Χεζμπολάχ: Επιβεβαίωσε τον θάνατο Νασράλα – Πρώτη δήλωση Χαμενεΐ: «Το Ισραήλ είναι πολύ μικρό για να βλάψει την Χεζμπολάχ»

Καμία ανακοίνωση από την Χεζμπολάχ για τον ηγέτη της - Ποιοι παρακολούθησαν ζωντανά την επίθεση στα κεντρικά της οργάνωσης στη Βηρυττό

Must Read

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα.

Μέχρι τώρα, δεν είχε εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση.

«Ο Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ, ενώθηκε με τους μεγάλους και αθάνατους συντρόφους του – μάρτυρες του Ισλάμ», ανέφερε η σχετικά ανακοίνωση και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του».

Πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο AFP ότι έχει χαθεί η επαφή με τον Νασράλα από χθες το βράδυ, μετά την ισραηλινή επιδρομή στο αρχηγείο του κινήματος στο προπύργιό του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Το 2006 κατά τη διάρκεια του πιο πρόσφατου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ο ηγέτης του λιβανικού κινήματος είχε εξαφανιστεί για δύο ημέρες και κυκλοφορούσαν φήμες ότι είναι νεκρός, προτού εμφανιστεί ξανά, πρόσθεσε η ίδια πηγή.




Σε ζωντανή μετάδοση παρακολούθησαν χθες, Παρασκευή την επίθεση στη Βηρυττό για την εξόντωση του Χασάν Νασράλα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλάντ, με τον αρχηγό του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Χέρζι Χαλέβι, και τον διοικητή της Ισραηλινής Αεροπορίας, Τομέρ Μπαρ, όπως μαρτυρούν σχετικές φωτογραφίες.

Πρώτη δήλωση Χαμενεΐ

Στον απόηχο του θανάτου του Νασράλα, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας να έχουν ληφθεί επί τόπου, δήλωσαν στο Reuters δύο περιφερειακοί αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν από την Τεχεράνη.Οι πηγές δήλωσαν πως το Ιράν είναι σε συνεχή επαφή με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και άλλες περιφερειακές οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν προκειμένου να καθορίσουν το επόμενο βήμα μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ένα πλήγμα στη νότια Βηρυτό χθες, Παρασκευή.

Ο ηγέτης του Ιράν έκανε την πρώτη του δήλωση μετά τον θάνατο του Νασράλα τονίζοντας πως το Ισραήλ δεν μπορεί να επιφέρει μεγάλη ζημιά στην Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει πως δεν μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στην ισχυρή δομή της Χεζμπολάχ. Οι σιωνιστές εγκληματίες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι πολύ μικροί και δεν μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημιά στην ισχυρή δομή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Όλες οι δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή στέκονται στο πλευρό της Χεζμπολάχ. Η μοίρα αυτής της περιοχής θα αποφασιστεί από τις δυνάμεις αντίστασης, με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ… ο Λίβανος θα κάνει τον κακό και απόκληρο εισβολέα να μετανιώσει για τις πράξεις του.

Η κυρίαρχη τρομοκρατική συμμορία του σιωνιστικού καθεστώτος δεν έχει πάρει μάθημα από τον εγκληματικό πόλεμο που διεξάγεται εδώ και ένα χρόνο στη Γάζα. Οφείλουν όλοι οι μουσουλμάνοι να σταθούν στο πλευρό του λιβανέζικου λαού και της Χεζμπολάχ, που είναι υπερήφανοι για τις δυνατότητές τους, και να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί το σφετεριστικό, άδικο και κακόβουλο καθεστώς».




Σε συναγερμό το Ισραήλ για μια ευρύτερη σύγκρουση

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Ισραήλ έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για μια ευρύτερη σύγκρουση μετά την επίσημη ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας πως σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη Βηρυττό ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. Παράλληλα ανέφερε πως ελπίζει ότι ο φερόμενος θάνατός του θα οδηγήσει την οργάνωση να αλλάξει πορεία.




«Ελπίζουμε πως αυτό θα αλλάξει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αφού ο στρατός δήλωσε ότι σκότωσε τον Νασράλα.Είπε όμως ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος προκειμένου να μειωθούν οι ικανότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπλάχ.«Είδαμε τη Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον μας για έναν χρόνο. Είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να εξαπολύσει τις επιθέσεις της εναντίον μας ή να προσπαθεί να το κάνει», είπε.




