Η Ρωσία στέκεται στο πλευρό της Κίνας σε θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της κριτικής στην προσπάθεια των ΗΠΑ να επεκτείνουν την επιρροή τους να πυροδοτήσουν την ένταση γύρω από την Ταϊβάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, σε κείμενό του που δημοσιεύθηκε στην κυβερνητική εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, εξήρε επίσης την προσέγγιση του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν να εξαλείψουν τα προβλήματα που, σύμφωνα με τη Μόσχα, βρίσκονται πίσω από τη σύγκρουση. Γράφοντας για να σηματοδοτήσει την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας με την Κίνα, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο κατέχουν στενές θέσεις «στην αξιολόγηση των κινδύνων που συνδέονται με την προέλαση της Δύσης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού». «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δορυφόροι τους αναστατώνουν σκόπιμα την κατάσταση στα Στενά της Ταϊβάν», έγραψε ο Λαβρόφ. «Κατά παράβαση της αρχής της «μίας Κίνας» που αναγνωρίζουν, ενισχύουν τους δεσμούς με τη διοίκηση του νησιού. Η θέση της Ρωσίας στο ζήτημα της Ταϊβάν ήταν η αμετάβλητη υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, η οποία εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ανώτατης βαθμίδας», δήλωσε.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να θέσει τη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, αν χρειαστεί με τη βία. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις του Πεκίνου για κυριαρχία, λέγοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι το σύστημα ασφάλειας στην Ευρώπη και οι ευρωατλαντικές υποθέσεις έχουν «απαξιωθεί πλήρως» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Ζήτησε μια «νέα αρχιτεκτονική για την ευρασιατική ασφάλεια» που θα βασίζεται στην αρχή των «περιφερειακών λύσεων για τα περιφερειακά προβλήματα». Ο Λαβρόφ επαίνεσε την «ισορροπημένη και συνεπή» προσέγγιση της Κίνας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι πρωτοβουλίες της δικαίως απαιτούν την εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών του, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και της δημιουργίας ενός «αντιρωσικού στρατιωτικού προγεφυρώματος στην Ουκρανία».