Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κίρ Στάρμερ θα πιέσει για μια επανεκκίνηση των σχέσεων όταν θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη για μια «διερευνητική συζήτηση», όπως την χαρακτήρισαν οι Βρυξέλλες, για θέματα όπως το εμπόριο, η ασφάλεια και η κινητικότητα των νέων.
Ο Στάρμερ επιδιώκει να εμβαθύνει τις σχέσεις Η.Β-Ε.Ε σε διάφορους τομείς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμερίζεται την επιθυμία του για ένα κοινό σύμφωνο ασφαλείας, αλλά οι συνομιλίες σχετικά με τα εμπόδια στην κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο δύσκολες. «Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις (διεθνείς) προκλήσεις μόνο αν βάλουμε το συλλογικό μας βάρος πίσω τους, γι’ αυτό και είμαι τόσο αποφασισμένος να αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια του Brexit και να δημιουργήσουμε μια πιο ρεαλιστική και ώριμη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο Στάρμερ σε δήλωσή του ενόψει της επίσκεψης.
Ο Starmer έχει ήδη επισκεφθεί το Βερολίνο, το Παρίσι, τη Ρώμη και το Δουβλίνο μετά τις εκλογές, προκειμένου να θέσει τις βάσεις για την αποκατάσταση των σχέσεων. Εκτός από τη φον ντερ Λάιεν, ο Στάρμερ θα έχει επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα την Τετάρτη. «Η λέξη επανεκκίνηση χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές, οπότε προφανώς θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε μια πιθανή πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα.
Ενώ ο θερμότερος τόνος του Starmer χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι οι αλλαγές στην ουσία της σχέσης θα αποτελέσουν αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, ακόμη και αν δεν θιγούν οι βασικοί άξονες της διευθέτησης του Brexit. Για παράδειγμα, ο Starmer δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για ένα πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, απορρίπτοντας πρόταση της ΕΕ να επιτραπεί σε πολίτες της ΕΕ ηλικίας 18 έως 30 ετών να ζουν στη Βρετανία και σε νέους Βρετανούς να παραμείνουν στην ΕΕ για έως και τέσσερα χρόνια.
Το πραγματικό ζήτημα ωστόσο δεν είναι μόνο η «επανεκκίνηση» των σχέσεων ΕΕ-Βρετανίας, αλλά η ανατροπή του Brexit και η επανένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ένωση είτε επίσημα είτε ατύπως με μία ειδικού τύπου συμφωνία. Μία τέτοια στροφή στην πολιτική των Βρετανών συνέβη μετά από πιέσεις εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς αμφότεροι Η.Β και Ε.Ε δεν είναι αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουν την Ρωσία αλλά και την Κίνα σε ό,τι αφορά την οικονομία. Ωστόσο καθώς ακόμη ο Βρετανικός λαός δεν είναι έτοιμος για μία τόσο ραγδαία ανατροπή της λαϊκής του βούλησης, η επαναπροσέγγιση Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται με πολύ δειλά και προσεχτικά βήματα.
Οι μογγολοι ειναι πολυ μπροστα σε τετοιου ειδους σχεσεις. Ηρθε η ωρα να τους αντιγραψουν οι αγγλοσαξωνες.
Ο Starmer επιλέγει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Επίσης η συνήθης μέθοδος του σαλαμιού θα χρησιμοποιηθεί και εδώ για την αποτροπή της δικαίας οργής του Βρετανικού λαού.