Ο Σοσάνι πως δεν έχουν δοθεί νέες οδηγίες στους Ισραηλινούς πολίτες όσον αφορά την ετοιμότητα στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι τρέχουσες οδηγίες θέτουν ήδη μεγάλο μέρος της χώρας σε υψηλό συναγερμό.«Η Χεζμπολάχ το κλιμακώνει αυτό για έναν χρόνο… Το Ιράν βρίσκεται προφανώς πίσω από αυτό, δεν είναι μυστικό. Υποστηρίζει τη Χαμάς, υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και άλλους πληρεξούσιους. Έφθασε μάλιστα να μας επιτεθεί απευθείας τον Απρίλιο», είπε.«Άρα είμαστε έτοιμοι για μια ευρύτερη κλιμάκωση; Ναι. Είμαστε σε μια ευρύτερη κλιμάκωση, σε έναν πόλεμο σε πολλά μέτωπα, για έναν χρόνο. Οι δυνάμεις μας είναι σε υψηλό συναγερμό, οι μυστικές υπηρεσίες μας είναι πάνω και ψάχνουν αυτού του είδους τις απειλές», είπε.

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Χερτσί Χαλεβί, δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ δεν έχει εξαντλήσει τα μέσα που διαθέτει με την εξάλειψη του αρχηγού της Χεζμπολάχ Σάγεντ Χασάν Νασράλα. «Δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το μήνυμα είναι απλό: όποιον απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ, ξέρουμε πώς θα τον φτάσουμε», σημείωσε ο στρατηγός Χαλεβί σε ανακοίνωσή του.




Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι στοχοποίησε ισραηλινές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ρος Πίνα στον βορρά, με πυραύλους σε αντίποινα για τις ισραηλινές επιθέσεις σε πόλεις, χωριά και αμάχους στον Λίβανο.

Η ανακοίνωση της εξόντωσης του Νασράλα

Mετά από ώρες που δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση τελικά ανακοινώθηκε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα είναι νεκρός μετά τους χθεσινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυττό.

Την ανακοίνωση έκαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) με μια λιτή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα.




«O Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο», έγραψαν στο twitter/x.

Δείτε την ανάρτηση:

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ίδια επίθεση σκοτώθηκαν ο διοικητής του νότιου μετώπου, Αλί Κάρτσι, καθώς και ο διοικητής της Δύναμης Κουντς στη Συρία και τον Λίβανο, Νιλ Φαρουσιάν.







Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ χτύπησαν τα κεντρικά της Χεζμπολάχ που βρίσκονται κάτω από κατοικίες στην Βηρυττό με τεχνολογία ακριβείας.

Παράλληλα, σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξάλειψε τον επικεφαλής του δικτύου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη νότια Συρία στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε. Πρόκειται για τον Άχμαντ Μουχάμαντ Φαχντ, διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Χτυπούν τον ανατολικό Λίβανο

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα νέα πλήγματα με στόχο την Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, μετά τον εντατικό βομβαρδισμό στη διάρκεια της νύχτας των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, προπυργίου του σιιτικού κινήματος του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός «πλήττει τώρα στόχους (…) που ανήκουν στην τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στην περιοχή της (κοιλάδας) Μπεκάα», στον ανατολικό Λίβανο, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία προσθέτει ότι σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε ρουκέτες, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Πύραυλοι κατά του Ισραήλ

Στην πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε με ρουκέτες Fadi-1 το κιμπούτς Κάμπρι στο βόρειο Ισραήλ, σε απάντηση στις “βάρβαρες” επιθέσεις του Ισραήλ “σε πόλεις, χωριά και αμάχους” στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος ερρίφθη από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ και έπεσε σε ανοιχτό χώρο. Σύμφωνα με τον στρατό, δεν ήχησαν σειρήνες. Το περιστατικό βρίσκεται υπό εξέταση, πρόσθεσε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του, στην οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Εκκενώνονται τα νοσοκομεία στη Βηρυττό

Τα νοσοκομεία των νοτίων προαστίων της Βηρυτού θα εκκενωθούν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ύστερα από μια νύχτα ισραηλινών πληγμάτων άνευ προηγουμένου κατά του προπυργίου αυτού του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.Οι ασθενείς των νοσοκομείων αυτών θα μεταφερθούν σε άλλα “που δεν πλήττονται από την ισραηλινή επίθεση”, σημείωσε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο Υγείας έδωσε εξάλλου εντολή στα νοσοκομεία στα οποία θα μεταφερθούν οι ασθενείς αυτοί “να σταματήσουν να δέχονται περιστατικά που δεν είναι επείγοντα ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας”, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα επικαιροποιημένο απολογισμό των θυμάτων των πληγμάτων.

Δείτε επίσης:

IDF: Ανακοίνωσε πως είναι νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα – «Δεν θα τρομοκρατεί πλέον τον κόσμο»

Νετανιάχου για Νασράλα: «Εχθρός που παρομοίαζε το Ισραήλ με ιστό αράχνης» – Σκοτώθηκαν διοικητές της Χεζμπολάχ στους βομβαρδισμούς

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This