Αυστρία: Ιστορική νίκη της αντισυστημικής Δεξιάς

Η πρωτοφανής επικράτηση του FPÖ οφείλεται στο γεγονός της ανικανότητας των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να επιλύσουν τις κρίσεις

Must Read

Με σχεδόν το 29% των ψήφων, η αντισυστημική Δεξιά στην Αυστρία σημείωσε ιστορική νίκη στις βουλευτικές εκλογές. Το FPÖ του Χέμπερτ Κικλ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, αποφέροντας σημαντικό πλήγμα στους κυβερνώντες συντηρητικούς, οι οποίοι ήρθαν δεύτεροι κι έχασαν 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του
2019.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιτυχία της ριζοσπαστικής Δεξιάς σε βουλευτικές εκλογές, μέσω των οποίων αναμένεται ν’ αναδειχθεί νέος καγκελάριος. «Μαζί, γράψαμε ένα κομμάτι της ιστορίας» ήταν τα πρώτα λόγια που είπε ο ηγέτης του FPÖ, σχολιά-
ζοντας το ιστορικό αποτέλεσμα.

 

Η πρωτοφανής επικράτηση του FPÖ οφείλεται, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, «στο γεγονός της ανικανότητας των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να επιλύσουν τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις. Με την ψήφο του, το εκλογικό σώμα επιθυμεί μια ξεκάθαρη αλλαγή».

Αδικία και ανισότητα

Πέρα από τις δημοσκοπήσεις που μιλούσαν για αδιαμφισβήτητη νίκη, οι αποδοκιμασίες των αρχηγών των άλλων κομμάτων κατά τη διάρκεια δημόσιων ή τηλεοπτικών εμφανίσεων δεν άφηναν καμία αμφιβολία για την επικράτηση του Κόμματος της Ελευθερίας. Ο Λέο Λούγκνερ, ένα από τα ηγετικά στελέχη του FPÖ, υπενθύμιζε σε κάθε του εμφάνιση τα ζητήματα για τα οποία οι περισσότεροι συμπατριώτες του είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι: το υψηλό κόστος ζωής, η υποστήριξη της Ουκρανίας, η πολιτική για το κλίμα και η μετανάστευση.




 

«Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν αδικία και ανισότητα. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ από το εξωτερικό παίρνουν χρήματα κάθε μήνα χωρίς να κάνουν τίποτα, ενώ οι συνταξιούχοι μας πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι. Αυτές είναι αδικίες!» Κατά την άποψή του, αυτές οι «αδικίες» εξηγούν γιατί τα ποσοστά της ριζοσπαστικής Δεξιάς έχουν αυξηθεί κατά 13 μονάδες μεταξύ 2019 και 2024.

Ο Κικλ καγκελάριος;

Ούτε φωτογενής, όπως ο προκάτοχός του Γεργκ Χάιντερ, ούτε θριαμβολόγος, όπως ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο Χέρμπερτ Κικλ, ο επικεφαλής του πανίσχυρου FPÖ, εκλέχθηκε βουλευτής το 2006. Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών το 2017 και επιβλήθηκε το 2021, σε ένα κόμμα που εξοντώθηκε από ένα ηχηρό σκάνδαλο διαφθοράς.

Από το 18% που ήταν το FPÖ πριν από τρία χρόνια, από τότε που το ανέλαβε ο Κικλ ανέβηκε σταθερά στις δημοσκοπήσεις, με τον επικεφαλής του να μην αλλάζει ποτέ τη γραμμή του. Επέκρινε με σφοδρότητα τους περιορισμούς κατά του κορονοϊού, αντιτάχθηκε σε οποιαδήποτε υποστήριξη προς την Ουκρανία, στο όνομα της ουδετερότητας της Αυστρίας, και ενισχυμένος από τον υψηλό πληθωρισμό έπαιξε το χαρτί «ένας εναντίον όλων» και κέρδισε.




 

Ωστόσο, παρά την ιστορική νίκη του FPÖ, δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως ο Χέρμπερτ Κικλ θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας, λόγω έλλειψης κυβερνητικών εταίρων κι επειδή κανένα κόμμα δεν τον θέλει ως καγκελάριο.

Έτσι, με ή χωρίς το Κόμμα Ελευθερίας, οι διαπραγματεύσεις στην Αυστρία για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρες, καθώς το FPÖ, που αποσπά το 30% των θετικών απόψεων στη χώρα, γίνεται ρυθμιστής του πολιτικού τοπίου.

Κατά συνέπεια, η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, όπως έγινε πρόσφατα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αναμένεται να αναθεωρήσει τη στάση της χώρας απέναντι στο Μεταναστευτικό. Αυτό που μπορεί επίσης να αλλάξει είναι η θέση της Αυστρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το FPÖ είναι σαφώς αντίθετο στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This