εμάνουελ Λίτλτζον και o συνεργός του στη ληστεία, ο Γκλεν Μπέθανι, αλληλοκατηγορούνταν για τον φόνο. Αμφότεροι καταδικάστηκαν για την υπόθεση, αλλά στον συνεργό επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς πιθανότητα αποφυλάκισης υφ’ όρον, ενώ στον φερόμενο ως δράστη του φόνου η εσχάτη των ποινών. Τον Αύγουστο, η επιτροπή απονομών χάριτος της πολιτείας συνέστησε μετατροπή της ποινής, παρά την εναντίωση κάποιων μελών της οικογένειας του θύματος.

Αφού τα τελευταία ένδικα μέσα εξαντλήθηκαν, η τύχη του βρισκόταν πλέον αποκλειστικά στα χέρια του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη, Κέβιν Στιτ, ο οποίος δεν έχει απονείμει χάρη παρά μόνο μία φορά. «Κύριε κυβερνήτη, μη με σκοτώσετε χωρίς λόγο», εκλιπαρούσε ο θανατοποινίτης στην τελευταία συνέντευξη που μεταδόθηκε από τη δημόσια ραδιοφωνία NPR.

Ο Αλαν Μίλερ, καταδικασμένος σε θάνατο στην Αλαμπάμα για τον φόνο το 1999 τριών συναδέλφων του, των Λι Χόλντμπρουκς, Σκοτ Γιάνσι και Τέρι Λι Τζάρβις, θανατώθηκε στη φυλακή Ατμορ με πρόκληση ασφυξίας εξαιτίας εισπνοής αζώτου. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε και τυπικά, σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών στην Αλαμπάμα. Η συγκεκριμένη μέθοδος εκτέλεσης χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο σε αυτή την πολιτεία τον Ιανουάριο, στην περίπτωση του Κένεθ Σμιθ. Ο ΟΗΕ την καταδικάζει, καθώς την θεωρεί μορφή βασανιστηρίου.

Η κυβερνήτης Κέι Αϊβι, είχε ανακοινώσει πως δεν επρόκειτο να του απονείμει χάρη. Προηγούμενη προσπάθεια εκτέλεσης του Αλαν Μίλερ, με τη χρήση θανατηφόρου ενέσιμου διαλύματος, τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε ακυρωθεί in extremis, διότι υπήρξε δυσκολία στο να γίνει η ενδοφλέβια έγχυσή του εντός του χρονικού ορίου που προβλέπει ο νόμος.

Η ποινή θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Ορεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, με αποφάσεις των κυβερνητών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This