Μαρκ Ρούτε: Yψηλοί στόχοι και μεγάλες προκλήσεις

Η διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ και η στάση του, σε ενδεχόμενη νίκη Τραμπ, απέναντι στον Πούτιν και στο Oυκρανικό αποτελούν δυσεπίλυτα προβλήματα

Must Read

Με μεθοδικό τρόπο, που χρήζει επιστημονικής μελέτης, οι αστέρες της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ηγεσίας, που υποτίθεται πως ήταν διάττοντες, ανακυκλώνονται, ευθυγραμμίζονται και κατευθύνουν την ανθρωπότητα με τρόπο μαθηματικό και δύσκολα ανατρέψιμο προς έναν Γ’ παγκόσμιο πόλεμο.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Έτσι ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας αναλαμβάνει το νεοσύστατο υπουργείο Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια από τις αποστολές του είναι-σύμφωνα με τα λεγόμενά του- να προετοιμάσει μια ανοιχτή αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Ο Ντόναλντ Τουσκ από πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έγινε πρωθυπουργός της Πολωνίας και κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμάζεται για πόλεμο. Η Κάγια Κάλας, μια από τους σφοδρότερους επικριτές της Ρωσίας και καταζητούμενη του Κρεμλίνου, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Εσθονίας για να αναλάβει το νευραλγικό χαρτοφυλάκιο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής και ο πρώην αποτυχημένος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ο σκληροπυρηνικός Μαρκ Ρούτε, που υπηρετεί τη νεοταξική ατζέντα, ανέλαβε τη γενική διοίκηση του ΝΑΤΟ.




 

Πρωταρχικός στόχος του Ρούτε είναι να διατηρήσει την ενότητα της Συμμαχίας ενάντια σε προκλήσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνοχή και τα σχέδιά της, όπως είναι η περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, που επιθυμεί αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στην πολεμική αντιπαράθεση Ρωσίας – Ουκρανίας. Ωστόσο ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος αποχώρησης των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ένας εκβιασμός του Τραμπ, παρά απειλή.

Από την άλλη, ο Ρούτε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον διαχωρισμό των υποστηρικτών της αυστηρότητας έναντι της Ρωσίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος, και εκείνων που είναι έτοιμοι για έναν συμβιβασμό. Μια τάση που είναι πιθανό να ενταθεί όσο η κατάσταση θα δυσκολεύει σε όλα τα πεδία στην ευρωπαϊκή επικράτεια και την οποία υποστηρίζουν οι ηγέτες της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας ή της Τουρκίας.




Επιπρόσθετα, ενδεχόμενη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να κάμψει μέσα στους κόλπους της συμμαχίας το κλίμα αντίστασης στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ιδίως από πλευράς κυβερνήσεων, στις οποίες κυριαρχούν τα αντισυστημικά κόμματα.

Άλλες προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ είναι το ακανθώδες ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας στη Συμμαχία, όπως και τη διάσωσή της, να αυξήσει τον ευρωπαϊκό αμυντικό προϋπολογισμό και να βρει τη «χρυσή τομή» για μια εύρυθμη και ισότιμη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμμαχίας, η οποία θα είναι στραμμένη στη διατήρηση της ειρήνης, και όχι στην υπονόμευσή της!

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα: Μαρκ Ρούτε (γ.γ ΝΑΤΟ): Η Ουκρανία ανήκει στο ΝΑΤΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This