Ώρα «μηδέν» στη Μέση Ανατολή: Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 πυραύλους – Ποια θα είναι η απάντηση

Παγκόσμια αγωνία για γενικευμένο πόλεμο

Must Read

Δραματικές στιγμές εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ώρες, με την απότομη κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και των ανδρών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, με την διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, υπό το φόβο ενός γενικευμένου πολέμου.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες το βράδυ, ανάμεσά τους -για πρώτη φορά- και υπερηχητικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση. Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους τους».


Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

 

Μάλιστα, δεν σταμάτησε εκεί το Ιράν, αλλά ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί κατέστησε σαφές πως στην περίπτωση που το Ισραήλ «απαντήσει», θα δεχτεί τις συνέπειες. «Το Ιράν θα πλήξει όλες τις υποδομές του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη», ανέφερε και συνέχισε:

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του».


Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν αποκάλυψε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που βάφτισε Φάταχ, τονίζοντας πως είναι ικανός να κινείται με ταχύτητα δεκαπενταπλάσια αυτής του ήχου.

Ο τότε πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διατεινόταν την εποχή πως το συγκεκριμένο όπλο θα αυξήσει την «αποτρεπτική ισχύ» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα φέρει περισσότερη «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και στην περιφέρεια».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.

 

Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Λίβανο

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός αξίωσε τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι άμαχοι να απομακρυνθούν «αμέσως» για την «ασφάλειά τους» από δυο κτίρια σε νότια προάστια της Βηρυτού και σε ακτίνα 500 μέτρων γύρω από αυτά.

«Βρίσκεστε κοντά σε επικίνδυνες εγκαταστάσεις της Χεζμπολά, εναντίον των οποίων» ο ισραηλινός στρατός «θα δράσει σθεναρά σύντομα», ανέφερε ο Αβιχάι Αντραΐ, αραβόφωνος εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, σε μήνυμά του μέσω X και μέσω Telegram με γραφήματα που διευκρινίζουν πού βρίσκονται τα δύο ακίνητα.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου μίλησε λίγο νωρίτερα για ισραηλινό βομβαρδισμό σε «νότιο προάστιο» της πρωτεύουσας του Λιβάνου, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This